Τοπικά

Meteo: Για τη Θεσσαλία ο φετινός Αύγουστος ήταν ο 4ος πιο θερμός από το 2010 – Τα στοιχεία

Στοιχεία για τις θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι και συγκεκριμένα, τον Αύγουστο παρουσίασε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr, επισημαίνοντας πως η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα ήταν κοντά στον μέσο όρο.

Σύμφωνα με το δίκτυο 50 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Αύγουστο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε πολύ κοντά στον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Στη Δυτική Ελλάδα, ο φετινός Αύγουστος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται περίπου 1.0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Αύγουστο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα:

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Αυγούστου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για τη Θεσσαλία ήταν ο 4ος πιο θερμός Αύγουστος από το 2010. Για τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, ήταν ο 5ος πιο θερμός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια, και για τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο ήταν ο 7ος πιο θερμός.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -0,1 °C, με 18 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 17 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε 0,1ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο Ρέθυμνο παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (26 ημέρες) και ακολουθεί ο Άγιος Νικόλαος 24 ημέρες.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 50 μετεωρολογικούς σταθμούς:

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το