Τοπικά

Με το νέο βιβλίο του μοιράζεται την ελπίδα ο πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός 

Ο πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός δεν είναι άγνωστος στο κοινό του Βόλου, καθώς ο 48χρονος ιερέας στο παρελθόν διακόνησε στη Μητρόπολη Δημητριάδος. Από το 2003 ζει μόνιμα στην Κέρκυρα, όπου υπηρετεί ως θεολόγος σε γυμνάσιο του νησιού. Ο Κυκλαδίτης κληρικός παράλληλα με την άσκηση των ιερατικών καθηκόντων του έχει να επιδείξει και σημαντική συγγραφική δραστηριότητα.
Πρόσφατα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι» ένα ακόμη βιβλίο του. Έχει τίτλο «Στο ίδιο σπίτι ζούμε κι όμως μπορούμε». Μετέφερε έτσι στο χαρτί τις σκέψεις του γύρω από τη σύγχρονη οικογένεια, με μεγάλο μέρος του βιβλίου να προέρχεται από κείμενα που δημοσίευσε στο παρελθόν στον Τύπο, αλλά και τα προσωπικά βιώματά του. Άλλωστε, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός έχει δημιουργήσει μία πολυμελή οικογένεια, έχοντας τέσσερις κόρες.

«Δεν είναι συντηρητισμός η εμπιστοσύνη στην οικογένεια. Είναι η βάση για να μάθουμε από την κλειστή αγάπη να περνούμε στην ανοιχτή, από το σπίτι μας στον κόσμο και στον Θεό. Αρκεί να υπάρχει η πίστη», δήλωσε πρόσφατα για το τελευταίο πόνημά του ο ιερέας, ο οποίος τα τελευταία 16 χρόνια υπηρετεί στη Μητρόπολη Κερκύρας ως γενικός αρχιερατικός επίτροπος.
Μέσα από τις 444 σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας καταπιάστηκε με μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία μίας οικογένειας, αλλά και την ουσιαστική επικοινωνία γονέων και παιδιών. «Οι ενότητες και τα κείμενα του βιβλίου έχουν να κάνουν με τα βιώματα της οικογενειακής, της ενοριακής, της σχολικής, της κοινωνικής πραγματικότητας και την απόφαση, μέσα από την εκκλησιαστική εμπειρία, να μη σιωπήσουμε, να μην παραιτηθούμε, να μην αφεθούμε στο «δεν πειράζει» των καιρών. Να μοιραστούμε την ελπίδα που η αγάπη στον Χριστό και η αγάπη σε όλους, ξεκινώντας από τους οικείους μας, γεννά χαρά και δίνει νόημα στη ζωή μας. Όχι με εξιδανικεύσεις, αλλά με ρεαλισμό. Γονείς και νέοι, αλλά και όσοι νοιάζονται για την οικογένεια, μπορούν να προσθέσουν τις δικές τους σκέψεις, τα δικά τους βιώματα, τις δικές τους ελπίδες, τις δικές τους χαρμολύπες. «Λύπη μαζί, λύπη μισή, χαρά μαζί, χαρά διπλή», λέει ο λαός μας», έγραψε μεταξύ άλλων στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι απόψεις που διατυπώνει ο ιερέας-συγγραφέας για την αναγκαιότητα της πίστης μέσα στην οικογένεια, αλλά και οι επισημάνσεις του για τη σημασία που έχει η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ενηλίκων και παιδιών, καθιστούν το βιβλίο ελκυστικό στους αναγνώστες, με τον ίδιο να μοιράζεται με τη γραφίδα του την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο με οδηγό την πίστη στον Θεό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το