Τοπικά

Ο Σάμπα Φαιγέ από τη Σενεγάλη στο Βόλο: Το πρωί στη λαϊκή αγορά και το βράδυ στο Εσπερινό Γυμνάσιο

Ήρθε πριν τρία χρόνια από τη μακρινή Σενεγάλη στο Βόλο μέσα από αντίξοες συνθήκες για μια καλύτερη ζωή. Και πλέον παρακολουθεί μαθήματα στο Εσπερινό Γυμνάσιο, ενώ το πρωί εργάζεται στην λαϊκή αγορά για τα προς το ζην.

Στις δυσκολίες της ζωής από μικρός ο 19χρονος Σάμπα Φαιγέ αναζητεί στην Ελλάδα την ελπίδα που δεν μπόρεσε να νιώσει στην πατρίδα του λόγω των δύσκολων πολιτικών και οικονομικών καταστάσεων.
Γι’ αυτό και έκανε το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης από τη χώρα του στην Τουρκία, ενώ διά θαλάσσης έφτασε στη χερσαία Ελλάδα και τη Μαγνησία.
Στη χώρα μας νιώθει πλέον ένα περιβάλλον φιλοξενίας, ελευθερίας και αισιοδοξίας για το μέλλον, αν αναλογιστεί κανείς τις καταστάσεις που βιώνουν οι κάτοικοι στις πολλές χώρες της Αφρικής.
«Ζω τρία χρόνια στην Ελλάδα. Ήρθα από τη Σενεγάλη, όπου τα πράγματα είναι άσχημα. Αρχικά πήρα το αεροπλάνο και έφτασα στην Τουρκία και διά θαλάσσης έφτασα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στη Σενεγάλη έχω την οικογένειά μου με την οποία συνομιλώ τακτικά. Έχω κάνει αίτηση για χορήγηση ασύλου και περιμένω» μας δήλωσε ο 19χρονος.

Σχολείο και εργασία
Ο ίδιος διαμένει στο συγκρότημα της Παιδόπολης Αγριάς. Ήδη παρακολουθεί το σχολείο για να μάθει και να γράφει τα ελληνικά και το πρωί εργάζεται για να έχει ένα μικρό χαρτζιλίκι και να καλύπτει κάποιες προσωπικές ανάγκες.
«Εργάζομαι στη λαϊκή αγορά πουλώντας ρούχα, παπούτσια. Προσπαθώ να τα καταφέρω. Μου λείπει πολύ η οικογένειά μου, αλλά και στην Ελλάδα μπορώ να απολαμβάνω την ελευθερία, τη δημοκρατία» μας δήλωσε ο 19χρονος.
Ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου κ. Απόστολος Ζαχαρός μας τόνισε πως ο Σάμπα έχει μια ολόκληρη ιστορία, όπως βέβαια όλοι σχεδόν οι αλλοδαποί μαθητές μας που έρχονται από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, ακόμη και των Βαλκανίων. Μάλιστα ο Σάμπα είναι ο μοναδικός φέτος Αφρικανός μαθητής που φοιτά στο Εσπερινό Γυμνάσιο. Και κάνει μεγάλη προσπάθεια για να μάθει την ελληνική γλώσσα για να τη μιλάει και να συνεννοείται με τους κατοίκους αλλά και να τη γράφει. Και μέχρι στιγμής έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Αγκαλιά φιλοξενίας και αποδοχής
Μάλιστα συμπλήρωσε πως «στην Ελλάδα ο 19χρονος Σενεγαλέζος βρήκε μια ζεστή αγκαλιά φιλοξενίας στον ξενώνα του Ερυθρού Σταυρού στην πρώην Παιδόπολη Αγριάς. Και, όπως ο ίδιος μας λέει, και το εισπράττουμε, και από την οικογένεια του Εσπερινού Γυμνασίου βρήκε μια αποδοχή».
Κατά το παρελθόν έχουν αποφοιτήσει και άλλοι Αφρικανοί μαθητές. Άλλοι βρίσκονται στον Βόλο και άλλοι μετέβησαν στην Αθήνα.
«Πάντως και εμείς κερδίζουμε από τους μαθητές αυτούς που έρχονται με άλλους πολιτισμούς στη χώρα μας και είμαστε περήφανοι που τους έχουμε δίπλα μας. Ελπίζουμε ότι και οι ίδιοι οι μαθητές εισπράττουν αυτή τη συμπαράσταση που τους προσφέρουμε καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα. Το σημαντικό είναι ότι τους δίνουμε το αίσθημα του ανήκειν σε μια ομάδα. Μάλιστα όλοι αυτοί μαθητές συμμετέχουν κανονικά στα εκπαιδευτικά προγράμματα και προσπαθούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου.
Ο κ. Ζαχαρός επισήμανε πως ο Σάμπα όπως και άλλοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο προστατεύονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και σύμφωνα με τον νόμο έχουν ως κηδεμόνα τον εκάστοτε εισαγγελέα υπηρεσίας. Άλλα παιδιά μένουν στη Μακρινίτσα και άλλα στην Αγριά όπου τυγχάνουν της απαιτούμενης φροντίδας.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το