Τοπικά

Νέα υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων στο Βόλο “Θ”

Σ3-Φ1-δισ

Νέα υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων στη Μαγνησία φέτος, η κτηματαγορά παραμένει «νεκρή», μετά το χτύπημα των capital controls, ενώ με την είσοδο του νέου έτους έρχεται ακόμη ένα χαράτσι στα μικρά σπίτια, η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού και σε κτίρια με εμβαδό μικρότερο των 50 τετραγωνικών μέτρων…

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς στο Βόλο, οι συνθήκες στα ακίνητα επιδεινώθηκαν περαιτέρω φέτος, από το Μάρτιο και μετά και μάλιστα οι τιμές υποχώρησαν σε ποσοστά που κυμαίνονται από 6% μέχρι 10%…

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων υποχώρησαν με ταχύτερο ρυθμό, σε σχέση με αυτές των παλαιοτέρων και συγκεκριμένα κατά 7% περίπου.

Η ζήτηση, όποια υπάρχει, αφορά μόνο μικρά διαμερίσματα, γκαρσονιέρες και δυάρια, ενώ έχει σχεδόν μηδενιστεί για μεγάλα σπίτια, μεζονέτες, εξοχικά, αλλά και για επαγγελματική στέγη.

«Η κατάσταση είναι ρευστή. Τα capital controls έφεραν χάος στην κτηματαγορά. Υπάρχουν ακίνητα με δάνεια, που δεν μπορούν να εξοφληθούν και άρα να μεταβιβαστούν», επισημαίνει ο κτηματομεσίτης κ. Δημήτρης Τζαμτζής.

Η μοναδική ρευστότητα για την αγορά ακινήτων προέρχεται από χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος, ενώ οι φόροι επιτείνουν το πρόβλημα και κυρίως ο ΕΝΦΙΑ.

«Γίνονται μεταβιβάσεις, απλά είναι λίγες λόγω και του φόβου του «κουρέματος» των καταθέσεων στις τράπεζες», προσθέτει ο κ. Τζαμτζής. «Ο κίνδυνος αυτός εξισορρόπησε τις απώλειες από τα capital controls. Η ζήτηση αφορά γκαρσονιέρες και δυάρια για εκμετάλλευση, είτε καινούργια σε καλή τιμή, είτε παλαιά σε ευκαιρία. Οι τιμές στα καινούργια κυμαίνονται στα 1.100 ευρώ το τετραγωνικό στο Βόλο και στα παλαιά από 600 μέχρι 700 ευρώ», αναφέρει ο κτηματομεσίτης.

Οι πληροφορίες για αύξηση του φόρου μεταβίβασης από το νέο έτος, αλλά και το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα είναι πλέον υποχρεωτικό και για τα μικρά διαμερίσματα κάτω των 50 τ.μ. για να μεταβιβαστούν ή εκμισθωθούν, είναι μερικά ακόμη «αγκάθια» για την κτηματαγορά.

Οι ιδιοκτήτες και των μικρών ακινήτων θα βρεθούν από την 1η του νέου έτους αντιμέτωποι με νέα χαράτσια και επιπλέον «τρέξιμο».

Οι υποχρεώσεις, σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή απόδοση των ακινήτων τους, μεγαλώνουν και σε κάθε πώληση ή ενοικίαση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλιώς έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα.

Μόνον εκτός τράπεζας

«Τα capital controls «πάγωσαν» την κτηματαγορά. Όποιο ακίνητο έχει δάνειο, μεταβιβάζεται μόνο με μετρητά, εκτός τράπεζας δηλαδή. Το πρόβλημα είναι μείζον και πρέπει άμεσα να αρθεί αυτός ο περιορισμός», επισημαίνει ο κτηματομεσίτης Βόλου κ. Γιάννης Καραγιάννης. «Πάντως ο κόσμος δείχνει δειλά-δειλά να επανακτά την ψυχολογία του και στρέφεται στα ακίνητα, αφού δεν έχει εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Δεν θέλουν να επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν βγάλει στις τράπεζες και θέλουν να τα επενδύσουν σε ακίνητα», προσθέτει ο κ. Καραγιάννης, που υπολογίζει την υποχώρηση των τιμών των ακινήτων στο Βόλο κατά 45% την τελευταία πενταετία, ενώ από πέρυσι η υποχώρηση έφθασε από 6-10%.

«Πιστεύω ότι έχουμε φθάσει στον πάτο, τόσο στις τιμές, όσο και στην κίνηση. Ακίνητα της δεκαετίας του ’80 πωλούνται προς 500-600 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ ακίνητα από το 2005 και μετά 900-1000 ευρώ. Στα αζήτητα είναι οι μεζονέτες, ενώ ζήτηση παρουσιάζουν τα μικρά και παλαιά διαμερίσματα. Επίσης σταθερές είναι οι τιμές στα ενοικιαζόμενα, όπου τα καλά εκμισθώνονται 350-450 ευρώ το μήνα στο κέντρο (τριάρι). Στην επαγγελματική στέγη επικρατεί «άπνοια», ιδίως στα γραφεία, ενώ στα ενοίκια της επαγγελματικής στέγης η μείωση τιμών στην πενταετία φθάνει το 30-40%», καταλήγει ο κ. Καραγιάννης.

Πρόστιμα για τα πιστοποιητικά

Όπως ενημερώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά πιστοποιητικά, οι κυριότερες από τις νέες υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την πρόσφατη νομοθεσία, η μη τήρηση των οποίων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου, το βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου κ.λπ. είναι οι εξής:

-Σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο και το διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου που διαθέτει ΠΕΑ απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης θέλει να βάλει μια καταχώριση για την πώληση ή ενοικίαση ενός κτιρίου, θα πρέπει πρώτα να έχει απευθυνθεί σε ενεργειακό επιθεωρητή, να γίνει η κατάταξη του κτιρίου στις βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (Α έως Η, ανάλογα με το πόσο ενεργοβόρο είναι το ακίνητο), να εκδοθεί το πιστοποιητικό και ο αριθμός αυτού να γραφτεί υποχρεωτικά στην αγγελία. Σκοπός είναι να γνωρίζει ο αγοραστής ή ενοικιαστής ότι το ακίνητο που τον ενδιαφέρει έχει καταταγεί σε ενεργειακή βαθμίδα. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα με το πόσο ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο για να ζεσταθεί ή να κρυώσει, επηρεάζεται και η τελική τιμή του. Ένα ενεργοβόρο κτίριο ασφαλώς αντιμετωπίζεται διαφορετικά, και σίγουρα αρνητικά από αυτόν που θέλει να το χρησιμοποιήσει.

-Από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται. Αυτό σημαίνει ότι και οι μικρές γκαρσονιέρες πλέον θα πρέπει να ελέγχονται για την ενεργειακή τους απόδοση. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) απαιτείται σε όλα τα κτίρια επιφάνειας άνω των 50 τ.μ., (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κ.λπ.).

Σημειώνεται ότι από τις 9 Νοεμβρίου, σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το