Τοπικά

Μικρή προσέλευση για τους δασικούς χάρτες – Σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων

Με μικρή προσέλευση συνεχίστηκε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η υποβολή αντιρρήσεων για τον δασικό χάρτη των προ-Καποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αλοννήσου, Βόλου, Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.
Η προσέλευση γενικότερα αυτή τη φορά ήταν μικρή και δεν είχε καμία σχέση με αυτή προ 2 ετών και συγκεκριμένα το 2017, που αφορούσε στην υποβολή αντιρρήσεων για τον δασικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, εκτός των προ-Καποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αλοννήσου, Βόλου, Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου.
Να σημειωθεί ότι δεν έχει δοθεί καμία παράταση και σήμερα Πέμπτη 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων για τον δασικό χάρτη των προ-Καποδιστριακών Ο.Τ.Α. Αλοννήσου, Βόλου, Νέας Αγχιάλου και Σκιάθου, για τους κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού.
Υπενθυμίζεται ότι οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων και υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoDasika_Page.aspx.
Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη, καθώς και για τον τρόπο υποβολής αντιρρήσεων παρέχονται στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.):Σ.Υ.Α.Δ.Χ. Βόλου, με έδρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας, Ξενοφώντος 1 (4ος όροφος). Τηλ. επικοινωνίας: 24210 39112 και 24210 39107, e-mail: [email protected]. Το Σ.Υ.Α.Δ.Χ. λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες κατά τις ώρες 7.30 έως 15.30, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου υποβολής των αντιρρήσεων.

Επιτροπές Αντιρρήσεων

Οι Επιτροπές Αντιρρήσεων εξετάζουν με πολύ αργούς ρυθμούς τις αιτήσεις των πολιτών, καθυστερώντας συνολικά την ολοκλήρωση του έργου. Έτερο ζήτημα υπάρχει και με τη διαδικασία εξέτασης των πρόδηλων λαθών. Ειδικότερα, μεγάλη μερίδα πολιτών, πήρε αρχικά θετική απάντηση από τη Διεύθυνση Δασών και στη συνέχεια οι υποθέσεις τους στάλθηκαν στις αρμόδιες Επιτροπές Αντιρρήσεων για επικύρωση και χωρίς να τους καλέσουν, απέρριψαν το αίτημα και δεν έκαναν δεκτή τη γνώμη της Διεύθυνσης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναζητήσει τη χρυσή τομή για τις οικιστικές πυκνώσεις και την εξαγορά εκχερσωμένων εκτάσεων, που κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικές.
Η Ολομέλεια είχε κρίνει πως ο νόμος Τσιρώνη, δηλαδή οι οικιστικές πυκνώσεις, είναι αντισυνταγματικός. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε εξαιρέσει προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών τις οικιστικές πυκνώσεις (σύνολο κτιρίων εντός δασών που υπολογίζονται γύρω στις 700.000) και είχαν υποδείξει σχεδόν στο σύνολό τους οι Δήμοι (εκτός από 24 ΟΤΑ) για να συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο στην ανάρτηση. Στο ενδιάμεσο διάστημα το ΥΠΕΝ ετοίμασε και παρουσίασε τον νέο νόμο για τα δασικά αυθαίρετα, με τον οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων η διατήρηση κτισμάτων έως και 25 χρόνια.
Ως οικιστική πύκνωση είχε οριστεί η ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτιρίων για 400 στρέμματα.
Όσον αφορά στην απόφαση εξαγοράς των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2014 και 2017 με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων έναντι τιμήματος, κρίνοντας ότι προσβάλλουν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, αλλά και τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος με διαδοχικές παρατάσεις και την τελευταία να λήγει στις 8 Αυγούστου του 2020 είχε νομοθετήσει έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να εξαγοράσουν τις εκτάσεις που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως δασικές και εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση πριν από τις 11 Ιουνίου 1975.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το