Ελλάδα

Μετά τα συλλαλητήρια νέες “φωτιές” ανάβει η υπόθεση Novartis

Από την πολιτική σύγκρουση για τα συλλαλητήρια, το Σκοπιανό και τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα σε λίγες ώρες περάσαμε στην αντιπαράθεση για την Novartis. Το Μαξίμου αναζητούσε εναγωνίως «αντίδοτο» απέναντι στην συγκέντρωση του Συντάγματος που έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και έφθειρε ακόμη περεταίρω την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται τα ονόματα κορυφαίων στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η διαβίβαση του στην βουλή, επικοινωνιακά άλλαξε άμεσα την επικαιρότητα και το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η πολιτική αντιπαράθεση κινείται πλέον στα γνωστά μονοπάτια της σκανδαλολογίας, που γνωρίζει να χειρίζεται το Μαξίμου.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας στην σημερινή του τοποθέτηση στην Πάτρα στα πλαίσια των αναπτυξιακών περιφερειακών συνεδρίων, θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποκαλύψεις για την επίμαχη υπόθεση, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν αναγκασμένος να μιλήσει για τα συλλαλητήρια και το Σκοπιανό.

Το παρασκήνιο
Ήταν κοινό μυστικό τα τελευταία 24ωρα στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι σύντομα θα ερχόταν στην δημοσιότητα η υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας «Novartis». Τα σενάρια έγιναν ακόμη πιο έντονα παραμονές του συλλαλητηρίου και ανήμερα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, κυριακάτικη εφημερίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοσέλιδο τίτλο και εκτενές ρεπορτάζ χωρίς να αναφέρει ονόματα προανήγγειλε ουσιαστικά τα όσα επακολούθησαν.

Ωστόσο λόγω του συλλαλητηρίου το επίμαχο ρεπορτάζ δεν πήρε έκταση και την επόμενη ημέρα ο υπουργός Επικρατείας περνάει την πόρτα του Αρείου Πάγου. Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται εκεί σαστίζουν βλέπονταν τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, απαντάει αμήχανα πως η επίσκεψη του δεν έχει σχέση με την υπόθεση Novartis.

Η είδηση της παρουσίας του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού διαδίδεται άμεσα προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ, που κάνει λόγο για αντισυνταγματική συμπεριφορά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που έχει φτάσει στο Μαξίμου, παραδέχεται με επίσημη ανακοίνωση ότι επισκέφθηκε την εισαγγελέα διαφθοράς προκειμένου να τον ενημερώσει για την επίμαχη απόφαση. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο γραφείο του τον Σταύρο Κοντονή και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Παράθυρο για την παράκαμψη της παραγραφής
Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους δύο συναρμόδιους υπουργούς ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να παρακαμφθεί το ζήτημα της παραγραφής, καθώς τα αδικήματα που φέρονται να εμπλέκονται τα πολιτικά πρόσωπα αφορούν την περίοδο 2006 – 2015 και έχουν ήδη διαγραφεί. Στο Μαξίμου θεωρούν πως έχει βρεθεί η συγκεκριμένη νομική φόρμουλα, ωστόσο αυτό το επιχείρημα και αν μπορεί να σταθεί θα φανεί τα επόμενα 24ωρα. Τόσο ο Σταύρος Κοντονής όσο και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στις δηλώσεις τους έκαναν λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η επίμαχη δικογραφία να διαβιβαστεί σήμερα στην βουλή.

ΝΔ: Εξόφθαλμη παρέμβαση στην δικαιοσύνη
Από την πρώτη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε πως πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στην δικαιοσύνη, γεγονός που όπως αναφέρει έγινε με την επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, όσο και από τα όσα είπαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί στις δηλώσεις τους στο Μαξίμου.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους» τονίζει σε ανακοίνωση της η ΝΔ. Παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να δώσει εντολή να διαβιβαστεί η δικογραφία στην βουλή καθώς γίνεται αμελλητί, δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή.

Στην ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να δοθεί στην δημοσιότητα η δικογραφία «προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»

Βροχή αντιδράσεων
Πριν καν δοθούν επίσημα στην δημοσιότητα τα πολιτικά ονόματα που αναφέρονται στην δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, αλλά είχαν κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου, υπήρξε βροχή αντιδράσεων.

Σαμαράς: Η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, εμένα δεν με αγγίζουν

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει:

«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!

Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες, και όσοι είναι από πίσω, θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη».

Παναγιώτης Πικραμμένος: Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση Novartis

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012»

Γιάννης Στουρνάρας: Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying έχουν τα όρια τους

«Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών».

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Επί των ημερών μου η πολιτική του φαρμάκου δεν ήταν στην αρμοδιότητα του Υπ. Υγείας.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή, μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015. Την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα, ούτε και θα μπορούσα να έχω, με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα».

Ευάγγελος Βενιζέλος: Σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού

«Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Ανδρέας Λυκουρέντζος: Δεν ανήκε σε μένα ο σχεδιασμός της φαρμακευτική πολιτικής

«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου»

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Δεν αναφέρεται το όνομα μου στην δικογραφία

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά του ονόματός μου στη σχετική δικογραφία και πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι εγώ ο ίδιος έχω προκαλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες των φαρμακοβιομηχανιών για πληθώρα ζητημάτων ( όπως φορολογικές παραβάσεις, ελλείψεις στην αγορά , την τήρηση ή μη των υποχρεωτικών πιστώσεων που έθετε ο νομοθέτης κλπ )” δηλώνει ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφέρει επίσης, ότι σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του κου Ανδρέα Λοβέρδου για το ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων τα εξής:

Α) Η αλλαγή του Νόμου της τιμολόγησης φαρμάκων έλαβε χώρα κατ᾽ εντολή των θεσμών στις 14.8.2015 και ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων.
Β) Στις 27.8.2015 η σχετική Υπουργική απόφαση της τιμολόγησης φαρμάκων έφερε την υπογραφή μου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, όμως δεν εκτελέστηκε, καθώς με διαδέχτηκε στο Υπουργείο ως Υπηρεσιακός Υπουργός ο κος Δημόπουλος ο οποίος και τη δημοσίευσε στις 11.09.2015 .

Τα συμπεράσματα για τη βασιμότητα ή μή των καταγγελλομένων από τον κ. Λοβέρδο θεωρώ πλέον ότι μπορεί να τα βγάλει και ο πλέον αδαής . ‘Αλλωστε έχω και προσωπικώς απαντήσει για όλα αυτά στη Βουλή».

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το