Τοπικά

Μονάδα καύσης Βιομάζας θα εγκατασταθεί στο Ριζόμυλο

biomaza

Με θετική εισήγηση θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, με καύση Βιομάζας, Ισχύος 1MW, ιδιοκτησίας της εταιρείας “ΚΑΠΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.”, από τη Θεσσαλονίκη, που προτείνεται να εγκατασταθεί σε αγροτεμάχιο του Ριζομύλου.
Πρόκειται για Σταθμό Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 1MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 964kW (στη μονάδα θα εγκατασταθεί ένα σύστημα καυστήρα – ηλεκτρογεννήτριας ονομαστικής ισχύος 1MW), με καύσιμο γεωργικά υπολείμματα βιομάζας, ποσότητας 8.469,5tn/έτος (ωριαία κατανάλωση βιομάζας 978kg/h), προερχόμενης από καλλιέργειες σίτου, βαμβακιού, καλαμποκιού και αγριαγκινάρας, αλλά και ξύλου. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο Μέσης Τάσης της Δ.Ε.Η., που διέρχεται από την περιοχή εγκατάστασης της Μονάδας.
Η εγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό μισθωμένο γήπεδο, συνολικής έκτασης 10.379m2. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρία “ΚΑΠΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.”.
Το γήπεδο εγκατάστασης του Σταθμού Βιομάζας θα βρίσκεται σε αγροτική περιοχή, σε υψόμετρο 50m. Βόρεια, δυτικά και νότια συνορεύει με ιδιοκτησίες, ενώ ανατολικά με αγροτικό δρόμο. Το γήπεδο εγκατάστασης του Σταθμού απέχει οριζόντια απόσταση 1.750m περίπου από τα όρια του οικισμού Ριζόμυλου και 2.600m περίπου από τα όρια του οικισμού Στεφανοβίκειου. Η πρόσβαση στην περιοχή για την εγκατάσταση του σταθμού θα γίνει από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής και τον αγροτικό δρόμο με τον οποίο συνορεύει το γήπεδο εγκατάστασης του σταθμού.
Η ετήσια ενεργειακή παραγωγή του σταθμού, που θα διατίθεται στο δίκτυο Μέσης Τάσης της Δ.Ε.Η., εκτιμάται σε 8,328GWh. Το ακριβές σημείο σύνδεσης, καθώς και ο τρόπος και οι απαραίτητες μετρητικές διατάξεις, θα καθοριστούν επακριβώς από τη Δ.Ε.Η./ΔΔΔ με την εκδοθείσα Προσφορά Σύνδεσης.

Το υλικό καύσης
Ως πρώτη ύλη (καύσιμο) για τη λειτουργία του σταθμού θα χρησιμοποιηθούν γεωργικά υπολείμματα βιομάζας, προερχόμενης από καλλιέργειες, σίτου, βαμβακιού, καλαμποκιού και αγριαγκινάρας. Πιο συγκεκριμένα, η καύσιμη ύλη θα αποτελείται από τα παρακάτω ποσοστά γεωργικών υπολειμμάτων:
• 40% θρυμματισμένα υπολείμματα ξύλου (wood chips)
• 20% υπολείμματα σιτηρών
• 20% υπολείμματα βαμβακιού
• 10% υπολείμματα καλαμποκιού
• 10% από καλλιέργεια αγριαγκινάρας

Ο Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους υποσυστήματα :
• Λέβητας – Καυστήρας
• Σύστημα καθαρισμού – απαγωγής καπναερίων
• Ηλεκτρογεννήτρια
• Αερόψυκτοι πύργοι ψύξης (2)
• Μετασχηματιστής ανύψωσης τάσης 0,4kV/20kV

Η παραγωγική διαδικασία του Σταθμού περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια :
1. Προμήθεια και αποθήκευση βιομάζας
2. Μεταφορά βιομάζας στον καυστήρα
3. Καύση βιομάζας
4. Μεταφορά του λαδιού από το δοχείο τροφοδοσίας στην ηλεκτρογεννήτρια ORC (Organic Rankine Cycle)
5. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ηλεκτρογεννήτρια ORC
6. Ψύξη ηλεκτρογεννήτριας ORC με αερόψυκτους πύργους ψύξης

