Τοπικά

Να σταματήσει κάθε διαδικασία καύσης RDF από την ΑΓΕΤ ζητούν φορείς της Μαγνησίας που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο ΤΕΕ

Από τη χθεσινή σύσκεψη στο ΤΕΕ Μαγνησίας

Η έντονη αντίδραση για την απόφαση της ΑΓΕΤ να προχωρήσει στην καύση απορριμμάτων, με τη μορφή RDF, κυριάρχησε στη χθεσινή σύσκεψη φορέων στο ΤΕΕ, με τη συμμετοχή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου. Η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, που έθετε τελεσίδικα το ζήτημα της καύσης RDF, εφόσον εκδοθούν οι άδειες, οι οποίες δεν υπάρχουν, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση των βουλευτών, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους φορείς, που απαίτησαν να σταματήσει κάθε διαδικασία καύσης RDF από το εργοστάσιο που εφαρμόζει πιλοτικό πρόγραμμα και έχει κάψει 1000 τόνους. Ταυτόχρονα απαιτήθηκε να ανακληθεί η τροποποιημένη μελέτη περιβαλλοντικών όρων της ΑΓΕΤ καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση των βουλευτών προκύπτει ότι σήμερα δεν τηρεί τις προϋποθέσεις.
Τα βασικά ερωτηματικά, πριν την ανακοίνωση των βουλευτών βασίστηκαν στις συνθήκες που επικρατούν στο εργοστάσιο το οποίο πρέπει να τηρεί τις προδιαγραφές αλλά και στους ελέγχους, όπου κανείς δεν συμφώνησε ότι η ΑΓΕΤ μπορεί να τους διενεργεί μόνη της με αυτοέλεγχο, όπως προβλέπει η περιβαλλοντική της μελέτη.
Όπως σημειώθηκε, ούτε το ελληνικό κράτος μπορεί να διασφαλίσει ότι θα γίνονται σταθερά έλεγχοι σε μια βιομηχανία που έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται μέσα στην πόλη.
Επισημάνθηκε από όλους ότι η ΑΓΕΤ διαφώνησε να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο και τονίστηκε ότι η εταιρεία θα πρέπει να μιλήσει ανοιχτά στην κοινωνία, καθώς μέχρι τώρα «κρύβεται και σιωπά».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Τσάμης τόνισε πως η ΑΓΕΤ, δια μέσου των εργαζομένων της, διαμήνυσε πως θα προχωρήσει σε επένδυση 5 εκατομμυρίων ευρώ στους κλίβανους. Η ΑΓΕΤ ελέγχεται για όλα και το γεγονός ότι καίει ήδη RDF χωρίς επενδύσεις, είναι έγκλημα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΜ.
Ρεαλισμό στις συζητήσεις ζήτησε το ΤΕΕ, ωστόσο η πρόεδρος κ. Νάνσυ Καπούλα επεσήμανε πως οι τοπικοί φορείς δεν θα λάβουν υπόψη τους τον οικονομικό παράγοντα και το ρόλο που παίζει η ΑΓΕΤ στην τοπική οικονομία καθώς οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα όλες τις προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Από τους μετέχοντες στη συνάντηση τονίστηκε πως η ΑΓΕΤ διαθέτει απαρχαιωμένους κλιβάνους και εκτιμήθηκε βάσιμα ότι το εργοστάσιο θα κάνει εισαγωγές απορριμμάτων καθώς δεν επαρκεί η παραγωγή στην Ελλάδα για καύση RDF.
Η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών είναι το μεγάλο κεφάλαιο που αναλύθηκε χθες και επισημάνθηκε ότι μείζον ζήτημα θα ανακύψει με την καύση πλαστικών.
«Εμείς είμαστε πεισμένοι ότι η ΑΓΕΤ δεν έχει προϋπόθεση να προχωρήσει στην καύση» υπογραμμίστηκε από την πλευρά της Περιβαλλοντικής και ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κ. Γούναρης ανέλυσε όλα τα δεδομένα της καύσης επισημαίνοντας ότι μόνο η Ελλάδα και η Ισλανδία δεν τηρούν κανόνες διαχείρισης απορριμμάτων.
«Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι ασφαλές στην τήρηση των κανόνων και των περιβαλλοντικών όρων. Εάν υπήρχε ασφάλεια θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα», είπε και παρουσίασε τα δεδομένα που ισχύουν σε άλλες χώρες.

Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

1) Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία από  την καύση του RDF, ειδικά όταν δεν τηρούνται αυστηρές προδιαγραφές α’ ύλης και διαδικασιών καύσης του υλικού, είναι μεγάλοι.

2) Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση με τον αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελο, δεν προκύπτει ότι η ΑΓΕΤ έχει τη δυνατότητα να καίει ακινδύνως τα υλικά αυτά.

Πιο συγκεκριμένα στη ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται πως «πριν από την έκδοση των τελικών αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας, θα προηγηθούν αυστηροί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και στον τρόπο λειτουργίας του νέου εξοπλισμού που προβλέπεται».

Ρωτάμε, σε ποιά άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης αναφέρεται η ανακοίνωση; Επίσης, αν δεν έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι, πώς η ΑΓΕΤ, σύμφωνα με τη δική της καταγραφή, παρουσιάζει καύση 7.000 τόνων κατά το έτος 2015; Και με ποιές  επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών έγινε αυτό;

3) Δεν προκύπτει επίσης ότι η ΑΓΕΤ δεν θα καίει πλέον τα παραπάνω επικίνδυνα υλικά.

4) Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το αρμόδιο Υπουργείο, δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί ελέγχου  της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι και σήμερα. Έχουν μεριμνήσει οι αρμόδιες αρχές να σταματήσει κάθε καύση μη ελεγχόμενη;

5) Ενώ έχει τυπικά εγκριθεί η δυνατότητα καύσης RDF, το αρμόδιο Υπουργείο παραδέχεται ότι δεν έχουν ελεγχθεί οι πραγματικές παράμετροι και προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Το αρμόδιο Υπουργείο θα αναστείλει τη σχετική Απόφαση Τροποποίησης της υπ’ αρ. 184437/10-01-2014 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, για το σύνολο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» και όλων των προηγουμένων σχετικών Αποφάσεων;

Αναμένουμε τις διευκρινήσεις από τις αρμόδιες αρχές και επιφυλασσόμαστε για τις περαιτέρω κοινές μας δράσεις.

Για το ΤΕΕ Μαγνησίας, η Πρόεδρος Νάνσυ Καπούλα

Για το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, ο Πρόεδρος Λάζαρος Γαϊτάνης

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Ευθύμιος Τσάμης

Για το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Κώστας Ματσιόλης

Για την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, ο εκπρόσωπος Κώστας Βολιώτης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το