Πολιτισμός

Νέο βιβλίο από τον Κώστα Ακρίβο με τίτλο «Πότε διάβολος πότε άγγελος»

Ο αγαπημένος συγγραφέας Κώστας Ακρίβος μέσα από την ιστορία του προπάππου του ανασυστήνει την εποχή της Επανάστασης και σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο νέο του βιβλίο «Πότε διάβολος πότε άγγελος» (Μεταίχμιο).
Ένα μυθιστόρημα που δεν είναι ακριβώς ιστορικό, αλλά μάλλον μια σύγχρονη εξιστόρηση που από τη μια ψάχνει να ανακαλύψει ποιος ήταν ο Καραϊσκάκης και από την άλλη τι σημαίνει να είσαι ένας οιονεί απόγονός του.
Περιγραφή βιβλίου:

Ένας άντρας μεγαλώνει, ζει και πεθαίνει χωρίς ποτέ να μάθει ποιος ήταν ο πατέρας του – ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ένας άλλος θα περάσει όλη του τη ζωή αγαπώντας λάθος άνθρωπο για πατέρα – Μήτρος Αγραφιώτης το όνομά του. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν στα αίματα και στις θυσίες της επανάστασης του ’21. Τους ενώνει ο πόθος για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά και κάτι βαθύτερο που ο ένας το αγνοεί και ο άλλος το αποσιωπά επίτηδες.
Πολλά χρόνια αργότερα, όταν πια εκείνο που έχει μείνει απ’ όλα αυτά είναι ένα αμήχανο αίσθημα ευγνωμοσύνης, το ερώτημα συνεχίζει να βασανίζει τον αφηγητή από την παιδική του ακόμη ηλικία: Ήρωας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Τότε είχε αντικρίσει έναν αχαμνό άντρα που σερνόταν μες στην κάμαρα φορώντας ένα λερό κίτρινο κεφαλομάντιλο που έπεφτε στο πλάι του προσώπου του και έδινε στη χλωμή φυσιογνωμία του μια διαβολική έκφραση. Και όμως, αυτός ο άντρας, καταπώς θα γράψει χρόνια αργότερα στα Απομνημονεύματά του ο γιατρός, παρά την ανημποριά του, κάθε τόσο πεταγόταν από το στρώμα του και καβαλούσε το άλογο με τέτοια ορμή, που θα κάνει τον Μίλινγκεν να ομολογήσει: «Τι θαυμαστή επίδραση έχει κάποτε το πάθος επάνω στο κορμί!».
Ο Κώστας Ακρίβος γεννήθηκε το 1958 στις Γλαφυρές (Κάπουρνα) Μαγνησίας. Από το 1983 μέχρι το 2017 δίδαξε φιλολογικά μαθήματα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Εκτός από αφηγηµατικά βιβλία, έχει γράψει ένα θεατρικό έργο, επιμελήθηκε τρεις ανθολογίες και πήρε μέρος στη συγγραφή σχολικών εγχειριδίων. Συνεργάστηκε µε το ΕΚΕΒΙ στα προγράμματα Λέσχες Ανάγνωσης και Συγγραφείς στα Σχολεία. Μυθιστορήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Διηύθυνε τη σειρά Μια πόλη στη λογοτεχνία των εκδόσεων Μεταίχμιο. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του: Στρατής Δούκας, Γάλα Μαγνησίας, Τελευταία νέα από την Ιθάκη, Κίτρινο ρώσικο κερί, Αλλάζει πουκάμισο το φίδι, Ποιος θυμάται τον Αλφόνς, Τελετές ενηλικίωσης.
O Κώστας Ακρίβος με το νέο του βιβλίο «Πότε διάβολος πότε άγγελος» θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο και τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα την Τρίτη 6 Απριλίου, στις 19.00, ζωντανά μέσα από τη σελίδα του Public στο Facebook και το κανάλι του Public στο YouTube. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο Σωτήρης Πολύζος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το