Πολιτισμός

Μπαλί -Το νησί των θεών

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Εντύπωση σε όλο το νησί προκαλούν οι ινδουιστικοί ναοί με τις οροφές και τις μαύρες στέγες. Θα επισκεφτούμε αρκετούς από αυτούς, άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως το Μπαλί επικαλείται ως «το νησί των Θεών».
Ο ναός Tirta Empul Temple είναι ένας ινδουιστικός ναός, που σημαίνει «Αγία Άνοιξη» στη γλώσσα τους. Έχουμε τη δυνατότητα από ψηλά για μια πανοραμική άποψη όλου του συγκροτήματος του ναού, παρατηρώντας το νερό που τρέχει αδιάκοπα στις μικρές λίμνες του. Αρκετοί Μπαλινέζοι πλένονται στα αγιασμένα νερά, χωριστά οι άνδρες από τις γυναίκες. Είναι διάσημος ναός για το νερό της πηγής και οι ντόπιοι προβαίνουν στον τελετουργικό καθαρισμό τους αρκετά συχνά. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Βισνού και ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Χωρίζεται σε τρία τμήματα, σε τρεις αυλές. Βλέπουμε δύο πισίνες στην ουσία, με 30 ντους από όπου ρέει το νερό. Πιο κάτω μικρές λίμνες με κυπρίνους. Από ψηλά παρατηρούμε τις λεπτομέρειες του συγκροτήματος, τους χώρους, τα περίπτερα, τα ιερά, προτού περάσουμε για να ξεναγηθούμε στο εσωτερικό του. Στην είσοδο του ναού μάς έδωσαν να φορέσουμε σαρόνγκ πάνω από τα ρούχα μας. Φορούν και οι άνδρες και οι γυναίκες. Σε όσους είχαν μακριά παντελόνια έδιναν μόνο ένα μακρύ λεπτό ύφασμα σαν σάλι να το τυλίξουν γύρω από τη μέση τους. Διαφορετικά, μακριά σαρόγκ για την είσοδο στον ιερό χώρο, ως ένδειξη σεβασμού. Τα φορέσαμε και περάσαμε τις πύλες. Αποτελείται από μικρά ιερά και αρκετές λίμνες, όπως ανέφερα, με τους κυπρίνους που αν πήγαινες κοντά τους έρχονταν να τους ταΐσεις, μπορούσες ακόμη και να τους αγγίξεις, τόσο είχαν εξοικειωθεί με τον κόσμο. Δεν το απαγορεύει κανείς, αλλά δεν ξεχνάμε πως τα ψάρια θεωρούνται ιερά και δεν τα πειράζει κανείς. Σε μια από τις λίμνες καταμεσής η λεπτεπίλεπτη μορφή μιας θεότητας δέσποζε. Περιδιαβαίνουμε στον προαύλειο χώρο και κάθε φορά στεκόμαστε στα πολλά περίπτερα, κοιτάζοντας τη διακόσμησή τους. Πρόκειται για ένα τεράστιο συγκρότημα. Σε κάθε βήμα και κάτι διαφορετικό. Πέτρινα αγάλματα θεών και ιερά μας περιβάλλουν. Παρατηρούμε την αρχιτεκτονική, τα γλυπτά, το σύμβολο της ευδαιμονίας σε ένα από τα περίπτερα, τον κόσμο που περιφέρεται. Έξω από τον ναό υπάρχουν μαγαζιά όπου πωλούν σαρόνγκ σε πραγματικά υπέροχα χρώματα.

