Πολιτισμός

Τριήμερο «Ευμέλεια» με δεξιοτέχνες μουσικούς στην Αγριά

Ένα λαμπρό τριήμερο με τέσσερις εκλεκτές συναυλίες πρόκειται να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό της περιοχής μας από τις 3-5 Μαΐου. Οι συναυλίες διοργανώνονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Ευμέλεια», του οποίου εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο διακεκριμένος Βολιώτης πιανίστας Ντίνος Μαστρογιάννης.

Την Παρασκευή 3 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, ο διάσημος Ιρανός βιολονίστας – εγκατεστημένος στη Γερμανία – Πούσαν Μουσάβι-Μαλβάνι θα ερμηνεύσει στο 1ο Μέρος της συναυλίας έργα για σόλο βιολί των Paganini, Υsayë και Bach, ενώ στο 2ο Μέρος συνοδευόμενος στο πιάνο από την εξαίρετη Βουλγάρα πιανίστα Γιοάννα Κοτλιάροβα, θα παίξει έργα για βιολί και πιάνο των Sarasate, Γιάννη Κωνσταντινίδη και Ravel. O Πούσαν Μουσάβι-Μαλβάνι το 2017, με την εμφάνισή του στο Φεστιβάλ του Ahrenshoop στη Γερμανία, αποθεώθηκε ως η «συγκλονιστική αποκάλυψη» του φεστιβάλ. Το 2018, για τα 333 χρόνια από τη γέννηση του J. S. Bach, θέλησε να τιμήσει τον μεγάλο συνθέτη και την επιρροή του στη μουσική για βιολί με τρία ρεσιτάλ, στα οποία έπαιξε τις 6 Σονάτες και Παρτίτες του Μπαχ και τις 6 Σονάτες του E. Υsaye. Το 2009 ανακηρύχθηκε Top Talent του φεστιβάλ στο Stift. Εξαιρετικές κριτικές απέσπασε η ερμηνεία του κοντσέρτου για βιολί του Τσαϊκόφσκι με τη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου. Έκτοτε εμφανίζεται στην Ευρώπη, τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο και τη Ν. Κορέα. Η Γιοάννα Κοτλιάροβα έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως το Princess Christina Concours στην Ολλανδία, «Πέρλες της Οχρίδας», Βόρεια Μακεδονία, το 9ο Φεστιβάλ «Magic» στο Burgas της Βουλγαρίας. Έχει παίξει σε ονομαστές αίθουσες, την «Bösendorfer Saal» και την «Ehrbar Saal» στη Βιέννη, στο Φεστιβάλ PianoFest στο Sint-Niklaas του Βελγίου και στην περίφημη μεγάλη «Goldener Saal» της Musikverein στη Βιέννη, το 2018.

Το Σάββατο 4 Μαΐου στις 8 το βράδυ ο διάσημος Ρώσος συνθέτης και δεξιοτέχνης πιανίστας της τζαζ Βλαντιμίρ Τίτοφ θα παρουσιάσει ένα ατομικό ρεσιτάλ με ανθολογία δικών του έργων, τα οποία εγκαινιάζουν το νέο μουσικό στιλ «inspirism», που χρησιμοποιεί, και για το οποίο δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο στο μοσχοβίτικο περιοδικό «Musician – Classic» τον Δεκέμβριο του 2018. H επίσημη παρουσίαση του «inspirism» από τον ίδιο Τίτοφ έγινε φέτος τον Μάρτιο στο φεστιβάλ Tokarev Fest στο Rietberg της Γερμανίας. «Ο κόσμος της μουσικής είναι πανέμορφος, ανεξάντλητος… Η περιπλάνηση στον κόσμο αυτό, μαγική και ατελείωτη», είναι το καλλιτεχνικό πιστεύω του Τίτοφ, συνθέτη και διακεκριμένου πιανίστα ο οποίος κινείται σε διάφορα είδη μουσικής: Ακαδημαϊκή, τζαζ, ποπ και φολκ. Οι συνθέσεις του συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα ωδείων και μουσικών σχολών διεθνώς. Το 2018 αφιέρωσε την τζαζ διασκευή του πασίγνωστου «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη στον διεθνούς φήμης Έλληνα πιανίστα Ντίνο Μαστρογιάννη, ο οποίος έπαιξε το έργο αυτό σε παγκόσμια πρώτη, στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2018, σε πανηγυρική εκδήλωση για τα 125 χρόνια του θρυλικού «Ζωγράφειου» Λυκείου.

