Τοπικά

Μιχ. Ζουμπουλάκης “Αντέχει η οικονομία παρά τις διαδοχικές κρίσεις”

 

«Η ελληνική οικονομία εμφανίζει αντοχές τόσο στην υγειονομική όσο και στην ενεργειακή κρίση και φέτος αναμένεται να τρέξει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 3%» τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης.
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει και το 2022 έναν ρυθμό ανάπτυξης που θα κυμαίνεται γύρω στο 3-3,5% λόγω του τουρισμού, αλλά και της αποκατάστασης κάποιων εσωτερικών λειτουργιών που είχαν διαταραχθεί από την πανδημία.
«Ωστόσο, είναι αντιμέτωπη με μια διπλή πρόκληση. Από τη μια είναι η μείωση της παραγωγής και από την άλλη η αύξηση των τιμών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι τιμές στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο αυξήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και γιατί δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη λόγω της πανδημίας η ομαλή κινητικότητα των προϊόντων μέσω της εφοδιαστικής εμπορευματικής αλυσίδας. Επίσης πολλά προϊόντα που διακινούνται μέσω Ουκρανίας, Ρωσίας, Μαύρης Θάλασσας αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διακίνησή τους. Και μιλάμε για τα σιτηρά, τις πρώτες ύλες και άλλα είδη που είναι απαραίτητα για την παραγωγή. Οι οικονομίες παγκοσμίως βρίσκονται σε αναταραχή».
Ο καθηγητής πρόσθεσε πως «Η βιομηχανία και ο αγροτικός τομέας αναμένεται να έχουν πρόβλημα από το κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης. Οι βιομηχανίες χρειάζονται στήριξη, καθώς δεν μπορούν να συνεχίσουν με αυτό το κόστος ενέργειας».

Τα αίτια της αντοχής
Ο κ. Ζουμπουλάκης τόνισε πως «η ελληνική οικονομία έχει αντέξει τόσο στην υγειονομική όσο και την ενεργειακή κρίση που διανύουμε τώρα. Αυτό έχει συμβεί για μια σειρά από λόγους, όπως είναι το μείγμα ενέργειας που χρησιμοποιεί, δηλαδή δεν εξαρτάται μόνο από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως η Γερμανία, αλλά έχει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, τη δυνατότητα αποθήκευσης αερίου, όπως είναι η εγκατάσταση στη Ρεβυθούσα, ενώ σταδιακά δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση, όπου περνούν αγωγοί και προϊόντα. Είναι διαμετοκομιστικός κόμβος σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό αποφέρει οφέλη. Παράλληλα μεγάλη δυναμική έχει ο τουρισμός και αυτό βοηθά τις εισπράξεις του κράτους, όπως αναμένεται να συμβεί φέτος. Ένας ακόμη λόγος είναι η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας που κατά 99% στηρίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία σε συνθήκες ύφεσης έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει μεγαλύτερη ευελιξία και να επιβιώνει. Παράλληλα οι κλιματικές συνθήκες του χειμώνα παίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ έγιναν και καλές συμφωνίες για την προμήθεια προϊόντων, ώστε να μην προκληθεί επισιτιστικό πρόβλημα».
Επίσης τόνισε πως στην Ελλάδα γίνονται επενδύσεις από τον δημόσιο τομέα, αλλά και μεγάλα ιδιωτικά έργα τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη, ενώ για την ακρίβεια υπογράμμισε πως «Χρειάζεται έλεγχος της οικονομίας, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα μεγάλης κερδοσκοπίας στην παροχή υπηρεσιών».

Η πτώση του ευρώ
Για την πτώση του ευρώ ανέφερε πως «είναι μια εξέλιξη που ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγές. Ωστόσο, ό,τι εισάγει η χώρα είναι ακριβότερο, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα εμβόλια. Το ευρώ συνεχίζει να αποτελεί το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο, αν και έχει χάσει τη δυναμική του το τελευταίο διάστημα».
Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο που θα είχαν οι πρόωρες εκλογές στην οικονομία, απάντησε πως «δεν κάνουν καλό στην οικονομία. Όταν διανύουμε προεκλογική περίοδο χαλαρώνει ο έλεγχος του κράτους στην οικονομία, χαρίζονται χρέη, δάνεια, προκειμένου οι κυβερνήσεις να επανεκλεγούν. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το