Τοπικά

Μείωση μέχρι 50% καθηγητών αρχαιολογίας στα ΑΕΙ – Πολλαπλές οι επιπτώσεις της δεκαετούς κρίσης στο έργο τους

Η μείωση των καθηγητών αρχαιολογίας στα ελληνικά ΑΕΙ μέχρι και 50%, αλλά και ο περιορισμός των πόρων που διατίθενται για την πραγματοποίηση του ερευνητικού και ανασκαφικού έργου στα πανεπιστημιακά τμήματα, είναι μερικές από τις συνέπειες της κρίσης στον χώρο της αρχαιολογίας μέσα στα χρόνια των μνημονίων.
Άρχισε χθες στον Βόλο και θα διαρκέσει μέχρι αύριο Σάββατο η 5η Συνάντηση των «Αρχαιολογικών Διαλόγων». Η διοργάνωση φέτος θα κινηθεί γύρω από τον άξονα «ΘαλασσοΓεωγραφίες: Ρότες, Ροές, Δίκτυα», αναδεικνύοντας τις ποικίλες πτυχές των σχέσεων του ανθρώπου με τη θάλασσα.
Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος Παπαστράτου.

Η διοργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, συμπεριλαμβάνει θεματικές συνεδρίες, ανοικτές συζητήσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, δρώμενα και προβολές, ενώ σε αυτή συμμετέχουν φοιτητές και νέοι επιστήμονες, πέρα από παγιωμένες ιεραρχίες και στεγανά.
Το συνέδριο ξεκίνησε χθες με μια συζήτηση αρχαιολόγων για τις επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην αρχαιολογία.
O καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκ των μελών της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Αλέξανδρος Αινιάν Μαζαράκης, τόνισε πως «η κρίση επέδρασε πολλαπλά στην αρχαιολογία. Για τα πανεπιστήμια είδαμε μια μείωση των καθηγητών αρχαιολογίας μέχρι και 50%, καθώς αφενός υπήρξαν συνταξιοδοτήσεις, αφετέρου δεν έγιναν νέες προσλήψεις. Η μείωση των καθηγητών αρχαιολογίας είχε συνέπειες τόσο στο κομμάτι της διδασκαλίας, όσο και στην έρευνα και την ανασκαφή. Ειδικά για το ανασκαφικό έργο των πανεπιστημιακών τμημάτων, αυτό που παρατηρείται, είναι μια σταδιακή μείωση των πόρων που έχουν τα πανεπιστήμια για τις ανασκαφές, πόροι οι οποίοι έτσι και αλλιώς ήταν περιορισμένοι και πριν την κρίση. Επομένως αξιοποιούνται κυρίως τα ευρωπαϊκά κονδύλια για αυτό το σκοπό».

Ο ίδιος επισήμανε πως στο θέμα των προσλήψεων αρχαιολόγων διαπιστώνεται πως λόγω της υλοποίησης έργων από την ΔΕΗ και το φυσικό αέριο, χρειάζεται να γίνονται οι ανασκαφικές εργασίες, που σημαίνει ότι πραγματοποιούνται προσλήψεις αρχαιολόγων μέσω συμβάσεων οι οποίες είναι ολιγόμηνες χωρίς κάποιον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Στο θέμα της σύνδεσης του τουρισμού με τον πολιτισμό κ. Μαζαράκης επισήμανε πως «λόγω των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη Βόρεια Αφρική, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή επισκέφθηκαν την Ελλάδα περισσότεροι τουρίστες οι οποίοι θέλησαν να γνωρίσουν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν είναι όμως απόλυτα ξεκάθαρο τι ποσό από τις πωλήσεις των εισιτηρίων επιστράφηκε στον πολιτισμό για να γίνουν νέα έργα και δράσεις. Επίσης και οι χώροι των πωλητηρίων στα μουσεία που συνήθως αποφέρουν έσοδα, μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο».
Στο μεταξύ από σήμερα Παρασκευή το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας διοργανώνουν στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα το πρώτο ελληνικό confestival (conference + festival) για την Ψηφιακή Αφήγηση.
Το συνέδριο εξετάζει τους ριζικούς μετασχηματισμούς στον τρόπο που αφηγούμαστε ιστορίες στην εποχή των αλγορίθμων, των βάσεων δεδομένων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των συμμετοχικών πολιτισμών. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στα Αγγλικά.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το