Συνοπτικά η λειτουργία της Μονάδας έχει ως εξής :
Η πρώτη ύλη (βιομάζα) θα μεταφέρεται με φορτηγά στον αποθηκευτικό χώρο της μονάδας, διαστάσεων περίπου 30,00m X 30,00m X 8,50m και χωρητικότητας 7.650,00m3 περίπου. Η μεταφορά της ύλης (καύσιμο) στον αποθηκευτικό χώρο της μονάδας θα γίνεται με φορτηγά οχήματα, μία φορά το μήνα, από την κεντρική αποθήκη που θα εγκατασταθεί σε θέση, η οποία δεν έχει προς το παρόν αποφασιστεί, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου θα γίνεται θρυμματισμός της.
Η βιομάζα θα μεταφέρεται από το χώρο αποθήκευσης, με τη βοήθεια κλειστής μεταφορικής ταινίας, στη χοάνη τροφοδοσίας απ’ όπου θα τροφοδοτείται ο καυστήρας σε ημερήσια βάση. Το σύστημα μεταφοράς θα είναι κλειστού τύπου, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διαρροής πρώτης ύλης και έκλυσης οσμών και σκόνης στο περιβάλλον. Η πρώτη ύλη θα μεταφέρεται στον τροφοδότη καυσίμου του θαλάμου καύσης του καυστήρα. Η παραγόμενη τέφρα θα απομακρύνεται από το χώρο του λέβητα – καυστήρα με μεταφορική ταινία και θα αποθηκεύεται σε silo, μέχρι να απομακρυνθεί από το χώρο της Μονάδας (σε τσιμεντοβιομηχανία όπου αξιοποιείται ως πρόσθετο στην παραγωγική διαδικασία). Η καύση της βιομάζας πραγματοποιείται με περίσσεια αέρα.
Ο λέβητας – καυστήρας διαθερμικού ελαίου που θα εγκατασταθεί, θα είναι της εταιρείας MIMSAN, που εδρεύει στην Ιταλία και είναι σχεδιασμένος ειδικά για τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου έργου, είναι δε εφοδιασμένος με σύστημα αυτόματου καθαρισμού και με εναλλάκτη καυσαερίων, ώστε να γίνεται εκμετάλλευση της θερμότητας των καυσαερίων. Εν συνεχεία, το διαθερμικό έλαιο θα μεταφέρεται στην ηλεκτρογεννήτρια τύπου ORC (Organic Rankine Cycle), όπου η θερμική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική [διαδικασία όπου ένα οργανικό ρευστό, μέσω ενός θερμοδυναμικού κύκλου Rankine (ORC – Organic Rankine Cycle), θα οδηγείται σε στρόβιλο που θα είναι συνδεδεμένος με ηλεκτρογεννήτρια, οπότε παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το ρευστό θα συμπυκνώνεται και θα ανακυκλώνεται σε κλειστό κύκλο]. Ο στρόβιλος – ηλεκτρογεννήτρια που θα εγκατασταθεί θα είναι της εταιρείας Turboden, ονομαστικής ισχύος 1MW. Στην έξοδό του θα τοποθετηθεί μετασχηματιστής ανύψωσης τάσης, για τη διασύνδεση της Μονάδας με το δίκτυο Μ.Τ. της Δ.Ε.Η.. Ο Σταθμός θα διαθέτει αντικεραυνική προστασία, θεμελιακή γείωση και συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης.
Θα κατασκευαστούν κτιριακές εγκαταστάσεις εμβαδού 1.250m2, όπου θα στεγαστεί ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστου ύψους 16m.
Για τη συγκράτηση της ιπτάμενης τέφρας θα εγκατασταθεί πολυκυκλωνικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί και ως εναλλάκτης καυσαερίων – αέρος για την ψύξη των καυσαερίων και τη θέρμανση του αέρα καύσης και σακκόφιλτρο. Για τη συγκέντρωση της τέφρας στην έξοδο του πολυκυκλώνα θα υπάρχει κοχλιομεταφορέας, για τη μεταφορά της σε silo αποθήκευσης. Μετά την έξοδο των καυσαερίων από το πολυκυκλωνικό σύστημα και το σακκόφιλτρο, θα τοποθετηθεί διάταξη ηλεκτροστατικού φίλτρου, από την οποία, με τη βοήθεια κοχλιομεταφορέα, η συλλεγόμενη ιπτάμενη τέφρα θα οδηγείται στο silo αποθήκευσης. Η συλλεγόμενη ιπτάμενη τέφρα θα διατίθεται σε τσιμεντοβιομηχανία όπου θα αξιοποιείται ως πρόσθετο στην παραγωγική διαδικασία. Η έξοδος των καυσαερίων στην ατμόσφαιρα θα πραγματοποιείται μέσω καπνοδόχου κατάλληλου ύψους. Επίσης, για τον περιορισμό των εκπομπών NOx, θα εγκατασταθεί σύστημα επιλεκτικής μη καταλυτικής αναγωγής (Selective Non – Catalytic Reduction), στην έξοδο των καπναερίων από το λέβητα και μετά την πολυκυκλωνική διάταξη.
Ο Υποσταθμός (Υ/Σ) ανύψωσης τάσης 0,4kV/20kV (1 μετασχηματιστής 1.600kVA και πεδίο Μ/Τ) θα εγκατασταθεί εντός κτιρίου εμβαδού 25m2, ύψους 4,5m.

