Οικονομία

Μπάχαλο διαρκείας με τα ακίνητα του Δημοσίου στο Υπερταμείο

Καλά κρυμμένο μυστικό για αρκετούς μήνες ακόμη θα παραμείνει ο τελικός κατάλογος με τα ακίνητα που θα αλλάξουν χέρια προκειμένου να καταστεί νέος τους ιδιοκτήτης η ΕΤΑΔ, θυγατρική του «υπερταμείου».
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση με τα 10.000 ακίνητα που προορίζονται για μεταβίβαση, έχει υπογραφεί και δημοσιευτεί στο ΦΕΚ εδώ και τέσσερις μήνες –η σχετική δημοσίευση έγινε στις 19 Ιουνίου δύο ημέρες πριν από το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup- το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι τώρα θα ξεκινήσει η διαδικασία «ξεκαθαρίσματος» της λίστας ώστε να αποφευχθεί η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, νοσοκομείων και λοιπών ακινήτων που κανονικά πρέπει να εξαιρεθούν βάσει της σχετικής νομοθεσίας.

Το θέμα με τις μεταβιβάσεις ακινήτων του δημοσίου στην ΕΤΑΔ έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από την Κεντρική Ένωση των Δήμων και Κοινοτήτων. Η αιτία των αντιδράσεων ήταν η εξής: Το υπουργείο Οικονομικών, συμπεριέλαβε στο ΦΕΚ μια λίστα με τουλάχιστον 10.000 ακίνητα. Ωστόσο, η λίστα δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο παρά μόνο τον Κωδικό του Κτηματολογίου. Δηλαδή, ο αναγνώστης του ΦΕΚ βλέπει μόνο έναν πολυσέλιδο κατάλογο με αριθμούς και προφανώς δεν μπορεί να εντοπίσει το ακίνητο.

Με το πέρασμα των μηνών, οι δήμοι και οι φορείς της γενικής κυβέρνησης άρχισαν να αποκρυπτογραφούν τον σχετικό κατάλογο και εντόπισαν τις περιπτώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις: αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, πλατείες κλπ.
Το ερώτημα βέβαια παραμένει αναπάντητο: για ποιο λόγο επέλεξε το υπουργείο Οικονομικών να δημοσιεύσει μια λίστα χωρίς καμία επεξεργασία στο ΦΕΚ δημιουργώντας όλο αυτό τον θόρυβο; Το οικονομικό επιτελείο περιχαρακώνεται γύρω από το επιχείρημα ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία μεταβίβαση και ούτε πρόκειται να υπάρξει συμβολαιογραφική πράξη αν δεν ελεγχθεί ότι δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

Όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, από τη διαδικασία μεταβίβασης στην ΕΤΑΔ εξαιρούνται:
· Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.
· Όλα τα ακίνητα που προορίζονται για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
· Όλα τα ακίνητα που είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.

Πλέον το ερώτημα είναι πότε θα είναι έτοιμη η τελική λίστα και αν τελικώς θα καταστεί γνωστό το ποια ακίνητα θα μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ με στόχο την αξιοποίηση ή την πώληση.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το