Ελλάδα

Οι μυστικές συνομιλίες ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ

syriza
Η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών που ήθελε τη ΔΗΜΑΡ να συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται καθώς, σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», οι συνομιλίες των δύο κομμάτων είναι σε προχωρημένο στάδιο, με σκοπό να κατέβουν μαζί στις εκλογές.

Εχουν γίνει ως τώρα τρεις συναντήσεις (που καμία δεν έχει ανακοινωθεί) ανάμεσα στον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα με στόχο να υπάρξει μία προγραμματική συμφωνία για συμπόρευση στις εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν.

Το τι λέγεται σε αυτές τις συναντήσεις και κυρίως το τι υποσχέσεις εκατέρωθεν δίνονται έχουν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρώτα σε αυτά που συγκλίνουν τα δύο κόμματα: συμφωνούν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες έναντι του Μνημονίου και κυρίως έναντι του χρέους και μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις σκανδάλων και διαφθοράς από το 1974 έως σήμερα.

Δεν έχει όμως επέλθει πλήρης συμφωνία. Και τούτο γιατί δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές και κυρίως πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση του χρέους. Εγιναν και ορισμένες κουβέντες για τα ψηφοδέλτια.
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ που δεν πρόσκεινται όμως στον κ. Κουβέλη υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να είναι πρώτος στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας και εν συνεχεία (εάν σχηματίσει κυβέρνηση) να τον κάνει… Πρόεδρο της Βουλής!

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράση την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Αν και ο κίνδυνος απώλειας του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, είναι αυτός που αποτρέπει τη σύμπραξη των δύο κομμάτων, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί και αναμένονται πολύ σύντομα οι εξελίξεις.

Χ. Μαχαίρας: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας

«Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία και κανένας προγραμματισμός», τόνισε το ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας.

Και συνέχισε: «Πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ό,τι κάνει η ΔΗΜΑΡ γίνεται στο φως, όχι κάτω από τα τραπέζια. Η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ομόφωνα ότι η χώρα χρειάζεται νέα κυβέρνηση… Η εκλογική μας τακτική θα έρθει την κατάλληλη ώρα.

Το συνέδριο ομόφωνα αποφάσισε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ. Η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει αυτοτελής».

πηγή www.tovima.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το