Οικονομία

Μεταρρυθμίσεις και αξιοπιστία ζητούν οι υπουργοί Οικονομικών

Europe Greece Bailout

Την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισαν στην πλειοψηφία τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, προαναγγέλλοντας δύσκολη συνεδρίαση στο σημερινό Eurogroup.

Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε ότι το κλειδί είναι η εφαρμογή τους.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο ίδιος, όπως είπε, θα παρουσιάσει την ανάλυση της βιωσιμότητας του προγράμματος.
Υπάρχει η βούληση από την ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις. Χθες η ελληνική πρόταση εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, δήλωσε, όμως υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα και ανησυχίες που εγείρουν κάποια κράτη-μέλη και θα πρέπει να διευθετηθούν.
Σήμερα θα αποφασίσουμε αν θα δώσουμε εντολή στους θεσμούς (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για το νέο πρόγραμμα στήριξης από τον ESM, κατέληξε.

European Commissioner for Financial Affairs Pierre Moscovici speaks with the media as he arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the European Council LEX building in Brussels on Monday, June 22, 2015. Heads of state in the eurogroup will meet in Brussels on Monday for a special summit to discuss the financial crisis with Greece. (AP Photo/Michel Euler)

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε: «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος» ενώ, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Θα είναι μια δύσκολη συνάντηση, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε «ορισμένοι υπουργοί διατηρούν επικρτική στάση απέναντι την ελληνική πρόταση τόσο αναφορικά με την ουσία της πρότασης ,όσο και με το αν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά».
Ανέφερε ότι «δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο της συμφωνίας και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν σήμερα αν είναι ικανοποιητικά τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά και αν υπάρχει δέσμευση και σοβαρότητα, έτσι ώστε να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη».
«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ενωτικός» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι ένα επιτυχές αποτέλεσμα είναι αναγκαίο για όλους. Σημείωσε πάντως ότι είναι αναγκαίες οι διευκρινίσεις για το πότε και πως θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.
«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος,αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στο Eurogroup.Προέβλεψε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μακρά. Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.
Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, λέγοντας πως «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, γιατί όπως είπε, η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».
Ανέφερε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική».
Στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά εστίασε και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έδωσε αυτό που της ζητήθηκε και ότι πρέπει να δούμε τώρα πώς θα ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα που προτείνονται. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει κάποια εγγύηση για την άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων, σημειώνοντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να νομοθετηθούν.
Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα και πρόσθεσε ότι θα ήταν όλα πολύ πιο εύκολα αν είχε τελειώσει κανονικά το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Ερωτηθείς δε σχετικά με το ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτίμησε ότι θα ανέρχεται σε 72 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα. Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη, πρόσθεσε ο υπουργός της Ολλανδίας.
«H εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση ανοικοδομείται» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroyp ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, συμπληρώνοντας ,ωστόσο, ότι το Eurogroup πριν πάρει την απόφασή του έχει ανάγκη από διευκρινήσεις σ’ ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων.Σε αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται όπως είπε ο Μ. Νούναν, το ζήτημα των τραπεζών και πως σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ειναι αναγκαίο να προστεθούν στις υπάρχουσες ελληνικές προτάσεις».
Ανέφερε «πως το δημοψήφισμα μπορεί να ήταν μια μεγάλη πολιτική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης,ωστόσο κατέληξε σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή».Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος για τη χτεσινή ευρεία συναίνεση που κέρδισε η κυβέρνηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει να εφαρμόζει τα μέτρα της ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο Μ. Νούναν, αναμένει, όπως είπε, να δει αυτές τις κινήσεις την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Τεράστιο πρόβλημα με το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους βλέπει ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πίτερ Κάζιμιρ σε δηλώσεις του πριν την συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως είπε είναι μεγάλο πρόβλημα η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πρόσθεσε ότι “θα δούμε τι θα φέρουν οι θεσμοί στο τραπέζι, ποιο είδος ανάλυσης και θα πρέπει να το αξιολογήσουμε”.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης αλλά για το συγκεκριμένο πακέτο τόνισε με έμφαση ότι είναι “σαν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο” καθώς “θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος” αλλά όπως είπε φοβάται ότι δεν είναι αρκετό για ένα πρόγραμμα από τον ESM.
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι στο Eurogroup «θα πρέπει να δούμε και ποια είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να ενισχυθεί». Οσον αφορά το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης εκτίμησε ότι «είναι λίγο νωρίς για να αξιολογήσουμε, τεχνικά και συνολικά, την κατάσταση …θα πρέπει να ακούσουμε τι θα πουν οι θεσμοί και στη συνέχεια θα δούμε».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το