Ελλάδα

MKO: Οι πρόσφυγες απομονώνονται στην Ειδομένη

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Ανενεργό είναι το τελευταίο διάστημα το camp των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ειδομένη, το οποίο δεν έχει ουσιαστικό ρόλο μετά την εκκαθαριστική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στις 9 Δεκεμβρίου, για την απομάκρυνση των χιλιάδων εγκλωβισμένων παράτυπων μεταναστών.

Από τότε δεν παραμένει κανείς στην περιοχή των συνόρων και οι πρόσφυγες (από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν) που μεταφέρονται εκεί διέρχονται απευθείας στην πλευρά της ΠΓΔΜ, χωρίς να περνούν από τις σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των άλλων οργανώσεων, για να βρεθούν όμως σε ένα άλλο παρόμοιο camp που βρίσκεται μέσα στην ΠΓΔΜ σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από τα σύνορα. Η αστυνομία σταματά τα λεωφορεία σε Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών της εθνικής οδού, κάνει εκεί τη διαλογή και τον πρώτο έλεγχο, και τα διοχετεύει ένα – ένα προς την Ειδομένη, ανάλογα με τον ρυθμό διέλευσης στα σύνορα.

Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ κάνουν λόγο για απομόνωση των προσφύγων. Ζητούν από την ΕΛ.ΑΣ. να τροποποιήσει το σχέδιο μεταφοράς τους και να παρακάμπτεται η στάση στην εθνική, ώστε-όπως υποστηρίζουν-να μην στερούνται οι πρόσφυγες τη βασική υποστήριξη που έχουν ανάγκη στο πλαίσιο του ταξιδιού τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει σήμερα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη των εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαο Μπαντουβάκη, ενώ πριν από λίγες μέρες υπήρξε επαφή και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι στο δρόμο ως και 18 ώρες. Κάποιοι χρειάζονται ιατρική βοήθεια, άλλοι ψάχνουν τις οικογένειές τους που έχουν χωριστεί στο προσφυγικό ταξίδι, υπάρχουν και ασυνόδευτα παιδιά. Άλλοι χρειάζονται απλά νερό, φαγητό και λίγη ξεκούραση. Εδώ μπορούν να κάνουν ακόμη και μπάνιο με ζεστό νερό», εξήγησε στο «Έθνος» ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Αντώνης Ρήγας, ο οποίος έκανε γνωστό πως οι επισκέψεις προσφύγων στους γιατρούς της οργάνωσης έχουν μειωθεί κατά 60% το τελευταίο διάστημα.

newego_LARGE_t_1101_54609175

«Στην Ειδομένη διακυβεύεται το μίνιμουμ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν θερμαινόμενοι χώροι, δυνατότητα σίτισης, παρέχεται η απαραίτητη υποστήριξη σε όσους έχουν χάσει μέλη των οικογενειών τους και τους δίνεται ένα κιτ με κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής που θα χρειαστούν στο υπόλοιπο ταξίδι τους», είπε από την πλευρά του ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος του σωματείου PRAKSIS, με ενεργή παρουσία στα σύνορα.

AppleMark

«Εμφύλιος» εθελοντών και ΜΚΟ

Την ίδια ώρα, «εμφύλιος πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ εθελοντών και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη.

Οι Εθελοντές Κιλκίς, μια αυτοοργανωμένη ομάδα πολιτών που παρέχουν υποστήριξη από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού σε πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, με μια ανακοίνωση σε σκληρό ύφος ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες την αναστολή της δράσης τους, καταγγέλλοντας πως είχαν καταντήσει να παίζουν τον ρόλο «κουβαλητών» των αδρά επιχορηγούμενων ΜΚΟ.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή, η τακτική της οκτάωρης εργασίας των μελών των ΜΚΟ, χωρίς βραδινές βάρδιες, ανάγκασε τους ίδιους να πηγαίνουν νύχτες στην Ειδομένη για να μη μένουν ακάλυπτοι οι πρόσφυγες από γιατρούς και φάρμακα. Παράλληλα καταγγέλλουν την πρακτική της «διαλογής ανθρώπων» με βάση την εθνικότητά τους, ενώ προβλέπουν έναν δύσκολο χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη επιστολή προκάλεσε τη διάσπαση των Εθελοντών Κιλκίς, καθώς ένα μέρος τους διαφώνησε με το περιεχόμενό της και αποχώρησε.

«Αυτά είναι αστειότητες. Δεν πέρασε ούτε ένα λεπτό που να μην υπήρχε γιατρός στην Ειδομένη», είπε στο «Έθνος» ο συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου, Αντώνης Ρήγας.

«Με έχει στενοχωρήσει αυτή η επιστολή. Καμία ΜΚΟ δεν θέλει να εκμεταλλευτεί τους εθελοντές, οι οποίοι ήταν εκεί πριν από μας και αναγνωρίζουμε το έργο τους», ανέφερε ο πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, ο οποίος χαρακτήρισε μύθους όσα λέγονται για πακτωλούς χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το