Τοπικά

Κύμα συνταξιοδότησης από το δημόσιο τομέα

 

Μεταξύ 1.100 -1.300 ευρώ κυμαίνονται οι μηνιαίες αποδοχές για το 80% των δημοσίων υπαλλήλων, τη στιγμή μάλιστα που καταγράφεται και κύμα φυγής από το δημόσιο, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι εξελίξεις με το συνταξιοδοτικό και τον κίνδυνο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στα 1.084 ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος μισθός του δημόσιου υπαλλήλου και στα 730 ο κατώτατος μισθός.
Τα παραπάνω τονίστηκαν μεταξύ άλλων σε χθεσινή ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ Μαγνησίας από το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και το Κοινωνικό Πολύκεντρο με θέμα το συνταξιοδοτικό, το ασφαλιστικό και το μισθολογικό ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων.
Εισηγητές ήταν οι εξής: Ε. Κουμαριανός, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ασφάλισης, Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρος, Α. Ζερβός πρόεδρος εργαζομένου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, Γ. Γιούλος πρόεδρος Κοινωνικού Πολύκεντρου ΑΔΕΔΥ.
Ο κ. Βαγγέλης Κουμαριανός επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι «το κύμα συνταξιοδότησης στο δημόσιο, εμφανίζεται πιο έντονα από το 2010 και μετά και συνεχίζεται μέχρι σήμερα κι αυτό συνδέεται με την ανασφάλεια, καθώς το συνταξιοδοτικό αλλάζει συνεχώς προς το χειρότερα και δε φαίνονται σημάδια βελτίωσης. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θεσμοθετημένα πια είναι η σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής. Άρα από το 2027, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα όρια συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής».
Ο κ. Γιώργος Γιούλος πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, δίνοντας το προφίλ του δημοσίου υπαλλήλου, έκανε λόγο για έναν μορφωμένο άνθρωπο με πολλά τυπικά προσόντα που έχει «παγιδευτεί» σε μία θέση εργασίας οικονομικά αλλά και η εξέλιξή του είναι περιορισμένη κι αυτό δημιουργεί προβλήματα και στους εργαζόμενους και στους φορείς και στις υπηρεσίες».
Ο κ. Γιούλος συμπλήρωσε ότι «Υπήρξε οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια που σημαίνει κάτω από 42 ευρώ το μήνα αλλά αυτή η αύξηση δεν έχει ενσωματωθεί στο βασικό μισθό, άρα δεν υπάρχει σαν βάση για την εξέλιξη και στον σχηματισμό των υπόλοιπων μισθολογικών βαθμίδων. Είναι ένα τρικ του ΥΠΟΙΚ για να δώσει αύξηση αλλά να μην την ενσωματώσει μακροπρόθεσμα. Ο μέσος μισθός είναι στα 1.084 ευρώ και ο κατώτατος 750 ευρώ. Στην ουσία, έχει αυξηθεί για τα κατώτατα κι έχει μειωθεί για τα ανώτερα κλιμάκιο κι έχουμε συμπύκνωση 1.100-1.300 ευρώ στο 80% των εργαζομένων».
Τόσο ο Δημήτρης Μπράτης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο Γιώργος Πετρόπουλος μέλος της Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ και ο Πολυμερόπουλος Βασίλης προεδρεύουν της Ε.Ε.Ε ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκαν στο μισθολόγιο και στην επερχόμενη κινητοποίηση στις 21 Μαΐου. Μάλιστα όπως τόνισε «Οι συντάξεις οι οποίες δίνονται είναι στο 80% κάτω από 800 ευρώ, μιλούμε για συντάξεις πείνας. Οι αυξήσεις που δόθηκαν από 1/1/24 είναι ελάχιστες. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είναι νεόπτωχοι. 730 ευρώ παίρνει ένας νεοδιόριστος καθηγητής. Ο κατώτατος μισθός στο δημόσιο είναι 10% κάτω στον ιδιωτικό τομέα που είναι μισθός φτώχειας. Συνιστά πολιτική επιλογή. Λαμβάνοντας υπόψιν την ακρίβεια που καλπάζει έχουμε προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων και πιέσεων».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το