Την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 11.30 το πρωί, θα παρουσιαστεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό, αλλά και ασυνήθιστο ρεσιτάλ μουσικής δωματίου, με έργα για φλάουτο, βιολοντσέλο και πιάνο των Haydn, Dussek και Weber. Η χαρισματική Βραζιλιάνα φλαουτίστρια Ντανιέλα Μαρς μεγάλωσε σε διάφορες χώρες (Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αγγλία). Σήμερα ζει στη Γαλλία όπου μελετά με τον Boris Grelier. Προηγήθηκαν σπουδές στη Μουσική και Δραματική Σχολή Guildhall του Λονδίνου υπό την καθοδήγηση του Rowland Sutherland, στο Πανεπιστήμιο City και στο Κονσερβατόριο Prayner στη Βιέννη με τον Reza Najfar. Περιόδευσε σε Αγγλία, Πολωνία και Βραζιλία. Το 2017 απέκτησε το φλάουτο μπάσο Trevor James και στις εμφανίσεις της παρουσιάζει έργα ειδικά γραμμένα για το όργανο αυτό, με σκοπό να κάνει γνωστό το ρεπερτόριο για φλάουτο μπάσο. Η διακεκριμένη Σλοβένα τσελίστρια Μαριέτκα Χρίμπερνικ πήρε διάφορα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το 2ο Βραβείο και το Βραβείο του Kοινού στον Διεθνή Διαγωνισμό «Αντόνιο Γιανίγκρο», το 1ο Βραβείο στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό «Στρέσσα», το 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Σολίστ στο Μιλάνο, καθώς και το 1ο Βραβείο και το Βραβείο του κοινού στον Διαγωνισμό «Ρούντολφ Ματς» (Κροατία). Συνέπραξε ως σολίστ με πολλές διάσημες ορχήστρες, όπως η Ορχήστρα της Σλοβένικης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Δωματίου Συγχρόνων Συνθετών. Η επίσης διακεκριμένη Ελληνίδα πιανίστα Φανή Παρασκευά πήρε Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί» και Α’ Βραβείο με καθηγητή τον Ντίνο Μαστρογιάννη στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, στο οποίο και εργάζεται σήμερα. Μέσα από master-classes στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δούλεψε με διεθνούς φήμης πιανίστες και καθηγητές όπως ο Roberto Szidon, ο Yonty Solomon (Royal College of Music, Trinity College of Music), Pavel Nersessian (Ωδείο Τσαϊκόφσκι Μόσχας), το ζεύγος Konstantin και Julia Ganev, τον Γιώργο Χατζηνίκο κ.ά. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της ήταν η συμμετοχή της στο διεθνές φεστιβάλ Ευμέλεια (ΙV και VI), η σύμπραξή της ως σολίστ με την ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κορυδαλλού, καθώς και η συναυλία για πιάνο 4 χέρια στο Σμεντέρεβο της Σερβίας.

Τέλος, την Κυριακή 5 Μαΐου στις 8 το βράδυ θα ολοκληρωθεί το πανηγυρικό τριήμερο συναυλιών. Στο 1ο Μέρος της τελευταίας συναυλίας ο διακεκριμένος Σέρβος κλαρινετίστας Στέφαν Σόσκιτς και η βραβευμένη Γεωργιανή πιανίστα Τάτια Τσικοβάνι θα ερμηνεύσουν έργα για κλαρινέτο και πιάνο του Μπραμς, ενώ στο 2ο Μέρος η χαρισματική και πολυβραβευμένη σοπράνο Ολιβέρα Τίτσεβιτς από το Μαυροβούνιο θα ερμηνεύσει γνωστές και διάσημες άριες από όπερες, συνοδευόμενη στο πιάνο από την Τάτια Τσικοβάνι. Ο Στέφαν Σόσκιτς εργάζεται ως μουσικός σε διάφορες ορχήστρες και διδάσκει κλαρινέτο στη Νορβηγία. Ολοκλήρωσε τις σπουδές bachelor και master στη Μουσική Ακαδημία του Βελιγραδίου με καθηγητή τον Ante Grgin. Στη συνέχεια πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα το 2017 από το Μουσικό Κολλέγιο του Όσλο, με τους καθηγητές Björn Nyman και Fredrik Fors. Επίσης σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας (Ensemble leadership) στην τάξη του καθ. Sigmund Torp. Συμμετείχε και απέσπασε βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η Ολιβέρα Τίτσεβιτς ξεκίνησε διεθνή καριέρα έχοντας κερδίσει, το 2010 και το 2013, τον τίτλο της «πλέον υποσχόμενης καλλιτέχνιδος» της Αυστριακής Ακαδημίας Μπαρόκ όπερας, γεγονός που της άνοιξε τις πόρτες σπουδαίων αιθουσών στην Ευρώπη, όπως το Radio-Kulturhaus και το Mozart’s House στη Βιέννη, το Royal Hall στη Στοκχόλμη, το θέατρο Schwetzingen στη Χαϊδελβέργη και αλλού. Γεννήθηκε στο Μπιέλο Πόλιε Μαυροβουνίου. Η Τάτια Τσικοβάνι από το 2013 ζει στη Νορβηγία. Πήρε πτυχίο από τη Μουσική Ακαδημία όπου συνεχίζει σπουδές master στην Κλασική Ερμηνεία και Μουσική Δωματίου. Συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ, σε συναυλίες, διαγωνισμούς και master-classes με διάσημους καθηγητές. Το 2016 κέρδισε το 3ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Agustín Aponte.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το