Τοπικά

Μειωμένη παραγωγή, αυξημένη τιμή στα μήλα

Τη μειωμένη φετινή παραγωγή μήλων στην περιοχή της Ζαγοράς λόγω της χαλαζόπτωσης του καλοκαιριού και των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, έρχεται να ισορροπήσει σε κάποιο ποσοστό η αυξημένη κατά πέντε λεπτά τιμή πώλησης σε σχέση με πέρυσι. Η συγκομιδή της ποικιλίας Golden Delicious ολοκληρώνεται εντός των προσεχών ημερών και στη συνέχεια σειρά έχουν τα ΠΟΠ Φυρίκια και η ποικιλία Φούτζι. Στο μεταξύ, άρχισε στην περιοχή της Ζαγοράς και η συγκομιδή του κάστανου, η οποία φέτος είναι καλή, αλλά ο καρποί μικρότεροι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Ιωαν. Κράββαρη, «η συγκομιδή των μήλων βρίσκεται σε εξέλιξη. Φέτος η παραγωγή θα είναι μειωμένη, αλλά θα κινηθούμε κανονικά στην αγορά». Να αναφερθεί ότι η περσινή παραγωγή μήλων άγγιξε τους 15.000 τόνους και παρά το γεγονός ότι φέτος θα είναι μικρότερη, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς έχει ήδη προχωρήσει σε εμπορικές συμφωνίες για την εξαγωγή ποσοτήτων σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο. «Σε αυτές τις χώρες και κυρίως στο Ισραήλ και την Αίγυπτο εξάγονται οι μικρότερες κατηγορίες μήλων, ενώ τα υπόλοιπα προωθούνται στην εγχώρια αγορά», επισήμανε ο κ. Κράββαρης. Όπως προαναφέρθηκε, σε λίγες ημέρες θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή της ποικιλίας Golden Delicious, ενώ θα ακολουθήσουν τα ΠΟΠ Φιρίκια και τα Φούτζι μετά τις 15 Οκτωβρίου. Σχετικά με την τιμή, στα μεγάλα μήλα αναμένεται να αγγίξει τα 1,35 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά πέντε λεπτά συγκριτικά με πέρυσι και να μειώνεται ανάλογα με την κατηγορία και το μέγεθος.

Η αγορά της Ινδίας
Γρίφο αποτελεί η αγορά της Ινδίας για την εξαγωγή μήλων από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, καθώς οι σκέψεις φαίνεται πως έχουν «παγώσει», παρά το γεγονός ότι δόθηκε η τελική έγκριση της αρμόδιας Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Ινδικού υπουργείου Γεωργίας για τα ελληνική μήλα. Να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, οι Έλληνες εξαγωγείς σε συνεργασία με τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ και το εμπορικό γραφείο της πρεσβείας μας στην Ινδία, απέστειλαν επιτυχώς τα πρώτα φορτία ελληνικών μήλων στην Ινδία, εξασφαλίζοντας τη θέση τους στην ινδική αγορά. «Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα κάνουμε με την αγορά της Ινδίας, καθώς μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε σε εξαγωγές προς αυτή τη χώρα. Θα το δούμε από τη νέα χρονιά, καθώς δεν ευνοεί και το γεγονός της μειωμένης φετινής παραγωγής», ανέφερε ο κ. Κράββαρης.

Εξαγωγή κάστανων
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συγκομιδή των κάστανων στην περιοχή της Ζαγοράς, με τους παραγωγούς να έχουν παραγγελίες για εξαγωγές στην Ιταλία. Η παραγωγή σύμφωνα με τον κ. Κράββαρη, είναι ικανοποιητική, ωστόσο οι καρποί στα δέντρα είναι μικροί, λόγω «φορτώματος» στις καστανιές. Όσο για την τιμή, ποικίλει ανάλογα με την κατηγορία και αρχίζει από 3,10 ευρώ το κιλό για την extra, και «πέφτει» στα 2,70 έως 2,30 ευρώ το κιλό, για τις μικρότερες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το