Β. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ :
Συνοπτικά, από τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας αναμένονται οι παρακάτω περιβαλλοντικές επιπτώσεις :
Θόρυβος, αιωρούμενα σωματίδια και καυσαέρια που παράγονται κατά την κίνηση των οχημάτων από και προς το χώρο της μονάδας.
Θόρυβος από τη λειτουργία του σταθερού μηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας, καθώς και από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους (π.χ. φορτωτές).
Λύματα αστικού τύπου, τα οποία θα αποθηκεύονται προσωρινά σε υπεδάφια στεγανή δεξαμενή, θα απομακρύνονται με βυτιοφόρο όχημα και θα διατίθενται σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) προς επεξεργασία.
Απόβλητα έλαια (διαθερμικό έλαιο τροφοδοσίας ηλεκτρογεννήτριας), που η διαχείρισή τους θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων.
Αέρια απόβλητα κατά την καύση της βιομάζας, τα οποία θα διατίθενται στην ατμόσφαιρα αφού περάσουν από σύστημα πολυκυκλώνα – σακκόφιλτρου – δέσμευσης NOx – ηλεκτρόφιλτρου.
Στερεά Απόβλητα (υπολειμματική τέφρα από την καύση της βιομάζας η οποία απομακρύνεται από τον θάλαμο καύσης του λέβητα και ιπτάμενη τέφρα που θα κατακρατείται από τα συστήματα φίλτρανσης των καπναερίων), θα συλλέγονται και θα διατίθενται σε τσιμεντοβιομηχανία όπου θα αξιοποιείται ως πρόσθετο στην παραγωγική διαδικασία.
Τα στερεά απόβλητα αστικού τύπου, αφού γίνει διαχωρισμός τους σε ανακυκλώσιμα και μη, θα οδηγούνται στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Βόλου (στη θέση “Κάκκαβος Σέσκλου, Δ.Ε. Αισωνίας, του Δήμου Βόλου). Τα ανακυκλώσιμα θα αποθηκεύονται προσωρινά σε μπλε κάδους και θα οδηγούνται προς διαλογή στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), στη θέση “Αγ. Γεώργιος” Δ.Ε. Φερών, του Δήμου Ρήγα Φεραίου).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το