Τοπικά

Μελέτη για την εκ νέου οριοθέτηση των παραλιακών οικισμών του Δήμου Βόλου

Νέα πολεοδομικά δεδομένα θα δημιουργηθούν στους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου Βόλου με την επανέγκριση οριοθέτησής τους. Η συνολική έκταση των οικισμών του Βόλου στις οποίες θα γίνουν οριοθετήσεις εκτιμάται περίπου σε 6.032.090,222τ.μ.
Οι ισχύουσες σήμερα οριοθετήσεις των οικισμών έχουν γίνει με Αποφάσεις Νομάρχη το 1986. Η οριοθέτηση του κάθε οικισμού κυρώθηκε με αντίστοιχες διοικητικές πράξεις (αποφάσεις Νομάρχη). Δικαστικές αποφάσεις ακύρωσαν σε όλη την επικράτεια είτε τα όρια παραδοσιακών και παραλιακών οικισμών, είτε εκδοθείσες οικοδομικές άδειες με το σκεπτικό ότι οι οριοθετήσεις των οικισμών έγιναν από αναρμόδια όργανα (αποφάσεις Νομάρχη αντί του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος). Τον «δρόμο» έχει δείξει απόφαση που έχει εκδοθεί στην περιοχή του Πηλίου με την υπ΄αρ. 445/12 του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας για ακύρωση οικοδομικών αδειών στον οικισμό της Κορώπης. Ακολούθησαν για τους ίδιους λόγους μαζικές ακυρώσεις οριοθετήσεων 28 οικισμών στην περιοχή της Κρήτης με την υπ΄αρ. 56/2017 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και άλλων 39 οικισμών με την υπ΄αρ. 57/2017 απόφαση του ΣτΕ στην ίδια περιοχή.
Μέχρι σήμερα εξακολουθούν στη Μαγνησία να εφαρμόζονται οι Αποφάσεις Νομάρχη, οι οποίες φέρουν το τεκμήριο νομιμότητας και εξακολουθούν να παράγουν έννομα αποτελέσματα, εφόσον δεν έχουν ακυρωθεί με δικαστική απόφαση.
Ο Δήμος Βόλου πρέπει να εκπονήσει μελέτη με σκοπό την επανέγκριση οριοθέτησης με Προεδρικό Διάταγμα των παραλιακών και παραδοσιακών οικισμών του Δήμου Βόλου που αφορά στους οικισμούς: Άγιο Βλάσιο, Άγιο Λαυρέντιο, Άνω Λεχώνια, Γλαφυρές, Δράκεια, Κάτω Λεχώνια, Κατωχώρι, Μακρινίτσα, Πλατανίδια, Πορταριά, Σταγιάτες, Χρυσή Ακτή, Άγιο Μηνά και Μαλάκι (στα όρια Δ. Βόλου).
Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στις 137.559,94 ευρώ.
Η περιοχή μελέτης περιλαμβάνει τους παραλιακούς και παραδοσιακούς οικισμούς του Δήμου Βόλου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το