Κόσμος

Μεξικό: «Στη φάκα» των Αρχών ο «Ελ Τσάπο» junior, πριν την άφιξη Μπάιντεν

Σε μια σύλληψη υψηλού συμβολισμού, αλλά και πολλών βαθμών δυσκολίας προχώρησαν οι Μεξικανικές Αρχές, καθώς συνέλαβαν τον Οβίδιο Γκουσμάν, γιό του βαρόνου των ναρκωτικών, Χοακίν Γκουσμάν, γνωστού διεθνώς ως «Ελ Τσάπο», σε μια προσπάθεια να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα προς πολλαπλές κατευθύνσεις.

Ο Οβίδιο Γκουσμάν, ο «Ελ Τσάπο» junior, ο οποίος είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στο καρτέλ των ναρκωτικών μετά τη σύλληψη του πατέρα του το 2016 και ακολούθως την έκδοσή του στις ΗΠΑ, υπήρξε στόχος το τελευταίο διάστημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η σύλληψή του, όμως, πυροδότησε έναν αιματηρό κύκλο έντασης, καθώς κόστισε τη ζωή σε 29 άτομα, εκ των οποίων 19 μέλη συμμοριών και 10 στρατιωτικοί.

Επίκεντρο της έντασης, η οποία συνοδεύτηκε από καταδίωξη, πυροβολισμούς και οδοφράγματα, αποτέλεσε η Κουλιακάν, πρωτεύουσα της Σιναλόα, στο βόρειο Μεξικό. Μολονότι ο Οβίδιο Γκουσμάν, αν και είχε ανελιχθεί στην ιεραρχία του καρτέλ μετά τη σύλληψη του πατέρα του, εντούτοις δεν ήταν από τους πιο γνωστούς γιούς του «Ελ Τσάπο» στις Αρχές, αν και είχε προηγηθεί άλλη μια απόπειρα σύλληψής του το 2019, χωρίς επιτυχία.

Το «ποντίκι», όπως είναι γνωστός ο Οβίδιο Γκουσμάν πιάστηκε, σε κάθε περίπτωση, «στη φάκα» των Μεξικανικών Αρχών, που «έστρωσαν» έτσι το χαλί της υποδοχής του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο Μεξικό τις επόμενες μέρες, καλεσμένος του Προέδρου της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για διμερείς συνομιλίες, για να ακολουθήσει η τριμερής Σύνοδος Μεξικού -ΗΠΑ – Καναδά, παρουσία και του Πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Ψηλά στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης θα βρεθούν ως αυτονόητα η μετανάστευση και η διακίνηση ναρκωτικών, φέρνοντας το διάδοχο του «Ελ Τσάπο» στο δρόμο προς τις φυλακές.

Στην κατεύθυνση αυτή, «αυτό είναι ένα σημαντικό πλήγμα για το καρτέλ της Σιναλόα και μια μεγάλη νίκη για το κράτος δικαίου. Ωστόσο, δεν θα εμποδίσει τη ροή ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Ας ελπίσουμε ότι το Μεξικό θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ», σχολίασε με φόντο τη σύλληψη ο Μάικ Βιγκίλ, πρώην Διευθυντής Διεθνών Επιχειρήσεων της DEA σύμφωνα με το Associated Press, όταν μάλιστα ο «Ελ Τσάπο» junior φαίνεται πως είχε θέσει την οικογενειακή «επιχείρηση» σε τροχιά εκσυγχρονισμού.

Συγκεκριμένα, ο Οβίδιο Γκουσμάν φέρεται να ήταν ιδιαίτερα ενεργό μέλος του καρτέλ, με έμφαση στην παραγωγή φαιντανύλης, ενώ ο «Ελ Τσάπο» junior βρέθηκε το 2018 κατηγορούμενος απέναντι στην αμερικανική δικαιοσύνη για συνωμοσία αναφορικά με τη διανομή κοκαΐνης, μεθαμφεταμίνης και μαριχουάνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σύλληψη του γιού του «Ελ Τσάπο» έρχεται σε μια περίοδο που η χρήση ναρκωτικών στις ΗΠΑ καλπάζει, καθώς τον περασμένο Ιούλιο περισσότεροι από 107.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022, οι περισσότεροι από τους οποίους αφορούσαν οπιοειδή, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης φαιντανύλης, είδος στο οποίο ειδικεύεται ο «Ελ Τσάπο» junior.

Αντίβαρο στις παράνομες ουσίες και τις υψηλές καταναλώσεις ναρκωτικών αποτέλεσε η προσέγγιση ασφάλειας που επέλεξε ο Μεξικάνος Πρόεδρος, Λόπες Ομπραδόρ, αποσκοπώντας στην εξάλειψη των ηγετών των καρτέλ, η οποία οδήγησε στον κατακερματισμό τους, αλλά και σε αιματηρές μάχες για κυριαρχία. Το έργο της «εκκαθάρισης» ανέλαβε ο στρατός, καθώς ο Μεξικάνος ηγέτης διέλυσε την Ομοσπονδιακή Αστυνομία ως διεφθαρμένη και την αντικατέστησε από την Εθνική Φρουρά, υπό στρατιωτική διοίκηση.

