Τοπικά

Μεϊκόπουλος-Ταχιάος στη Βουλή: «Σεζόν με εργοτάξια στο Νότιο Πήλιο – Καμία επίσπευση σε αναγκαίες παρεμβάσεις»

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου σχετικά με την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στις πληγείσες από τις πλημμύρες βασικές υποδομές του Νοτίου Πηλίου, προκειμένου αμιγώς τουριστικά χωριά της περιοχής να μπορέσουν να δεχθούν επισκέπτες τη φετινή τουριστική σεζόν. Η κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης ήρθε σε συνέχεια της περιοδείας που πραγματοποίησε ο Βουλευτής στο Νότιο Πήλιο και στην οποία διαπίστωσε ότι για πολλές περιοχές η κατάσταση στις υποδομές παραμένει, εφτά μήνες μετά τα φαινόμενα Daniel και Elias, τραγική. Για να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή προσήλθε ο αρμόδιος Υφυπουγός Υποδομών, Νικόλαος Ταχιάος.

«Στο Νότιο Πήλιο, κεντρικοί δρόμοι των περιοχών παραμένουν απροσπέλαστοι, δρόμοι του περιφερειακού οδικού δικτύου με εκτεταμένες ζημιές, η αγροτική οδοποιία παντελώς κατεστραμμένη και το παραλιακό μέτωπο με σημαντικές αλλοιώσεις. Όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε μία «ανάσα» από την έναρξη της θερινής τουριστικής σεζόν, με το πλειοψηφικό κομμάτι του ΑΕΠ του Δήμου Νοτίου Πηλίου να βασίζεται στον τουρισμό», ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του Βουλευτής. Συνεχίζοντας, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος παρέθεσε φωτογραφικό υλικό, σύμφωνα με το οποίο σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής, ειδικά στον δρόμο Πλατανιά – Τρίκερι και Πλατανιά – Προμύρι, ο δρόμος έχει υποστεί καθιζήσεις, κατακρημνίσεις και υποχώρηση ασφάλτου. Ο δρόμος παραμένει επικίνδυνος για όλους τους διερχόμενους, πόσο μάλλον για επισκέπτες και τουρίστες που δεν γνωρίζουν την περιοχή, τις προσβάσεις και τα δύσκολα σημεία. Επικινδυνότητα χαρακτηρίζει και τον παραλιακό δρόμο της Μηλίνας, που αποτελεί και μέρος του οδικού δικτύου Βόλος-Τρίκερι. Ο τοίχος αντιστήριξης μετά τις πλημμύρες είναι γεμάτος «κουφώματα» κάνοντας επιτακτική την ανάγκη προληπτικών παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας για να αποφευχθεί η κατάρρευση.

Ο Βουλευτής παρέθεσε με φωτογραφίες και την ακριβή εικόνα που επικρατεί στους παραδοσιακά τουριστικούς οικισμούς του Νοτίου Πηλίου. «Μέσα στο χωριό της Μηλίνας υπάρχουν γειτονιές που κυριολεκτικά κόβονται στα δύο, γιατί τις διασχίζει το ρεύμα του χωριού. Πριν τις πλημμύρες μπορούσε να γίνει διάβαση μέσα από το ρέμα. Αυτό σήμερα και στην κατάσταση που είναι οι κοίτες, που δεν έχουν ακόμα καθαριστεί επαρκώς, είναι αδύνατον. Χρειάζεται, επομένως, να κατασκευαστούν και γέφυρες. Παρόμοιες εικόνες και στον οικισμό του Πλατανιά. Η γέφυρα που υπήρχε στην εκβολή του ρέματος που διατρέχει το χωριό έχει πέσει. Τώρα υπάρχει ένας πρόχειρος χωματόδρομος που έχει φτιαχτεί για να διασχίζουν οι κάτοικοι της περιοχής το ρέμα. Σε περίπτωση βροχής, οι πρόχειρες κατασκευές θα ριχτούν ξανά μέσα στις κοίτες των ρεμάτων με αποτέλεσμα ολόκληρα κομμάτια των χωριών να παραμένουν αποκλεισμένα μεταξύ τους αλλά και από τη σύνδεση με το οδικό δίκτυο και τον Βόλο. Φανταστείτε τώρα την εικόνα, να υπάρξει αποκλεισμός, και στο κομμάτι αυτό των χωριών να υπάρχουν και επισκέπτες », ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι επί της ουσίας στο Νότιο Πήλιο διαμορφώνεται το εξής δίπολο: Από τη μια πλευρά είναι περιοχές οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των οποίων στηρίζουν το εισόδημά τους κατά βάση από τον τουρισμό και από την άλλη πλευρά, αν δεν γίνουν και δεν ξεκινήσουν εγκαίρως οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις υποδομές, φέτος το νότιο Πήλιο δεν θα μπορεί να υποστηρίξει την τουριστική προσέλευση. «Το κλειδί για τη δύσκολη αυτή εξίσωση βρίσκεται στην πολιτική βούληση. Στο αν το αρμόδιο Υπουργείο θα κάνει την απαραίτητη προτεραιοποίηση των αναγκών, αν θα προχωρήσει σε γρήγορες διαδικασίες, σε εκταμιεύσεις κατάλληλων κονδυλίων και αν θα αξιοποιήσει όλα τα κατάλληλα μέσα», τόνισε.
Τέλος, κάλεσε τον αρμόδιο Υφυπουργό να απαντήσει αν θα κάνει δεκτή την πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με βάση την οποία προτίθεται να συνδράμει με έργα και παρεμβάσεις για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ζητώντας από το Υπουργείο να της παράσχει τα αναγκαία κονδύλια που φτάνουν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας στον Βουλευτή, ο κ. Ταχιάος ενημέρωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτό που έχει μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί στο Νότιο Πήλιο είναι μόνο οι συσκέψεις των αρμόδιων φορέων. Παρ’ ότι αναγνώρισε την ανάγκη προτεραιοποίησης των παρεμβάσεων σε τουριστικές περιοχές, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις αναμένεται να καθυστερήσουν καθώς προϋποθέτουν πλήρεις μελέτες. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι τα αναγκαία έργα δεν έχουν καν δημοπρατηθεί μέχρι σήμερα. «Ο στόχος μας, είναι στα μέσα του καλοκαιριού να έχουμε τις συμβάσεις με τους αναδόχους, ώστε σχεδόν αμέσως να ανοίξουν τα εργοτάξια», ανέφερε, κάνοντας σαφές πως απ’ ότι φαίνεται στο Νότιο Πήλιο θα κάνουν σεζόν με εργοτάξια…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το