Επιστήμη

Εντυπωσιακό επίτευγμα: Επιστήμονες αποκάλυψαν το πρόσωπο Ρωμαίου σκλάβου που σταυρώθηκε πριν 1.800 χρόνια

Το πρόσωπο ενός αρχαίου Ρωμαίου σκλάβου κατάφεραν να ανακατασκευάσουν ψηφιακά ερευνητές, αφού βρήκαν το 2017 τα αρχαία λείψανα ενός άνδρα με ένα καρφί στο πόδι του στο Cambridgeshire της Αγγλίας. Αφού ανέλυσαν τον σκελετό του άνδρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανήκε σε Ρωμαίο σκλάβο. Ο άνδρας είχε σταυρωθεί κατά τη διάρκεια του τρίτου ή του τέταρτου αιώνα μ.Χ., δηλαδή πριν από 1.700 με 1.800 χρόνια.

Τώρα, χάρη στην τεχνολογία της ψηφιακής ανακατασκευής, οι ειδικοί αποκάλυψαν πώς έμοιαζε το πρόσωπο του άνδρα. Ο ιατροδικαστής Joe Mullins χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες για να αναλύσει το κρανίο του άνδρα, δημιουργώντας το πλαίσιο του προσώπου του.

«Ήταν σαν να συναρμολογούμε ένα αρχαίο παζλ», δήλωσε ο Mullins στο Live Science.

Ο Mullins δημιούργησε πρώτα τη δομή των οστών του άνδρα και στη συνέχεια «σμίλεψε τους μύες του προσώπου του» χρησιμοποιώντας βιοδείκτες.

Όπως μεταδίδει η Sun, τα δεδομένα DNA βοήθησαν τον Mullins να καταλάβει το χρώμα του δέρματος του άνδρα, καθώς και το χρώμα των ματιών του. «Με όλες αυτές τις πληροφορίες μπροστά μου, το αρχαίο παζλ συναρμολογήθηκε πολύ εύκολα», δήλωσε ο Mullins. «Είναι σαν να δημιουργείς ένα πορτρέτο από μέσα προς τα έξω».

Το προφίλ του άνδρα
Στα οστά τβρέθηκαν και άλλα τραύματα, που υποδηλώνουν ότι ο άνδρας είχε υποφέρει πριν πεθάνει. Τα τραύματα στον σκελετό του και τα λεπτά οστά των ποδιών του αποκάλυψαν ότι πιθανότατα ήταν αλυσοδεμένος σε τοίχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με βάση την αρχική ανάλυση, οι ερευνητές γνώριζαν ότι ο άνδρας πέθανε σε ηλικία από 25 έως 35 ετών.

Η ανάλυση των λειψάνων αποκάλυψε ότι πέρασε όλη του τη ζωή στην περιοχή του Cambridgeshire και πιθανότατα είχε καστανά μαλλιά και μάτια. Τα λείψανά του βρέθηκαν σε ένα νεκροταφείο μαζί με τα οστά περισσότερων από 40 ατόμων.

Σημαντικά ευρήματα
Ο σκελετός του ήταν θαμμένος με αρκετά καρφιά και μια ξύλινη σανίδα που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για να σχηματίσει έναν σταυρό στον οποίο είχαν καρφωθεί τα χέρια και τα πόδια του.

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ θεωρεί τον άνδρα ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα σταύρωσης της ρωμαϊκής εποχής.

«Αυτός ο άνθρωπος είχε ένα τόσο ιδιαίτερα φρικτό τέλος που νιώθεις ότι βλέποντας το πρόσωπό του μπορείς να του δώσεις περισσότερο σεβασμό», δήλωσε στο BBC η οστεοαρχαιολόγος Corinne Duhig.

Την ανακατασκευή του προσώπου ανέλαβε ο καθηγητής Joe Mullins του Πανεπιστημίου George Mason στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται «μακράν για το πιο ενδιαφέρον κρανίο που έχω δουλέψει στην καριέρα μου».

«Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχω πάντα όταν εργάζομαι σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι ότι αυτό το άτομο ήταν κάποτε ένας ζωντανός άνθρωπος», είπε ο Mullins. Και συνέχισε: «Αν και έζησε πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια και πέθανε κάτω από φρικτές συνθήκες, ήταν απλώς ένας άντρας».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το