Τοπικά

Μέσω mail… συνεδριάζει ακόμα το δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς

Έχουν περάσει περίπου τέσσερις μήνες από τότε που το δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς-Μουρεσίου συνεδρίασε για τελευταία φορά διά ζώσης, καθώς η πανδημία που ενέσκηψε, άλλαξε τα δεδομένα. Όμως από τις 4 Μαΐου οι μετακινήσεις απελευθερώθηκαν και πολλές διαδικασίες άρχισαν να επανέρχονται σε προ κορωνοϊού συνθήκες.

Όχι, όμως και στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, όπου οι συνεδριάσεις των Οικονομικών Επιτροπών, των Δημοτικών Συμβουλίων συνεχίζουν να διεξάγονται διά περιφοράς. Μια διαδικασία που είχε έκτακτο χαρακτήρα, αλλά απέκτησε μόνιμα χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να διερωτάται “αν αυτό βολεύει τη δημοτική αρχή, καθώς σε όλο αυτό το  διάστημα έχουν τεθεί σημαντικά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών.

Όπως σημειώνει η επικεφαλής της αντιπολίτευσης “παρά τις παραινέσεις και τις προτάσεις μας προς τη Δημοτική Αρχή για να σταματήσουν οι διά περιφοράς συνεδριάσεις, η τελευταία το αρνείται και παραπέμπει την κανονική διεξαγωγή τους στο μέλλον.

Στις 13 Μαΐου και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει από κοινού να σταματήσουν οι διά περιφοράς συνεδριάσεις. Πέρασε σχεδόν ενάμιση μήνας από τότε, και  ακόμη και σήμερα η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε διά περιφοράς, μια διαδικασία που όταν επαναλαμβάνεται συνιστά υποβάθμιση του θεσμικών ρόλων των αιρετών.

Εδώ και αρκετό καιρό η μείζονα αντιπολίτευση και δημοτική παράταξη «ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ» έχει καταθέσει στην Δημοτική Αρχή δύο προτάσεις  που λαμβάνει υπόψη της όλες τις υγειονομικές ιδιαιτερότητες.

Η πρώτη αφορά στην παρουσία στις συνεδριάσεις μόνο των επικεφαλής των τριών εκλεγμένων παρατάξεων καθώς και των δύο ή τεσσάρων αντιδημάρχων ανάλογα με τα προς συζήτηση θέματα. Λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, γάντια, αλλά  και σε απόσταση πάνω από ενάμιση μέτρο μεταξύ των ελάχιστων παρευρισκόμενων, θα μπορούσε να συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο.

Η δεύτερη πρόταση είναι η πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης παρουσία βέβαια όλων των μελών του δημοτικών συμβουλίου. Ο Δήμος θα μπορούσε να μεριμνήσει για την αντιμετώπιση κάποιων απλών τεχνικών ζητημάτων, ώστε η συμμετοχή όλων να εξασφαλίζεται είτε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε και μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής η Δημοτική Αρχή σε καμία από τις δύο προτάσεις μας δεν ανταποκρίθηκε και επιλέγει-ίσως να την συμφέρει- την διά περιφοράς διεξαγωγή των Δημοτικών Συμβουλίων και άλλων θεσμικών οργάνων, όταν σε πολλούς άλλους Δήμους οι συνεδριάσεις διεξάγονται δια ζώσης, με την φυσική παρουσία των συμβούλων”

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το