Τοπικά

Μεϊκόπουλος-Καστανοπαραγωγοί:«Τίθεται ζήτημα επιβίωσης μετά την πρόσφατη κακοκαιρία»

Στο Ξουρίχτι βρέθηκε χθες ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, όπου συναντήθηκε με καστανοπαραγωγούς του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου λίγες ημέρες μετά την κακοκαιρία «ΑΘΗΝΑ».

Η εικόνα που αντίκρισε ήταν αποκαρδιωτική με τεράστιες ποσότητες καστάνων να έχουν πέσει στο έδαφος, να έχουν παρασυρθεί από το νερό και να έχουν γίνει τροφή για κοπάδια άγριων ζώων της περιοχής. Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις «αποτελείωσαν» τους καστανοπαραγωγούς σε μια ήδη κακή χρονιά, όπου σε ορισμένες περιοχές λόγω της αφορίας, υπάρχουν παραγωγοί που δε έχουν καθόλου παραγωγή.

«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταστρέφεται η παραγωγή και δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα αποζημίωση», σημείωσαν οι καστανοπαραγωγοί στο Ξουρίχτι, που παράγει μεσοσταθμικά γύρω στους 350 τόνους κάστανο αποτελώντας στην ουσία την κύρια πηγή εισοδήματός τους. Η «ΑΘΗΝΑ» κατέστρεψε το 80% της παραγωγής σε μια χρονιά που ανέμεναν η σοδειά να «κλείσει τις τρύπες» των περσινών καταστροφών, ενώ οι παραγωγοί κατάφεραν να συγκομίσουν τον καρπό μόλις 4 ημέρες. «Στις δυο πιστολιές σηκωθήκαμε, στην τρίτη πεθάναμε» επεσήμαναν χαρακτηριστικά στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε ερώτηση του Αλ. Μεϊκόπουλου σχετικά με την αποζημίωση για την απώλεια της παραγωγής λόγω μικροκαρπίας το 2020 μέσω κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) που είχε δηλώσει ότι επεξεργαζόταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι παραγωγοί απάντησαν ότι παρόλο που φθάνουμε στο τέλος του 2021 δεν έχουν λάβει τίποτα.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος περιηγήθηκε στις περιοχές που επλήγησαν και είδε τις μεγάλες ζημιές στην αγροτική οδοποιία. Αγροτικοί δρόμοι που μπαλώνονται πρόχειρα με χώμα, με τις πρώτες βροχές καταρρέουν και πλέον πολλοί παραγωγοί δεν έχουν καν πρόσβαση στα καστανοπερίβολά τους.

«Η καστανοκαλλιέργεια είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Μαγνησίας και έχει μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές. Τα τελευταία, όμως, χρόνια βάλλεται από τις καιρικές συνθήκες με την Πολιτεία να τη στηρίζει μόνο στα λόγια και όχι στις πράξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Είναι επιτακτικό οι καστανοπαραγωγοί να αποζημιωθούν έμπρακτα, άμεσα και δίκαια για να συνεχίσουν γιατί πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα για να προστατεύονται όσο το δυνατό περισσότερο οι περιουσίες και οι καλλιέργειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και να αποκατασταθούν άμεσα και αποτελεσματικά οι αγροτικοί δρόμοι για να μπορούν οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση στη γη τους και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι πρέπει να ληφθεί άμεσα ειδική μέριμνα για τη διαχείριση της αύξησης που σημειώνεται στους πληθυσμούς των αγριογούρουνων, καθώς καταγράφονται πολλαπλές ζημιές σε καστανοπερίβολα και άλλου είδους καλλιέργειες.

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι βρίσκεται δίπλα τους και θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το