Τοπικά

Λιτανεία κατά της ανομβρίας

Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Κάτω Ξενιάς για να αντιμετωπιστεί η ανομβρία που πλήττει τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία ευρύτερα πραγματοποιήθηκε χθες στον Αλμυρό. Στη λιτανεία συμμετείχαν πολλοί αγρότες και κάτοικοι που εκτιμώνται γύρω στα 1.000 άτομα.
Ένα ιδιαίτερο γεγονός έλαβε χθες Δευτέρα 15 Απριλίου χώρα στην πόλη του Αλμυρού και τα γύρω χωριά. Πρόκειται για την έλευση και λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Κάτω Ξενιάς, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και την παράκληση των γεωργών αλλά και πλήθος πιστών της περιοχής του Αλμυρού, με αφορμή την ανομβρία που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Στις 5μ.μ. έγινε υποδοχή Ιεράς Εικόνας έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αλμυρού, ακολούθησε δέηση και στη συνέχεια έγινε εκκίνηση Ιεράς Λιτανείας προς την κεντρική πλατεία του Αλμυρού. Ακολούθησε νέα δέηση και η η Ιερά Λιτανεία στη συνέχεια αφίχθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Αλμυρού, όπου τελέστηκαν δέηση και Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Ακολούθησε αυτοκινητοπομπή προς τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κροκίου όπου τελέστηκε δέηση, ενώ η αυτοκινητοπομπή με την Ιερά Εικόνα μετέβη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως και στη συνέχεια στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Πλατάνου, για την τέλεση δεήσεων.
Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, τα πρώτα σημάδια της ανομβρίας έχουν αρχίσει να φαίνονται στα σιτηρά και τα καλαμπόκια στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν είναι ποτιστικές, τη στιγμή που στον κάμπο του Αλμυρού προγραμματίζονται το αμέσως προσεχές διάστημα οι σπορές βαμβακιού και τομάτας.
Σοβαρά προβλήματα από την παρατεταμένη ανομβρία αναμένεται να αντιμετωπίσει και η ελαιοκαλλιέργεια στις περιοχές του Πτελεού και της Σούρπης, καθώς τα δέντρα έχουν μεγάλη ανθοφορία και αν δεν βρέξει δεν θα φτιάξουν καρπούς.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Δημήτρης Εσερίδης ανέφερε: «Το πρόβλημα της ανομβρίας είναι πάρα πολύ μεγάλο στην περιοχή. Ο αγροτικός χώρος αυτή τη στιγμή υποφέρει, έχουμε σημαντικά προβλήματα, όπως και τα ζώα ελευθέρας βοσκής τα οποία βρίσκονται στην Όθρυ, λόγω της ανομβρίας υπάρχει μεγάλη στέρηση τροφής. Ο Ξηριάς δεν έχει καθόλου νερό, αυτοί οι χείμαρροι που είναι στην περιοχή μας έχουν στερέψει όλες, έχουμε περάσει ένα χειμώνα χωρίς βροχή, χωρίς χιονιά. Φανταστείτε τι έχει να κάνει ο υδροφόρος ορίζοντας, σίγουρα θα κατέβει παρακάτω, θα είναι μεγαλύτερο το κόστος σήμερα παραγωγής των αγροτών. Έχουμε μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα και πιστεύουμε με το θέμα της λιτανείας που οι αγρότες το ζήτησαν περισσότερο, με την ευλογία του Θεού και όλων των Αγίων να μπορέσουμε κατά κάποιο τρόπο να πάμε μπροστά. Πάντα συμμετέχουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις υπάρχει ο Δήμαρχος, υπάρχουν οι Αντιδήμαρχοι. Είμαστε μέλη της κοινωνίας και πάντα βρισκόμαστε στην κοινωνία μέσα, δεν είμαστε ξεχωριστό κομμάτι από την κοινωνία μας».
Από την πλευρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Πάντζιος τόνισε τα εξής: «Υπήρχε μια απαίτηση και μια συζήτηση από τους αγρότες της περιοχής, να κατέβει η εικόνα της Παναγίας γιατί είναι προστάτιδα εδώ της περιοχής, να κάνουμε έτσι μια λιτανεία, να πάμε σε μια εκκλησία να διαβάσουμε, να πάει ο κόσμος και να προσκυνήσει. Στα χρονικά μου δεν θυμάμαι κάτι να έχει ξαναγίνει, οι παλαιότεροι μας έχουν πει ότι κάτι έκαναν και μετά έβρεξε. Πάντως το πρόβλημα της ανομβρίας είναι πολύ έντονο το τελευταίο διάστημα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το