Τοπικά

Μηχανήματα για καθαρισμό 20 παραλιών στη Σκιάθο

Μηχανήματα καθαρισμού των ακτών θα μισθώσει ο Δήμος Σκιάθου σύμφωνα με τη σχετική τεχνική έκθεση που εγκρίθηκε. Οι παραλίες που θα καθαριστούν είναι: Μεγάλη Άμμος, Αχλαδιές, Τζανεριά, Καναπίτσα, Βρωμόλιμνος, Κολίος, Αγ. Παρασκευή, Τρούλος, Κουκουναριές, Αμπελάκια, Μικρή Μπανάνα, Μεγάλη Μπανάνα, Αγία Ελένη, Κρυφή Άμμος, Μανδράκι, Ελιάς, Άγκυστρος, Ασέληνος, Λυγαριές και Ξάνεμος.
Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση, ο Δήμος δε διαθέτει μηχανήματα αυτού του είδους. Με τα μηχανήματα αυτά θα καθαριστούν οι αμμουδιές από σκουπίδια και φύκια και ακολούθως θα στρωθούν ώστε να είναι έτοιμες για την καλοκαιρινή περίοδο. Οι εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης των παραλιών θα πραγματοποιηθεί μία φορά με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου και πριν οι επιχειρήσεις ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται. Δεν θα επαναληφθεί εντός του έτους. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού γίνονται για πρώτη φορά στο Δήμο Σκιάθου, με μηχανήματα και θα εκτελεστεί μια φορά. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 24.999,35 με Φ.Π.Α.
Ο εν λόγω εξοπλισμός περιλαμβάνει το ειδικό μηχάνημα εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού ακτών, το οποίο διαθέτει σύστημα συλλογής και εκφόρτωσης απορριμμάτων ξένων αντικειμένων από την ακτή, ελκούμενο από ελκυστήρα 160HP, 4Χ4 με δυνατότητα πρόσβασης σε δύσβατες ακτές. Ο καθαρισμός θα ξεκινάει με αναμόχλευση της άμμου με ειδικές περόνες σε βάθος μέχρι 30 εκατοστά για να απομακρύνει εκτός τα σκουπίδια τα επιφανειακά και τα τυχόν θαμμένα σκουπίδια.

Η άμμος με τα σκουπίδια θα μεταφέρεται αρχικά στο μπροστινό κόσκινο μήκους 4,60 μέτρων για τα μεγαλύτερα σκουπίδια και θα ακολουθεί δεύτερο κόσκινο μήκους 3,60 για μικρότερα αντικείμενα. Η άμμος θα επιστρέφει στην ακτή καθαρή, απαλλαγμένη από κάθε φερτό αντικείμενο. Τα σύστημα συλλογής και εκφόρτωσης απορριμμάτων στο πίσω μέρος του μηχανήματος θα περιλαμβάνει ανατρεπόμενο κάδο απορριμμάτων, χωρητικότητας 5 cm3 που δίνει μεγάλη αυτονομία και ελαχιστοποίηση του χρόνου φορτοεκφόρτωσης των απορριμμάτων (μικρού μεγέθους αντικειμένων όπως πλαστικά μπουκάλια, μεταλλικά μπουκάλια, αποτσίγαρα κ.λπ.). Επίσης, το μηχάνημα, το οποίο θα έλκεται από ελκυστήρα, θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την άμμο (επιπεδοποίηση), και να παραδοθεί η ακτή καθαρή και διαμορφωμένη ώστε να είναι λειτουργική η ακτή για τους επισκέπτες της.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το