Ελλάδα

Μπρα ντε φερ Τσίπρα – Ερντογάν κι επίθεση σε Μητσοτάκη-ΚΙΝΑΛ

Τον… χαβά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί υπονοώντας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις και στην ελληνική ΑΟΖ, επιδιώκει να κόψει ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας ότι όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Ελλάδας και της Κύπρου θα υποστεί συνέπειες.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, από την Κύπρο όπου βρέθηκε για την κηδεία του Δηµήτρη Χριστόφια, απάντησε µε σκληρή γλώσσα στον Τούρκο πρόεδρο και στις απαξιωτικές αναφορές του για τον ίδιο, µε τις οποίες εµµέσως πλην σαφώς καυχιέται ότι ο Αλ. Τσίπρας µπορεί να λέει τα δικά του, αλλά εκείνος τον αγνοεί. Ο Ερντογάν τέντωσε το σχοινί και µιλώντας στην κοινοβουλευτική οµάδα του κόµµατός του θέλησε προφανώς να σχολιάσει όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας για πιθανές έρευνες στο Καστελόριζο από τουρκικής πλευράς.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός λέει κάτι δικά του εκεί. Ας λέει ό,τι θέλει. Εµείς µια φορά εκεί έχουµε δικαιώµατα και στο όνοµα της προστασίας αυτών των δικαιωµάτων µας και τα ερευνητικά µας πλοία και τα γεωτρύπανά µας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Και από κοντά και οι ένοπλες δυνάµεις µας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα µέτρα» είπε, φανερώνοντας και την πίεση που αισθάνεται µετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλ. Τσίπρας, από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ (Ελληνικής ∆ύναµης Κύπρου) στη Λευκωσία, δεν άφησε να πέσουν κάτω οι δηλώσεις Ερντογάν και ανέβασε τους τόνους στέλνοντας σαφή µηνύµατα: «Απευθύνοµαι σε όλους και το µήνυµα είναι σαφές. ∆εν έχει κανένα νόηµα µία τακτική κλιµάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. ∆εν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά ένδειξη αδυναµίας… Το γνωρίζουν όλοι. ∆ιότι, όπως προείπα, θα υπάρξει τίµηµα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα, τη συνεργασία, που είναι στόχος και επιδίωξή µας στην ευρύτερη περιοχή».

«Τηρήστε τον λόγο σας!»
Την ώρα που Τσίπρας και Ερντογάν έκαναν ένα σκληρό… ντιµπέιτ στέλνοντας µηνύµατα ο ένας στον άλλον, ο πρωθυπουργός επανερχόταν στο ντιµπέιτ των πολιτικών αρχηγών, ζητώντας µέσω των social media από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγήσει τις δηµόσιες δεσµεύσεις του. Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ και σχολίασε: «Κύριε Μητσοτάκη, τα υπόλοιπα κόµµατα δήλωσαν ότι αδυνατούν να παραβρεθούν στο ντιµπέιτ της 1ης Ιουλίου. Εσείς, όµως, στις 8 Μαΐου, δεσµευθήκατε ότι θα έρθετε σε τηλεοπτική αναµέτρηση, και µάλιστα σε όσες επιθυµώ, µόλις προκηρυχθούν εκλογές. Τόσο πολύ υποτιµάτε τις δεσµεύσεις σας; Τόσο πολύ υποτιµάτε το πρόγραµµά σας; Μένουν δέκα ηµέρες ακόµα. Σας καλώ να τηρήσετε τον λόγο σας. Να αγνοήσετε τους επικοινωνιολόγους και να έρθετε να συζητήσουµε ανοιχτά και χωρίς φόβο, για όλα τα θέµατα, ενώπιον του λαού. Οποτε θέλετε. Οπου θέλετε. Θα αναµένω εκ νέου την απάντησή σας». Ωστόσο, στον πρωθυπουργό απάντησε η Ν∆, µέσω πηγών της, αρνητικά, επιµένοντας ότι η πραγµατοποίηση µιας τηλεµαχίας µόνο για δύο κόµµατα είναι εντελώς λάθος επιλογή, γιατί είναι «υποτιµητική και προσβλητική» για την ποιότητα της δηµοκρατίας

«Ο αρχηγός της ΝΔ κινδυνολογεί για να συσπειρώσει το κόµµα του»
Κινδυνολογία καταλογίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου της Ν∆ πως εάν το κόµµα του δεν είναι αυτοδύναµο στις εκλογές η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε κάλπες τον ∆εκαπενταύγουστο. «Θέλει να δηµιουργήσει κλίµα κινδυνολογίας σε σχέση µε την επόµενη µέρα και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Ν∆, γιατί βλέπει αποσυσπειρωτικές τάσεις» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας µε συνέντευξή του στο Star. O πρωθυπουργός είπε ότι το δίληµµα της 7ης Ιουλίου είναι ξεκάθαρο: ή θα υπάρξει κυβέρνηση της Ν∆ την επόµενη µέρα ή µε κορµό τη Ν∆, ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ. Συµπλήρωσε, δε, χαριτολογώντας ότι ο πρόεδρος της Ν∆ «το µόνο που δεν είπε είναι ότι θα µας επισκεφθούν και εξωγήινοι εάν δεν πάρει ισχυρή εντολή».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δηλώνει ότι θα δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση Μητσοτάκη και επιπλέον ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική. «Και πάλι σηκώνω τα χέρια ψηλά! Τι λογική έχει για ένα κόµµα το οποίο είναι στο 6%, 7%, 8% να θέλει να καταργήσει την απλή αναλογική;» διερωτήθηκε και προσέθεσε πως «αν είχαµε απλή αναλογική, το ΚΙΝΑΛ θα ήταν ένα κόµµα που θα έπαιζε κεντρικό πολιτικό ρόλο για την επόµενη µέρα». Κατέληξε, µάλιστα, λέγοντας ότι «αυτό είναι αυτοχειριασµός»!

«Υποστύλωµα της Δεξιάς»
Μάλιστα, απευθύνθηκε στους απλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που, όπως είπε, µεγάλωσαν και έζησαν µε τη µνήµη για το τι σηµαίνει η ∆εξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και αναρωτήθηκε αν αυτός ο κόσµος θα κάνει τη χάρη στη Φώφη Γεννηµατά να δει ένα κόµµα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνεται «υποστύλωµα της ∆εξιάς». Στην κριτική Μητσοτάκη ότι είναι αποκρουστική η αντίληψη πως το πρόγραµµα της Ν∆ µυρίζει αίµα, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Αποκρουστικές είναι οι πολιτικές που υλοποίησε ο κ. Μητσοτάκης ως κορυφαίος υπουργός, όπως επίσης και η πολιτική των 15.000 δηµοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιµότητα επί των ηµερών του». Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε έµφαση στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν∆ αποκάλυψε πως δεν σκοπεύει να κάνει καµία φορολογική ελάφρυνση εφόσον κερδίσει τις εκλογές το 2019, αλλά και το 2020 (σε βάθος τετραετίας), προκαλώντας τον να αποκαλύψει ποιες µεταρρυθµίσεις θα κάνει προκειµένου να δελεάσει τους Ευρωπαίους να µειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσµατα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το