Τοπικά

Νέα επίθεση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κατά της ΔΕΥΑΜΒ

Ολομέτωπη επίθεση κατά της ΔΕΥΑΜΒ εξαπέλυσαν τα μέλη της διοίκησης της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το θέμα του αγωγού στο Αγκίστρι, ενώ στο στόχαστρό τους βρέθηκε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, αναφορικά με το ζήτημα των μετρήσεων της αέριας ρύπανσης στον Βόλο.

Όπως υποστήριξαν την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, μετά από καταγγελία πολιτών, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) διαπίστωσε ότι κάτι συμβαίνει στον αγωγό της ΔΕΥΑΜΒ στο Αγκίστρι.

“Πράγματι η επίσκεψη εκεί έδωσε μια τραγική εικόνα για την κατάσταση του αγωγού ο οποίος οδηγεί τα επεξεργασμένα λύματα στον Παγασητικό, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την ακτή. Μια προφανής βλάβη του αγωγού αποκάλυπτε σκούρα και δυσώδη λύματα και όχι επεξεργασμένα, να αναβλύζουν σε ένα σημείο στο οποίο υπήρχε προφανής βλάβη στον αγωγό, χωρίς η ΔΕΥΑΜΒ να έχει ανακοινώσει τίποτα, αν και εκ των υστέρων δέχτηκε ότι το γνώριζε από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου! Ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο το οποίο ήρθε, είδε και απήλθε, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δεν διαπίστωσε τίποτε! Αυτό διαψεύστηκε αμέσως από την ίδια τη ΔΕΥΑΜΒ η οποία παραδέχτηκε το πρόβλημα, αφού όμως πλέον την είχαμε εμείς ξεσκεπάσει”.

Όπως ανέφεραν ειδοποιήθηκαν ακόμα οι Διευθύνσεις Υγιεινής και Περιβάλλοντος οι οποίες όμως πήγαν την άλλη μέρα, αλλά και αυτές τα βρήκαν επίσης όλα μια χαρά. “Χιλιάδες πολίτες της πόλης είδαν στα ΜΜΕ τα κατάμαυρα λύματα να αναβλύζουν από τον σπασμένο αγωγό, αλλά όχι οι υπηρεσίες! Η διαπίστωση του προβλήματος όμως δεν είναι μόνο οπτική. Τα δείγματα που πήρε η ΠΠΜ, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, απέδειξαν αυτό που δεν «είδαν» οι υπηρεσίες. Ότι η βλάβη δεν ήταν μόνο στον αγωγό, αλλά και στο σύστημα του βιολογικού καθαρισμού! Και όχι μόνο στο Αγκίστρι αλλά και στη θέση Σωρός, λίγο μετά του Μιμίκου. Αντί λοιπόν οι πολιτικοί προϊστάμενοι να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες του Βόλου, απειλούν με μηνύσεις θέλοντας να κουκουλώσουν τα προβλήματα. Απευθύναμε 12 ερωτήματα και δεν απάντησε όχι μόνο η ΔΕΥΑΜΒ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά ούτε και το Λιμεναρχείο. Αυτός φαίνεται να είναι ο σεβασμός τους προς τους πολίτες του Βόλου και την υγεία τους. Καταστατικός σκοπός της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η ΔΕΥΑΜΒ και οι υπηρεσίες δεν είναι το μαγαζάκι τους. Για όλα λογοδοτούν στους πολίτες και τους φορείς είτε το θέλουν είτε όχι”.

Επιπλέον κατηγόρησαν τη ΔΕΥΑΜΒ και για την ποιότητα του νερού στον Βόλο λέγοντας πως εδώ και 7 χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποιο έργο για τη βελτίωσή του, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των πολιτών να καταφεύγει στο εμφιαλωμένο, γεγονός που οδηγεί τόσο σε οικονομική όσο και σε περιβαλλοντική επιβάρυνση. “Λύσεις υπάρχουν, αλλά πρέπει να υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση με ενδιαφέρον για τον πολίτη, πράγμα που απουσιάζει στην πόλη μας” αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ατμοσφαιρική ρύπανση του Βόλου

Αναφερόμενοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης “στο κάδρο” των επιθέσεων τους συμπεριέλαβαν και την ΑΓΕΤ αναφορικά με την καύση σκουπιδιών “Ήδη από το 2017, με απόφαση του τότε αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου άρχισαν να έρχονται καραβιές με βρώμικα Ιταλικά σκουπίδια για τα οποία έχουμε διάφορους φόβους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με νεότερη Απόφαση του νυν Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα. Οι επικίνδυνες ουσίες που εκλύονται στο περιβάλλον υπονομεύουν την υγεία των πολιτών, πράγμα διαπιστωμένο και από επιδημιολογικές μελέτες.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο πρώτος πολίτης της πόλης λέει ότι «η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει ότι γουστάρει», ενώ επιδιώκει να κατασκευάσει εργοστάσιο για να την τροφοδοτεί με επιπλέον σκουπίδια! Από την άλλη μεριά η Περιφέρεια Θεσσαλίας διά του κ. Αγοραστού και της κ. Κολυνδρίνη ακολουθούν πολιτική στρουθοκαμήλου! Από τον περασμένο Δεκέμβριο αποκαλύψαμε το μέγεθος της κοροϊδίας τους όσον αφορά στην εγκατάσταση και άλλων σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκτός του ανεπαρκούς σταθμού που λειτουργεί ήδη, αλλά και τις παλινωδίες τους σε σχετικές παραγγελθείσες μελέτες από την Περιφέρεια.
Από τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο που κατά την κ. Κολυνδρίνη θα είχε σύντομα η πόλη τα αποτελέσματα των μετρήσεων των μελετών που έχουν ανατεθεί σε συγκεκριμένους φορείς, έχουμε φτάσει στο Σεπτέμβριο και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Μήπως τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά και δεν ανακοινώνονται; Ποια αξιοπιστία να έχουμε μετά από τέτοιες συμπεριφορές;” κατέληξαν.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το