Τοπικά

«Ναι» του υπουργείου σε Ογκολογική στο «Αχιλλοπούλειο»-Οριστική απόφαση για μη απομάκρυνση κανενός νέου περιστατικού καρκίνου

Θετική ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας στη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο  Νοσοκομείο Βόλου, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί και δεύτερη θέση μόνιμου ογκολόγου γιατρού. Επίσης το υπουργείο υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έκτακτης  χρηματοδότησης για την φαρμακευτική δαπάνη, αν υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Πάντως, στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Πολάκη, ξεκαθαρίστηκε ότι κανένα περιστατικό καρκίνου  δεν πρόκειται να φύγει από το Βόλου και να πάει σε άλλη πόλη. Επομένως η προσωρινότητα που είχε η απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου την περασμένη Τρίτη για εξέταση και των περιστατικών καρκίνου στο «Αχιλλοπούλειο» μέχρι νεωτέρας, αποκτά πλέον μόνιμο χαρακτήρα και επανέρχεται η ηρεμία στους καρκινοπαθείς.

Ο κ. Δραμητινός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον κ. Πολάκη χθες το απόγευμα στην Αθήνα, λέγοντας πως πρώτον, το υπουργείο υγείας είναι θετικό στη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Βόλου ως αναγκαιότητα μετά την αύξηση των περιστατικών καρκίνου αλλά και της εξυπηρέτησης πολλών ασθενών. Δεύτερον εγκρίνει την πρόσληψη και δεύτερου μόνιμου ογκολόγου που μπορεί να είναι και στη θέση του διευθυντή. Η θέση θα προκηρυχθεί λίγο πριν το καλοκαίρι. Τρίτον, το υπουργείο υγεία εξασφαλίζει ότι δεν θα αφήσει το Νοσοκομείο Βόλου χωρίς έξτρα χρηματοδότηση για τα φάρμακα  χημειοθεραπείας, αν παραστεί ανάγκη, συστήνοντας βέβαια να συνεχιστεί ο αυστηρός έλεγχος στη διατήρηση του προϋπολογισμού. Τέταρτον, οι εγκρίσεις για τη χορήγηση φαρμάκων χημειοθεραπείας σε ασθενείς θα γίνεται από διευρυμένο ογκολογικό συμβούλιο υπό την αιγίδα της 5ης ΥΠΕ. και αυτό θα ξεκινήσει άμεσα να ισχύει. Παράλληλα ο κ. Πολάκης ήταν θετικός και στη δημιουργία αυτόνομου τμήματος Επειγόντων περιστατικών».

Ο κ. Δραμητινός επισήμανε πως κανένα περιστατικό με καρκίνο δεν πρόκειται να φύγει από το Βόλο, ενώ για τον κ. Ρήγα ανέφερε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και ότι δεν έχει ξεκινήσει κανένας έλεγχος από το υπουργείο Υγείας.

Επίσης για τον οργανισμό λειτουργίας ανέφερε πως το υπουργείο δίνει πολύ καλό βαθμό στη δουλειά που έγινε, ωστόσο οι εγκρίσεις των σχεδίων θα γίνουν στο προσεχές διάστημα.

Ημερίδα της 5ης ΥΠΕ

Ημερίδα για τα νοσοκομειακά απόβλητα θα πραγματοποιήσει η 5η Υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και στερεάς Ελλάδας την Τρίτη 4 Απριλίου στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου. όπως τόνισε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου «πρωτοπορούμε ως ΥΠΕ καθώς ανοίγουμε ένα πολύ ενδιαφέρον ζήτημα με άξιους ομιλητές που θα διαφωτίσουν τους αρμόδιους και όσους ενδιαφέρονται για το ζήτημα».

