Τοπικά

Μεγάλη φωτιά στο Σέσκλο απείλησε σπίτια

Τα πρώτα σπίτια του Σέσκλου απείλησε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγα λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, με την επέμβαση της πυροσβεστικής να είναι άμεση και να κόβει την πορεία της φωτιάς, προτού προσεγγίσει την κατοικημένη περιοχή.

Η κινητοποίηση των δυνάμεων ήταν μεγάλη, καθώς οι φλόγες που ξεπήδησαν από ξερά χόρτα πλησίασαν αρχικά τον αρχαιολογικό χώρο του Σέσκλου και στη συνέχεια κινήθηκαν σε μια ρεματιά με πυκνή βλάστηση που στο τέλος της υπήρχαν δύο από τα πρώτα σπίτια του χωριού. Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου ειδοποιήθηκε στις 4 παρά δέκα για φωτιά στο Σέσκλο. Έφυγαν αμέσως 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα αρχικά, ενώ οι δυνάμεις στη συνέχεια ενισχύθηκαν με προσωπικό και πυροσβεστικά από τη ΒΙΠΕ (δύο) και από το Κλιμάκιο του Δρυμώνα. Συνολικά με τις φλόγες πάλεψαν 30 άνδρες με 15 οχήματα, δύο συντονιστικά, ενώ την όλη προσπάθεια συνέδραμαν αποφασιστικά και 12 υδροφόρες του Δήμου Βόλου. Οι πυροσβέστες επιχείρησαν να ανακόψουν τη φωτιά που βρισκόταν μέσα στη ρεματιά, με τις πύρινες γλώσσες να πλησιάζουν απειλητικά δύο σπίτια του οικισμού, χωρίς να χρειαστεί η εκκένωσή τους. Παράλληλα οι πυροσβέστες τη σταμάτησαν προτού μπει μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και δημιουργήσει πρόβλημα στα μνημεία. Μετά από μάχη που διήρκεσε αρκετή ώρα η φωτιά οριοθετήθηκε και εν τέλει γύρω στις 8 το βράδυ κατασβέστηκε πλήρως. Ταυτόχρονα απογειώθηκαν και δύο αεροσκάφη τύπου πετζετέλ από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου που πραγματοποίησαν δύο συνολικά ρίψεις περιορίζοντας την έκτασή της. Στη μάχη με την πύρινη λαίλαπα ρίχθηκαν κάτοικοι και μέλη εθελοντικών ομάδων, που βοήθησαν στο να μην λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η φωτιά. Να σημειωθεί πως οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή δεν ήταν ισχυροί, αποτελώντας σύμμαχο στο δύσκολο έργο των πυροσβεστών. Από την πυρκαγιά καήκαν περίπου 20 στρέμματα αποτελούμενα από πεύκα, ελαιόδεντρα και ξερά χόρτα. Επίσης οι φλόγες έκαψαν και ένα μαντρί που βρισκόταν στην άκρη της ρεματιάς, το οποίο είχε έγκαιρα εκκενωθεί από τα αιγοπρόβατα.
Μέχρι αργά το βράδυ παρέμεινε για λόγους ασφαλείας στο σημείο ένα όχημα, ενώ την έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς ανέλαβε το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, με τη λήψη καταθέσεων από κατοίκους της περιοχής.
Επισημαίνεται ότι επί τόπου μετέβησαν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος και ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Απόστολος Μαλαματίνης.
Ο δήμαρχος Βόλου σε δήλωσή του υπογράμμισε πως «η φωτιά ξεκίνησε από τον αρχαιολογικό χώρο και από την πρώτη στιγμή οι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου ήταν παρούσες, με όλες τις υδροφόρες, οχήματα πυρόσβεσης και μηχανήματα (jcb).
Βοηθήσαμε σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και αποφύγαμε τα χειρότερα. Δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, λόγω της ετοιμότητας και της παρέμβασης όλων των παραγόντων είτε αυτή είναι η Πυροσβεστική και η Αστυνομία είτε ο Δήμος και η Περιφέρεια.
Είμασταν όλοι εδώ, δώσαμε «παρών» και προσπαθήσαμε και δόξα τω Θεώ τα καταφέραμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το