Τοπικά

Να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό της αλιευτικής πολιτικής ζητούν οι πλοιοκτήτες μέσης αλιείας

Στον Βόλο, με τη συμμετοχή αλιέων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, παρουσία του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου.  Κατά τις εργασίες του συνεδρίου έγινε απολογισμός των προβλημάτων και των ενεργειών για τη χρονιά που πέρασε ενώ οι αλιείς σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα συναντήσουν στο μέλλον.

«Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Εργασίας, κυρίως αναφορικά με το ασφαλιστικό, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς επίσης και θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Ναυτιλίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννης Μπουντούκος.

O κ. Μπουντούκος

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των αλιέων,  ο κ. Μπουντούκος ανέφερε πως πέρα από το ασφαλιστικό, έχουν να κάνουν με την εφαρμογή κοινής αλιευτικής πολιτικής η οποία άδικα και αβασάνιστα ασκείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ενώ δεν θα έπρεπε, καθώς επίσης και με τις εγχώριες νομοθεσίες.

«Πηγή των προβλημάτων είναι πως οι νομοθεσίες αυτές έχουν φτιαχτεί ή φτιάχνονται χωρίς να μας συμπεριλαμβάνουν στον σχεδιασμό αυτής της πολιτικής» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε.

«Δεν μας βάζουν στο τραπέζι. Κάνουν νομοθετήματα που μετά τη δημοσίευσή τους αποδεικνύεται πως είναι πρόχειρα.  Ή έχουν κενά, ή είναι ανεπαρκή  ή υπάρχουν επικαλύψεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπουντούκος, αυτό που θα επιθυμούσαν οι αλιείς να αλλάξει άμεσα είναι να τους συμπεριλάβουν στον σχεδιασμό της πολιτικής, να αναγνωρίσουν τον κλάδο ως έναν παραγωγικό κλάδο του πρωτογενούς  τομέα που παράγει τεράστιο έργο.

«Έτσι θα μπορούμε να παρέμβουμε στον σχεδιασμό της πολιτικής αλλά και να εισάγουμε θέματα».

Νομοθετική ρύθμιση για την καταγραφή των εργαζομένων

«Ήρθα για να ενημερώσω και τους αλιείς ότι τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης έχουν αλλάξει εντελώς περιεχόμενο και κατεύθυνση.  Έχουμε χτίσει πραγματικά το μέλλον για όλους ως κοινωνικό αγαθό» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.

Σημείωσε πως μετά από συζητήσεις που έγιναν με τον πρόεδρο της Ένωσης και εκπροσώπους των αλιέων κατέληξαν σε έναν τρόπο ελέγχου των εισφορών που θα καταβάλουν για την κοινωνική ασφάλιση έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην εισπραξιμότητα αλλά και την ορθή αποτίμηση των εισφορών που πρέπει να τα καταλάβουν.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος έχει ήδη προωθήσει σε νομοθετική ρύθμιση τον τρόπο καταγραφής των εργαζομένων στα σκάφη.

«Επειδή είναι ευπαθής αυτή η κατηγορία απασχόλησης, από την άποψη ότι μπαίνεις στο καράβι και δεν ξέρεις τι συναντάς στη διαδρομή της δουλειάς, θα καταγράφονται οι εργαζόμενοι σε ένα βιβλίο που θα τηρείται στο καΐκι ή στο πλοίο. Στη μέση αλιεία υπάρχει ανάγκη να έχουμε μια πιστή καταγραφή των απασχολούμενων και να καταβάλλονται εισφορές στη βάση της απασχόλησης που έχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Πρόσθεσε πως η αλιεία είναι μια απασχόληση διαφορετική από τις υπόλοιπες και για αυτό προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να έχουν ασφάλεια και οι εργαζόμενοι σε αυτό τον κλάδο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το