Τοπικά

Μελέτη για την σκεπή της Κίτρινης Αποθήκης

Μελέτη για την αποκατάσταση της σκεπής στην Κίτρινη Αποθήκη, όπου οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο, εκπονεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προκειμένου στη συνέχεια η παρέμβαση να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και να ακολουθήσουν οι απαιτούμενες εργασίες.
Το ιστορικό και εμβληματικό κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης που ανήκει στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, επρόκειτο να ανακαινιστεί και να στεγάσει το ερευνητικό κέντρο καινοτομίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα το 2018 είχε υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στην περιφέρεια και τον εργολάβο με ένα συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 10.000.000 ευρώ.
«Ωστόσο πριν ένα χρόνο οι εργασίες ανακαίνισης σταμάτησαν και ο εργολάβος κηρύχτηκε έκπτωτος» τόνισε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης και πρόσθεσε πως «πλέον από το πανεπιστήμιο εκπονείται μια μελέτη για να γίνουν οι παρεμβάσεις στην σκεπή από την οποία μπάζουν νερά. Πήγα στην Κίτρινη Αποθήκη, έχω εικόνα της κατάστασης που επικρατεί εκεί, και πιστεύουμε ότι η σκεπή πρέπει να γίνει άμεσα. Αργότερα θα πρέπει να βρεθούν χρήματα για να βγει νέος ανάδοχος και να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το κτίριο».
Στο ερώτημα, αν είναι στον σχεδιασμό της Περιφέρειας να ολοκληρώσει κάποια στιγμή το έργο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε πως «η εργολαβία για την Κίτρινη Αποθήκη έχει διαλυθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και το έργο δεν έχει προχωρήσει. Είναι ένα πρόβλημα που το βρήκαμε στην πλάτη μας, ενώ καρκινοβατούσε έξι ολόκληρα χρόνια. Καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα εμβληματικό κτίριο και το κτίριο πρέπει να αποκατασταθεί. Αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θα γίνει ποτέ. Αλλά αυτή τη στιγμή, όταν ο κόσμος είναι έτοιμος να πνιγεί, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ένα κτίριο με αυτό το μεγάλο ποσό. Αυτό θα το κάνουμε, όταν αποκτήσουμε μια κανονικότητα. Μετά τις πλημμύρες υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες του 2018 δεν είναι οι ίδιες με τις αντίστοιχες του 2024 μετά τα όσα μεσολάβησαν από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τις πλημμύρες. Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, θα συζητήσουμε με το πανεπιστήμιο για τον επόμενο βηματισμό σχετικά με την Κίτρινη Αποθήκη. Πάντως αυτή την περίοδο θα προσπαθήσουμε με ένα ποσό να καλύψουμε τη σκεπή για να μην ρημάξει. Και θα το κάνουμε σύντομα».
Υπενθυμίζεται πως στόχος πριν έξι χρόνια περίπου ήταν η Κίτρινη Αποθήκη να στεγάσει ένα Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας με τον τίτλο Ιάσων. Θα μετατρεπόταν δηλαδή σε ένα νέο μικρό οικοσύστημα και θα φιλοξενούσε βασικές υποδομές που επιτρέπουν τον ερευνητικό πειραματισμό, τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε επιστήμονες και επιχειρήσεις, τη λειτουργία θερμοκοιτίδων για νέες επιχειρήσεις και εταιρείες έντασης γνώσης, καθώς και τη δικτύωση με ερευνητικά και παραγωγικά σχήματα.
Τμήμα του ισογείου και του υπογείου θα μετατρεπόταν σε χώρο έκθεσης και μνήμης για την ιστορία του κτιρίου με έμφαση στη χρήση του καπνού που χαρακτήρισε την τοπική οικονομία για δεκαετίες, καθώς και στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής 1941-1944, που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φυλακής, βασανιστηρίων και εκτελέσεων.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το