Ο ναός Gunung Kawi Sebatu Temple

Στο χωριό Mengwi, 18 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα βρίσκεται ο Pura Taman Ayun, που είναι ένα συγκρότημα ναού με αρκετά υδάτινα στοιχεία και μεταφράζεται ως «όμορφος κήπος». Ένας πραγματικά υπέροχος ναός της αυτοκρατορίας των Mengwi. Το 2012 συμπεριλήφθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ. Από τους πιο επισκέψιμους ναούς τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους τουρίστες. Είναι ένας από τους έξι βασιλικούς ναούς καθιστώντας τον σημαντικό ιστορικά και πνευματικά, με υπέροχα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Χτίστηκε τον 17ο αιώνα και αποκαταστάθηκε το 1937. Οι πανύψηλες βαθμίδες από τα ιερά τραβούν αμέσως την προσοχή μας και προκαλούν τον θαυμασμό μας. Το συγκρότημα περιλαμβάνει τέσσερα τμήματα.

Ιερό στον ναό Tirta Empul

Οι τέσσερις κυκλικές πισίνες κάποτε αποτελούσαν τους βασιλικούς χώρους αναψυχής, αλλά σήμερα είναι περιφραγμένες και απαγορευμένες για το κοινό. Στον εκθεσιακό χώρο του θα δούμε τον κυρίως ιερό, τον ναό Garuda και τους υψηλούς πύργους που μοιάζουν με παγόδες, καθώς και το περίπτερο όπου γίνονται οι κοκορομαχίες με τις χαρακτηριστικές απεικονίσεις προσώπων και ζώων. Αρκετοί ανοιχτοί χώροι, πολλά δωμάτια, σε κάποια μπορούμε να εισέλθουμε και να φωτογραφηθούμε ανάμεσα σε θεότητες και τερατόμορφα πλάσματα που στη θρησκεία τους έχουν τη σημασία τους και τους συμβολισμούς τους. Πολλά ιερά προκαλούν θαυμασμό όσον αφορά την κατασκευή τους. Πραγματικά ένα συγκρότημα ναού που εντυπωσιάζει και που σίγουρα αξίζει να επισκεφτεί κάποιος.

Σαρόνγκ για πώληση

Σημαντικός είναι και ο Gunung Kawi Sebatu, «ο ναός του ήρεμου νερού». Πρόκειται για έναν ναό και ταφικό συγκρότημα των αρχών του 11ου αιώνα στο χωριό Σεμπατού. Απέχει είκοσι λεπτά, περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Ουμπούντ, στο κεντρικό Μπαλί. Αναφέρεται και ως Pura Tirta Dawa Gunung Kawi Sebatu και βρίσκεται σε ένα όμορφο, καταπράσινο, φυσικό τοπίο. Το όλο συγκρότημα περιλαμβάνει μια συλλογή από αρχαία ιερά και 10 λαξευμένα προσκυνήματα σε βράχο. Ο ναός έχει τη δική του μοναδικότητα. Έχει έκταση 5.000 τετραγωνικά μέτρα και οι τουρίστες τον επισκέπτονται από το 1970. Η τοποθεσία είναι ιερή και υποχρεούνται όλοι να φορούν παραδοσιακά ρούχα. Άλλος ένας ναός που αποτελεί ένα υπαίθριο ινδουιστικό μουσείο. Περνώντας από το πρώτο τμήμα, θα προχωρήσουμε στις πύλες που οδηγούν στον κυρίως ναό. Υπάρχουν στην ανατολική πλευρά πέντε ναοί που είναι αφιερωμένοι στον βασιλιά, στη βασίλισσα και τους γιους τους, ενώ στη δυτική πλευρά υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στις ανήλικες πριγκίπισσες. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, μέσα σε όμορφο, καταπράσινο, φυσικό τοπίο.

Pura Gunung Kawi

Στους ναούς παρατηρούμε τις γυναίκες με τα εντυπωσιακά πολύχρωμα σαρόνγκ να φέρνουν τις προσφορές τους μέσα σε όμορφα διακοσμημένα, χειροποίητα πανεράκια, γεμάτα από φρούτα εντυπωσιακά τοποθετημένα στο κεφάλι τους και μερικές φορές οι προσφορές είναι αρκετά ψηλές σε αρμονία με πολλές στρώσεις φρούτων.
Συνεχίζεται…
*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη και του Γιώργου Σεμιλιέτωφ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το