Έξι μήνες παρακολουθήσεων

Το «ποντίκι» της οικογένειας Γκουσμάν είχε τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης στην επικράτεια για τουλάχιστον έξι μήνες, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, όταν τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς εντόπισαν μερικά SUV και με τη συνδρομή του στρατού, άρχισαν τις έρευνες στους επιβαίνοντες. Τότε, οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν πυρά, αλλά κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης και να αναγνωρίσουν τον Οβίδιο Γκουσμάν μεταξύ των επιβατών που είχαν στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα.

Αντιδρώντας βίαια στη σύλληψη, τα μέλη του καρτέλ έστησαν 19 οδοφράγματα στο αεροδρόμιο του Κουλιακάν και έξω από την τοπική στρατιωτική βάση, «μπλοκάροντας» παράλληλα όλα τα σημεία πρόσβασης προς την πόλη Κουλιακάν. Παρά τις οδομαχίες, η Πολεμική Αεροπορία μπόρεσε να μεταφέρει το γιό του «Ελ Τσάπο» στο Μεξικό, για να τον οδηγήσει στα γραφεία του ειδικού εισαγγελέα οργανωμένου εγκλήματος του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Οβίδιο Γκουσμάν, άλλωστε, είχε εκπαιδευθεί κατάλληλα από μικρός, καθώς ηγούνταν μιας φατρίας της οικογένειας με μέλη της νεότερης γενιάς, γνωστά ως «los menores» ή «the juniors» ή «los Chapitos», φατρία αποτελούμενη από τα μικρότερα παιδιά του «Ελ Τσάπο». Στους «los Chapitos» συμμετέχουν ακόμη οι γιοι του «Ελ Τσάπο», Iván Archivaldo και Jesús Alfredo, μαζί με τον Ismael «El Mayo» Zambada. Οι μικροί γιοί του «Ελ Τσάπο» διοικούν το καρτέλ, ελέγχοντας σε μεγάλο βαθμό τα βουνά, γεγονός που ενισχύει τις φωνές για την έκδοση του Οβίδιο Γκουσμάν, στις ΗΠΑ.

Σημειωτέον ότι το Μεξικό έλαβε αίτημα το 2019 από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύλληψη του Οβίδιο Γκουσμάν, με σκοπό την έκδοση. Το ίδιο αίτημα θα πρέπει να ενημερωθεί και να διεκπεραιωθεί, τονίζουν οι Αρχές της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο συλληφθείς θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει μια ανοιχτή υπόθεση στο Μεξικό. Υπενθυμίζεται ότι οι Έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχαν δημοσιεύσει αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη ή και στην καταδίκη του Οβίδιο Γκουσμάν στις αρχές του περασμένου έτους.

Ταραχές και αερο-πυρά

Στην είδηση, ωστόσο, της επιτυχημένης σύλληψης του γιού του «Ελ Τσάπο», μέλη του καρτέλ απάντησαν με την κλοπή αυτοκινήτων από κατοίκους του Κουλιακάν, αλλά και με την πυρπόληση οχημάτων, ενώ οι τοπικές και οι κρατικές αρχές προειδοποίησαν όλους να παραμείνουν μέσα, στέλνοντας σχετικά μηνύματα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συνολικά, 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές που ακολούθησαν την ανακοίνωση της σύλληψης, ενώ η Airline Aeromexico γνωστοποίησε ότι ένα από τα αεροσκάφη της χτυπήθηκε από σφαίρα το πρωί της περασμένης Πέμπτης, καθώς ετοιμαζόταν να απογειωθεί. Οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας είναι σοκαριστικές, καθώς το βίντεο των επιβατών που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει ανθρώπους να σκύβουν στο πάτωμα του αεροπλάνου.

Από πλευράς της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Μεξικού ανέφερε πως ένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας στο Κουλιακάν χτυπήθηκε από πυροβολισμούς, ενώ τουλάχιστον τρία αεροδρόμια διατάχθηκαν να κλείσουν, ακυρώνοντας όλες τις πτήσεις, για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιβατών, το αεροπλάνο τους περίμενε την ευκαιρία να απογειωθεί, καθώς προσγειώθηκαν δύο μεγάλα στρατιωτικά αεροπλάνα, που μετέφεραν προσωπικό, καθώς και τρία ή τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα. Λίγο πριν το αεροσκάφος επιταχύνει, ακούστηκαν πυροβολισμοί, και το αεροπλάνο επέστρεψε γρήγορα στον τερματικό σταθμό, ενώ οι επιβάτες συγκεντρώθηκαν σε ένα δωμάτιο.

Σε κάθε περίπτωση, σκηνές χάους εξελίχθηκαν στο Μεξικό ακόμα και εν μέσω των γιορτών, ιδίως όταν συλλήψεις σημαντικών προσωπικοτήτων των καρτέλ έρχονται στην επιφάνεια παρά τις αργίες και με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Λόπες Ομπραδόρ ανέλαβε το αξίωμά του εν μέσω έντονης κριτικής για τον τίμημα του πολέμου των ναρκωτικών των προκατόχων του, έχοντας συλλάβει τον περασμένο Ιούλιο έναν από τους νονούς της διακίνησης ναρκωτικών, τον Rafael Caro Quintero.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το