Τοπικά

Με τρεις μαθητές έμεινε το Δημοτικό σχολείο Μακρυράχης

Το Δημοτικό με τους λιγότερους μαθητές στη Μαγνησία είναι φέτος το σχολείο της Μακρυράχης, όπου φοιτούν τρία μόλις παιδιά. Η υπογεννητικότητα επιδρά, σε σημαντικό βαθμό στα χωριά της περιφέρειας με το μαθητικό δυναμικό να μειώνεται συνεχώς.
Το ενδιαφέρον είναι πως η Μακρυράχη αποτελούσε πάντοτε ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της περιφέρειας και ειδικότερα του Πηλίου διαθέτοντας αρκετούς νέους. Πριν μια δεκαετία περίπου αριθμούσε κοντά στους 600 κατοίκους, ωστόσο ο πληθυσμός εδώ και λίγα χρόνια βαίνει συνεχώς μειούμενος.
Οι νέοι, παρά τις κατά καιρούς αναφορές για επιστροφή στην ύπαιθρο, μάλλον έχουν προορισμό την πόλη του Βόλου σε μια προσπάθεια να βρουν μια εργασία, καθώς δεν θέλουν όλοι να ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Η Μακρυράχη είναι ένα από τα χωριά του Πηλίου που έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη μηλοκαλλιέργεια με τους αγρότες της να είναι πλέον και μέλη του Συνεταιρισμού. Ο τουρισμός έχει μικρότερη δραστηριότητα στο χωριό το οποίο παλιότερα αποκαλούταν και «λουλουδοχώρι», καθώς κάθε σπίτι ήταν και ένα μικρό «εργαστήρι» υπέροχων λουλουδιών.
Η οικονομική κρίση άλλαξε πολλά πράγματα, αποθάρρυνε πρωτοβουλίες και μίκρυνε τους ορίζοντες των δραστηριοτήτων.
Κυρίως επηρεάστηκαν οι νεότεροι, που είτε δεν παντρεύονται, είτε κάνουν λιγότερα παιδιά.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο το Δημοτικό της Μακρυράχης να έχει αυτή τη στιγμή τρία παιδιά, όταν προ τετραετίας είχε δεκατρία.

«Η υπογεννητικότητα έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη μείωση του μαθητικού πληθυσμού στο Δημοτικό Μακρυράχης το οποίο αυτή τη στιγμή έχει τους λιγότερους μαθητές από όλα τα Δημοτικά της Μαγνησίας» δήλωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος και συμπλήρωσε πως «επίσης ένας ακόμη λόγος είναι πως ορισμένοι γονείς επέλεξαν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Δημοτικό Ανηλίου που απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από τον τόπο τους, ώστε εκεί να μπορούν να έχουν κάποιες επιπλέον εκπαιδευτικές παροχές, όπως αγγλικά, πληροφορική, γυμναστική. Επίσης κάποια άλλα παιδάκια φοιτούν και στο Δημοτικό Ζαγοράς».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «μολονότι το Δημοτικό έχει μόλις τρεις μαθητές, επειδή πρόκειται για μια απομακρυσμένη περιοχή, δεν θέλουμε ούτε θα επιδιώξουμε να αναστείλουμε τη λειτουργία του».

Η Μακρυράχη έχει και Νηπιαγωγείο, όπου φοιτούν τέσσερα νήπια και προνήπια.
Σημειώνεται πως υπάρχουν άλλα τρία Δημοτικά της Μαγνησίας με μαθητές λιγότερους από δέκα, στο Κεραμίδι με πέντε παιδιά, στην Ανάβρα με οκτώ παιδιά και στους Αγίους Θεοδώρους με εννιά μαθητές. Ειδικά το Δημοτικό της Ανάβρας ήταν αυτόνομη κοινότητα είχε πάνω από 25 μαθητές και λειτουργούσε ως διθέσιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το