Πολιτισμός

Το 30ό Δημοτικό Σχολείο Βόλου και ο εορτασμός 25ης Μαρτίου

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, σχετικά με τις εκδηλώσεις, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την επέτειο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου θα έπρεπε να γίνουν εκδηλώσεις διαδικτυακά, σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19. Έτσι λοιπόν οι μαθητές του 30ού Δημοτικού Σχολείου γιόρτασαν από το σπίτι την εθνική επέτειο παρουσιάζοντας όλες τις δράσεις που θα έκαναν για να τιμήσουν την ημέρα, εάν βρίσκονταν στις σχολικές αίθουσες.

«Αξιοποιήθηκε επίσης το βιβλίο «Επιστροφή» του συμπολίτη μας Γιώργου Γκέκου, ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και έγκριτου μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελβετίας, μέλους του Παγκόσμιου Σωματείου Απόδημων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων», ο οποίος πριν δύο χρόνια μας είχε επισκεφθεί και στο σχολείο μας και για φέτος μας παραχώρησε ευγενικά τις διαφάνειες παρουσίασης του έργου του, που εξελίσσεται με τον ακόλουθο τρόπο» τόνισε ο διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου κ. Πασχάλης Δήμου.
Με μια σημερινή προσέγγιση θα αποτυπωνόταν η ιστορία των αγωνιστών του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που επέζησαν από τις φονικές συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στη ρωσική Οδησσό και από κει ξεκίνησαν τη δραματική πορεία της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

Απώτερος προορισμός ήταν η Μασσαλία, όπου θα επιβιβάζονταν σε καράβια για το Αιγαίο. Η πορεία τους δύσκολη. Φυγάδες, ρακένδυτοι και πεινασμένοι, διασχίζουν την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη εκτεθειμένοι στον βαρύ χειμώνα, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί να χάσουν τη ζωή τους. Περνάνε από τη Ρωσία, την Πολωνία και τη Γερμανία, και φθάνουν στην Ελβετία, όπου η πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων τους καθηλώνει για μήνες, ενώ η Γαλλία τούς κλείνει τον δρόμο.

Οι Ελβετοί, οργανωμένοι σε πάνω από 100 φιλελληνικούς συλλόγους, τους φιλοξενούν στα διάφορα καντόνια, όπου βρίσκουν συγκινητική συμπαράσταση από πολίτες, την εκκλησία και τον Τύπο. Τους παρέχουν φαγητό, ρούχα, ιατρική περίθαλψη. Φιλέλληνες περιγράφουν σε συγγράμματα και εκδόσεις της εποχής την καθημερινότητα των φιλοξενουμένων. Στις μαρτυρίες τους, που παρουσιάζονται εδώ σε μετάφραση, καταγράφουν διάφορες ιστορίες και ονόματα φυγάδων, καθώς και τον αγώνα τους για την ελευθερία.
Τελικά, η Γαλλία υποχωρεί, και έπειτα από 3.000 χλμ. δρόμο οι Έλληνες φθάνουν το 1823 στη Μασσαλία. Επιβιβαζόμενοι σε τρία καράβια, οι 158 από αυτούς επιστρέφουν στην πατρίδα. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα…


«Ένα όνειρο για ζωή που θα ζήσουμε κι εμείς μένοντας σπίτι και δουλεύοντας από εκεί για ένα καλύτερο σχολείο με τους μαθητές μας αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και ελπίζοντας στη γρήγορη επιστροφή στον φυσικό χώρο διδασκαλίας το σχολείο μας, όπως θέλουμε όλοι μαθητές/τριες κι εκπαιδευτικοί του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου» κατέληξε ο κ. Πασχάλης Δήμου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το