Τοπικά

Νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις – Πιλοτικό πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων στη Μαγνησία «Θ»

anergoi

Τη δυνατότητα απασχόλησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού Μαγνησίας αποκτούν άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Οι νέες θέσεις εργασίας πρόκειται να προκύψουν από το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε απασχόληση, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) με ωφελούμενους 10.000 συνολικά ανέργους σε όλη την Ελλάδα.

Νέες θέσεις εργασίας πρόκειται να προκύψουν για ανέργους του Νομού Μαγνησίας μετά και την οριστική συμφωνία μεταξύ του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου και του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθά σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε απασχόληση για 10.000 ανέργους σε όλη την Ελλάδα σε αρχική φάση.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ, το οποίο ικανοποιήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, προκειμένου να προκύψουν προοπτικές απασχόλησης ανέργων και να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά σε ανέργους οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και με το ίδιο ποσό ως μισθοδοσία θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την προοπτική πρόσληψης αμέσως μετά τη λήξη της δράσης.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του αρμοδίου υπουργείου είναι η ενθάρρυνση της απασχόλησης σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας και της ΓΣΕΒΕΕ η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας.
Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα, οι άνεργοι που θα ενταχθούν στη δράση θα λαμβάνουν ως μισθοδοσία το ποσό του επιδόματος ανεργίας για 12 συνολικά μήνες, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν να είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τους εργαζόμενους για χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά τη λήξη του προγράμματος, με προοπτική πρόσληψης αν προκύπτουν οι προϋποθέσεις.
Στο μεταξύ, τρία είναι τα βασικά κριτήρια που απαιτείται να πληροί μια μικρομεσαία επιχείρηση προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Πρώτον, να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση εργαζομένου ή εργαζομένων τρεις μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος, δεύτερον να διατηρήσει στο δυναμικό της τον άνεργο ή τους ανέργους για τρεις μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος και τρίτον η πιλοτική εφαρμογή της δράσης για 10.000 ανέργους αρχικά σε όλη την Ελλάδα με προοπτική αύξησης του αριθμού αργότερα, που σημαίνει ότι απαιτείται να καλυφθεί ο παραπάνω αριθμός ανέργων από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη δράση.
Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει διευκρινιστεί από πλευράς υπουργείου Εργασίας πόσοι άνεργοι θα ωφεληθούν σε επίπεδο Νομού Μαγνησίας.
Ωστόσο, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) βρίσκεται ήδη σε επαφή με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθά, προκειμένου ο Νομός να εξασφαλίσει ικανό αριθμό ανέργων και το κυριότερο να επισημοποιηθεί άμεσα η ένταξη της Μαγνησίας στο πιλοτικό πρόγραμμα.
«Με την πιλοτική έστω εφαρμογή του προγράμματος» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρ. Πλαστάρας «δημιουργούνται οι προοπτικές μείωσης της ανεργίας με ενθάρρυνση της απασχόλησης, διότι με τη λήξη της δράσης θα δοθεί η δυνατότητα προσλήψεων ανέργων, καθώς και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης. Ως διοίκηση της ΟΕΒΕΜ εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υλοποίηση του αιτήματος. Δεν λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο προκύπτουν προοπτικές απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας στη Μαγνησία. Από την πλευρά μας πλέον θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εγκριθούν για τη Μαγνησία οι περισσότερες δυνατές θέσεις ανέργων και επίσης να επισημοποιηθεί η ένταξη του Νομού στο πρόγραμμα. Δεν τίθεται θέμα να τεθεί εκτός η Μαγνησία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το