Φώτης Σπανός

 

 

Καρκινοπαθείς: Νίκησε το κοινό περί δικαίου αίσθημα

 

Την πικρία του για το πρόβλημα των χημειοθεραπειών που απασχόλησε τις τελευταίες μέρες την τοπική επικαιρότητα, αλλά και την ικανοποίησή του για την εξεύρεση λύσης, εκφράζει με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Μαγνησίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «νίκησε το, τόσο λησμονημένο στις ημέρες μας, κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με οδύνη, τρόμο, αλλά και αγανάκτηση παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες το πανελληνίως προβαλλόμενο από τα Μ.Μ.Ε. εξελισσόμενο θρίλερ, που αφορούσε την απαγόρευση πρόσβασης των «νέων» περιστατικών καρκινοπαθών της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας (και όχι μόνο) στις δομές της Ογκολογικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.
Δεν θα προβούμε δια του παρόντος σε επισκόπηση της όλης ιστορίας, διότι πλέον τα δεδομένα έχουν διαχυθεί άκομψα στη δημοσιότητα, αποδεικνύοντας τη «συναισθηματική αναπηρία» ορισμένων, οι οποίοι λησμονούν εις το έπακρον ότι ομιλούμε για την φοβερή ασθένεια του καρκίνου, που η λέξη του και μόνο προκαλεί τρόμο σε πολλούς, επισημαίνει ο Σύλλογος.
Ορισμένοι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για ψυχρούς αριθμούς και δεδομένα – το αυτό άλλωστε πράττουν και οι «Θεσμοί» – παρά για τους ανθρώπους, τους οποίους, τελικά, πρέπει να διακονούν. Πέρα όμως από την ηθική και συναισθηματική διάσταση του όλου θέματος, η οποία ουδόλως πρέπει να παραθεωρείται, θα πρέπει να διατρανώσουμε πρωτίστως προς την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς ότι τελικά νίκησε το, τόσο λησμονημένο στις ημέρες μας, «κοινό περί δικαίου αίσθημα» και το οποίο στην ουσία επέβαλε την άρση της απαράδεκτης και για πολλούς λόγους παράνομης σχετικής απόφασης, η οποία έβαλε ευθέως ανθρώπινα δικαιώματα υπέρτερης μάλιστα αξίας.

Μετά από συντονισμένες και μεθοδικές ενέργειες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Σύλλογος απευθύνθηκε – πέραν των υπολοίπων – και στην «Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου», η οποία με τη σειρά της διαβίβασε αρμοδίως σχετική επιστολή προς τους εμπλεκομένους, προκειμένου να βρεθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Αποτέλεσμα ήταν η άρση της τραγελαφικής και απαράδεκτης αυτής απόφασης, μετά, βέβαια, από τη σύσσωμη αντίδραση της κοινωνίας και διαφόρων φορέων.

Η λύση «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», δεν συνιστά σε καμία περίπτωση λύση σε μια δημοκρατική, ευνομούμενη πολιτεία, η οποία θέλει να επαίρεται για τη δήθεν ευαισθησία της. Για το λόγο αυτό, τα μέλη του δηλώνουν αταλάντευτα προς πάσα κατεύθυνση ότι αφενός μεν επιθυμούμε διακαώς την αγαστή, αθόρυβη και ουσιαστική συνεργασία με τον εκάστοτε διοικητή του Νοσοκομείου και τους υπευθύνους ιατρούς και νοσηλευτές της Ογκολογικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου (και όχι μόνο), αφετέρου δε θα είμαστε πάντα αρωγοί στους ασθενείς και τους οικείους τους αλλά και αυτόκλητοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα θα είμαστε παρόντες σε κάθε διαδικασία ήθελε τυχόν προκύψει εξ αφορμής του όλου θέματος που προέκυψε.

Καλούμε όλους τους πολίτες σε εγρήγορση και τους ιθύνοντες σε σωφροσύνη. Ο καρκίνος μπορεί να μην περιμένει και να «καλπάζει», ίσως, πολλές φορές, ισοπεδώνεται όμως – πέραν των υπολοίπων – με πραγματική πίστη, ενότητα, αγάπη και σεβασμό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το