Θ Plus, Υγεία

Χλαμύδια: Οι πρώτες ενδείξεις των αποτελεσμάτων από το πρώτο εμβόλιο

Ενισχύθηκαν σημαντικά οι προσδοκίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης της χλαμυδιακής λοίμωξης, της σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης που μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα στις γυναίκες έπειτα από τα υποσχόμενα αποτελέσματα που άφησε εμβόλιο στις πρώιμες κλινικές δοκιμές.

Μετά από έρευνες μελετητών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, η κλινική δοκιμή έδειξε ότι το πειραματικό εμβόλιο ήταν ασφαλές και προκάλεσε ανοσοαπόκριση. Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 26 έτη. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο για σχεδόν τέσσερις μήνες.

Τα αναπάντητα ερωτήματα
Ωστόσο, ορισμένα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. «Προστατεύει από τη μόλυνση με χλαμύδια; Εάν έχετε κάποια λοίμωξη, σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε ασυμπτωματική λοίμωξη; Δεν το γνωρίζουμε αυτό και αυτή θα είναι η επόμενη φάση της έρευνας», δήλωσε στο NBC η Δρ. Χίλαρι Ρένο, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Η χλαμυδίωση αποτελεί γενικά μια «σιωπηρή νόσο» επειδή το 75% των γυναικών και το 50% των ανδρών που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αν όμως υπάρξουν συμπτώματα, εμφανίζονται 1-3 εβδομάδες μετά την πιθανή επαφή με το μικρόβιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε ουλώδη ιστό που καθιστά πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη. Τα χλαμύδια μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυνητικά θανατηφόρα έκτοπη ή εξωμήτρια κύηση, σύμφωνα με το Interesting Engineering.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το