Ελλάδα

Η ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί πως μέτρησε 140.000 διαδηλωτές, αλλά καμία αναφορά για το «θολό» ρολόι του ελικοπτέρου

Μετά τα σχόλια και τις αντιδράσεις για ακόμα μία «περιορισμένη» καταμέτρηση (μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης) καταμέτρηση του αριθμού των συγκεντρωμένων, η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε να δώσει τη δική της απάντηση. Μάλιστα δόθηκε μία εξήγηση για το πως μετράει τον αριθμό των συγκεντρωμένων.

Παράλληλα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν πως πλέον αλλάζει ο τρόπος που θα γίνεται η εκτίμηση του αριθμού των συμμετεχόντων για τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα η Ελληνική Αστυνομία θα δίνει βίντεο από ψηλά και αριθμητικά δεδομένα εκτιμήσεων συμμετοχής διαδηλωτών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ουσιαστικά λοιπόν το βίντεο από το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που δόθηκε για το συλλαλητήριο της Κυριακής ήταν μία πρόβα για τις επόμενες συγκεντρώσεις. Ωστόσο εκτός από την απάντηση υπήρχε τεχνικό πρόβλημα με το ρολόι, από το υπουργείο και την ΕΛ.ΑΣ. έχει γίνει καμία άλλη αναφορά, ούτε καν μετά τις φωνές πως το ρολόι δεν φαίνεται χαλασμένο στο βίντεο, αλλά «θολό», κάτι που γίνεται μέσω μοντάζ.

Αριστερά τα πλάνα από το συλλαλητήριο της Κυριακής (με «θολό» ρολόι) και δεξιά τα πλάνα από το 2014 στα Εξάρχεια (φαίνονται καθαρά η ημερομηνία και η ώρα).

Πώς μετράει η αστυνομία
Η εξήγηση της αστυνομίας για το πως μέτρησε και έβγαλε 140.000 πολίτες στο συλλαλητήριο είναι; «Η Πλατεία Συντάγματος είναι 14.500 τετραγωνικά μέτρα. Με την υπερβολική εκτίμηση ότι ανά τετραγωνικό μέτρο στέκονταν 3 διαδηλωτές, τότε μιλάμε για 43.500 άτομα. Η Λ. Αμαλίας είχε κόσμο μέχρι την Ρωσική Εκκλησία, και σύμφωνα με τον ίδιο υπολογισμό ήταν 25.000 άτομα. Η οδός Σταδίου είχε περίπου 10.000 διαδηλωτές μέχρι την οδό Αμερικής. Η Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι την οδό Ηροδότου είχε περίπου 25 άτομα και άλλες 5.000 είχε η Φιλελλήνων. Δηλαδή μιλάμε για 110.000 κόσμο στον οποίο προσθέσαμε άλλες 30.000 διαδηλωτών, που βρίσκονταν σε παράπλευρες οδούς».

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως στο συλλαλητήριο της Κυριακής βρέθηκαν το πολύ 140.000 άτομα

Αστυνομικοί διαψεύδουν την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος με ανάρτησή του στο facebook αμφισβήτησε την καταμέτρηση της αστυνομία: «Δηλαδή όλο αυτό ισούται με δύο ΟΑΚΑ …??? Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώνει τον αγώνα χιλιάδων Αστυνομικών που από το πρωί εργάζονται για να μπορεί ο Λαός να εκφραστεί με ασφάλεια». .

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Π.Ο.Α.Σ.Υ Θεόφιλος Παπαδάκης ανέφερε «οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί δεν συμφωνούμε με τα νούμερα που δίνει η ηγεσία. Από τις συζητήσεις με συναδέλφους που ήταν στα μέτρα αλλά και όσα είδαμε μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως σε καμία περίπτωση δεν ήταν 140.000».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνεντεύξεις του υπεραμύνθηκε των αριθμών που δόθηκαν από την αστυνομία: «Εάν υπήρχε ένα εκατομμύριο, ο κόσμος θα ήταν μέχρι τους Αμπελοκήπους. Επειδή υπήρχαν τερατογενέσεις από ορισμένα ΜΜΕ ότι ο κόσμος ήταν ένα εκατομμύριο, γι’ αυτό δόθηκε το βίντεο στη δημοσιότητα».

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το