Τοπικά

«Αχιλλοπούλειο»: Διαδικτυακά οι ασθενείς θα παρακολουθούν το χρόνο εισαγωγής τους σε χειρουργείο -Αντιδρά ο Χαυτούρας…

Μέσω της λίστας χειρουργείων, μιας νέας διαδικασίας που εισήγαγε το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιούνται από μεθαύριο Πέμπτη τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Βόλου. Όπως τόνισε ο διοικητής του «Αχιλλοπούλειου» κ. Ματθαίος Δραμητινός, με τη λίστα χειρουργείου θα βελτιωθεί ο προγραμματισμός των χειρουργείων και θα ενισχυθεί η διαφάνεια. Βέβαια στο Νοσοκομείο Βόλου δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα με την καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των τακτικών χειρουργείων που το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αναμονής δεν ξεπερνούσε τους δύο μήνες.
Αναφερόμενος στη διαδικασία ο κ. Δραμητινός επισήμανε πως «ο γιατρός εξετάζει τον ασθενή και συμπληρώνει μια φόρμουλα κατηγοριοποιώντας τη βαρύτητα του περιστατικού. Ακολούθως ενημερώνει τους υπευθύνους της λίστας στο γραφείο κίνησης χειρουργείων και δίνεται στον ασθενή ημερομηνία για την πραγματοποίησης της επέμβασής του. Μάλιστα ο ασθενής μπορεί να βλέπει με τον κωδικό που θα του δοθεί την ημερομηνία του χειρουργείου στο διαδίκτυο, χωρίς ασφαλώς να εμφανίζονται ονόματα και άλλα στοιχεία που μπορεί να τα δει κάποιος άλλος. Παράλληλα την όλη διαδικασία παρακολουθεί και η αρμόδια τριμελής επιτροπή που αποτελείται από την προϊσταμένη χειρουργείων και δύο αιρετούς διευθυντές κλινικών του χειρουργικού τομέα. Στόχος της λίστας είναι η διαφάνεια και πιστεύω πως το όλο σύστημα είναι δίκαιο».
Ωστόσο την αντίδρασή του για την εφαρμογή της λίστας χειρουργείων θεωρώντας ότι θα αποδειχτεί μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία, εκφράζει η τοπική ένωση νοσοκομειακών γιατρών κέντρων υγείας.
Ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Νίκος Χαυτούρας επισήμανε πως «είναι άστοχη, απαράδεκτη και χρονοβόρα ως διαδικασία η λίστα χειρουργείων που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας για τα νοσοκομεία. Μάλιστα το Αχιλλοπούλειο ίσως να είναι και από τα πρώτα που επιχειρείται να εφαρμοστεί».
Η τοπική ένωση βρίσκεται σε επικοινωνία με την ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών και εξετάζει το όλο ζήτημα.
Στο Νοσοκομείο Βόλου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο χιλιάδες χειρουργεία, ενώ εκτός από τη Χειρουργική Κλινική υπάρχουν και άλλες κλινικές, όπως η ουρολογική, η ΩΡΛ, η Ορθοπεδική, η Οφθαλμιατρική.
Πάντως γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου ανέφεραν πως η λίστα χειρουργείων δεν ήταν απαραίτητη για το Νοσοκομείο, καθώς υπήρχε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρών και ασθενών για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων χειρουργείων.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το