Τοπικά

Μέσω ΟΣΔΕ και οι αιτήσεις για εξισωτική αποζημίωση

Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η προκήρυξη του Μέτρου για την Εξισωτική Αποζημίωση. Να αναφερθεί ότι τα ποσά των ενισχύσεων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 12,5 ευρώ το στρέμμα για τις εκμεταλλεύσεις σε ορεινές περιοχές και στα 8,1 ευρώ το στρέμμα για τις εκμεταλλεύσεις στις μειονεκτικές περιοχές που ορίστηκαν με τον νέο χάρτη. Διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις θα κατατίθενται μέσω του ΟΣΔΕ και η προθεσμία θα είναι μέχρι τις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσες περιοχές βγήκαν εκτός των μειονεκτικών περιοχών θα λάβουν επίσης ενίσχυση, με το υπουργείο να μην έχει ξεκαθαρίσει όμως ακόμα το ποσό.
Η ενίσχυση έχει την μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των περιοχών της παρ. 1 και καθορίζεται εντός της σχετικής Υπουργικής Απόφασης περί «Εφαρμογής του Μέτρου 13» όπως κάθε φορά ισχύει. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:
• Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha χορηγείται το 100% της ενίσχυσης.
• Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha χορηγείται 80% της ενίσχυσης.
• Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha χορηγείται 50% της ενίσχυσης.
• Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση. Το ανώτατο όριο των επιλέξιμων εκταρίων για την καταβολή ενίσχυσης ορίζεται ανά υπομέτρο.

Δεσμεύσεις των δικαιούχων
Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση:
1) Να διατηρούν την εκμετάλλευση με την οποία εντάσσονται στα υπομέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης.
2) Ανάλογα με τα στοιχεία φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που περιλαμβάνει η εκμετάλλευσή τους, να τηρούν τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης, όπως αυτές περιγράφονται στη σχετική Εγκύκλιο εκάστου έτους της Αρμόδιας Διεύθυνσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, κατ’ εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΕ) 1306/2013, 640/2014 και 809/2014, και της 1791/74062/02.07.2015 ΥΑ.
3) Να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια Εθνικά και Κοινοτικά Όργανα.
Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2019, ήτοι μέχρι 15 Μαΐου 2019. Για τις εκπρόθεσμες αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, επιβάλλεται ποινή 1% για κάθε εργάσιμη μέρα επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων – άρθρο 13, Καν(ΕΕ)640/2014). Η αίτηση στήριξης/πληρωμής υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε απευθείας από τον γεωργό, μέσω online συστήματος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥ∆), που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το