Τοπικά

Μερόπη Μεφσούτ “Βαρύ το φορτίο φροντιστών ασθενών με άνοια”

Σε δεκάδες ανέρχονται οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα «Στηρι-ΖΟΥΜΕ» της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου, το οποίο εκπαιδεύει και στηρίζει εξ αποστάσεως φροντιστές και περιθάλποντες ατόμων με άνοια. Η ψυχολόγος κ. Μερόπη Μεφσούτ, η οποία από τον περασμένο Ιανουάριο είναι υπεύθυνη της δράσης, μίλησε για τους 40 περίπου Βολιώτες, οι οποίο έχουν αποταθεί για βοήθεια στη Μονάδα Alzheimer μέχρι στιγμής. Στάθηκε στο βαρύ «φορτίο» που κουβαλούν όσοι αναλαμβάνουν τη φροντίδα ασθενών με άνοια, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι συνεχώς μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας εκδήλωσης της πάθησης.

Η κ. Μερόπη Μεφσούτ μαζί με τη νοσηλεύτρια Ελένη Τσαταλιού, είναι οι δύο επαγγελματίες υγείας που απασχολούνται στο πρόγραμμα, που παρέχει δωρεάν συμβουλές στους φροντιστές των ανοϊκών ασθενών. Και με δεδομένο ότι υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες απαιτήσεις φροντίδας για όσους πάσχουν από άνοια, το πρόγραμμα «Στηρί-ΖΟΥΜΕ» προσφέρει… χείρα βοηθείας σε όλους εκείνους που βλέπουν την καθημερινότητά τους να επιβαρύνεται σημαντικά, προκειμένου να ανταποκρίνονται επαρκώς στον ρόλο που έχουν αναλάβει.
«Όσο η νόσος εξελίσσεται και αυξάνονται τα συμπτώματα, οι ανάγκες για έναν φροντιστή πολλαπλασιάζονται, καθώς από ένα σημείο και έπειτα, ο ασθενής με άνοια παύει να αυτοεξυπηρετείται», είπε η Βολιώτισσα ψυχολόγος, η οποία στάθηκε στη σημασία του προγράμματος: «Πέρα από την ψυχολογική υποστήριξη στους φροντιστές και την εκπαίδευση πάνω στα συμπτώματα και την πορεία της νόσου, προσφέρουμε συμβουλευτική για την αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων της καθημερινότητας. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ανάγκες επί 24ωρης βάσης, όπως είναι η σίτιση, η ένδυση και η σωματική υγιεινή του ασθενούς. Γι’ αυτό και όσοι αναλαμβάνουν τον ρόλο του φροντιστή πρέπει να έρχονται έγκαιρα σε επαφή με επαγγελματίες υγείας, για να ενημερώνονται για θέματα ασφάλειας πάνω στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και η διαχείριση του ανοϊκού ασθενή να γίνεται με μεγαλύτερη σιγουριά».
Η κ. Μεφσούτ μίλησε για το βαρύ φορτίο που κουβαλάει ένας φροντιστής, καταθέτοντας τις εμπειρίες της από τη δεκάμηνη μέχρι στιγμής παρουσία της στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου: «Πέρα από τη σωματική κούραση, ο φροντιστής πλήττεται σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας και στην κοινωνική του ζωή. Μία από τις πιο δύσκολες, πάντως, καταστάσεις που βιώνει ένας φροντιστής καταγράφεται στη φάση που καλείται να αποδεχθεί την κατάσταση του ασθενούς. Όταν ακριβώς συνειδητοποιεί ότι αρχίζει να αλλάζει το αγαπημένο του πρόσωπο και ο ασθενής παύει να τον αναγνωρίζει».

* Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στον αριθμό 24210-31227 από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (ώρες 08:00-15:00) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: [email protected]. Οι συμβουλές παρέχονται διαδικτυακά, τηλεφωνικά ή κατ’ οίκον εφόσον κριθεί αναγκαίο και πάντοτε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή διασποράς της νόσου Covid-19.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το