Τοπικά

Με επιτυχία επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Γρήγορος προσδιορισμός νωπότητας ιχθυηρών»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Γρήγορος προσδιορισμός νωπότητας ιχθυηρών» Rapid Fish FReshness Assessment MΕthodology: ReFFRAME» με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Μποζιάρη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Εμπορίας & Τεχνολογίας Αλιευτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, ώρα 15:00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Τμήματος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, στο Φυτόκο, Νεα Ιωνίας, Μαγνησίας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής κ. Μαμούρης Ζήσης και ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών Καθηγητής κ. Δαναλάτος Νικόλαος. Στο τέλος της ημερίδας μίλησε ο κ. Κατής Γεώργιος Προϊστάμενος του Τμήματος Αξιολόγησης & Επιλογής Πράξεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και θάλασσας 2014-2020 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια και την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του προγράμματος και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του καθώς και την αισιοδοξία του για νέα χρηματοδότηση για μεγαλύτερη επεξεργασία, ανάλυση και διεύρυνση των παραμέτρων του έργου.
Οι νωποί ιχθύες είναι εξαιρετικά ευαλλοίωτοι λόγω μικροβιακής δραστηριότητας. Οι μικροβιολογικές, χημικές και οργανοληπτικές αναλύσεις για τον προσδιορισμό της φρεσκότητας είναι χρονοβόρες και δαπανηρές. Η Ελληνική βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας απαιτεί γρήγορες εκτιμήσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών για γρήγορη λήψη διορθωτικών ενεργειών.
Ο σκοπός του ερευνητικού προγράμματος «Γρήγορος προσδιορισμός νωπότητας ιχθυηρών, Rapid Fish FReshness Assessment MΕthodology: ReFFRAME» είναι η εφαρμογή μεθοδολογιών βασισμένων σε μη-επεμβατικές φασματοσκοπικές μετρήσεις και σε τεχνικές μοριακής μικροβιολογίας για τον γρήγορο προσδιορισμό της φρεσκότητας των ιχθύων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυδίδας μέσα σε λίγες ώρες ή ακόμη και λεπτά.
Πιο συγκεριμένα πραγματοποιήθηκε :
1.Συστηματική καταγραφή του ‘αποτυπώματος’ των υπό εξέταση προϊόντων, όπου το αποτύπωμα αποτελείται από :
τη δυναμική εξέλιξη της μικροβιακής διαδοχής με καλλιεργητικές και μη-καλλιεργητικές τεχνικές
φασματικά δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν από όργανα δονητικής ή φθορίζουσας φασματοσκοπίας (VS, FS), χημείας επιφανειών (Multi Spectral Imaging- MSI) καθώς και ηλεκτρονική μύτη (e-nose)
2. Ανάπτυξη, εφαρμογή και επικύρωση μοντέλων πρόβλεψης της φρεσκότητας χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από την καταγραφή μικροβιακών παραμέτρων ή από μη επεμβατικές φασματικές μετρήσεις. Αυτά χρησιμοποιούνται ως μεταβλητές εισόδου για την εκτίμηση του επιπέδου αλλοίωσης/νωπότητας των υπό εξέταση προϊόντων.
3. Εκτίμηση της φρεσκότητας με τη χρήση ποσοτικής PCR (qPCR) με στόχο τον γρήγορο και ακριβή ποσοτικό προσδιορισμό του ολικού μικροβιακού πληθυσμού εντός 4-6 ωρών, αποφεύγοντας τη χρονοβόρο διαδικασία της κλασσικής μικροβιολογίας.
4. Δημιουργία κατάλληλου λογισμικού που θα ενσωματώνει την πληροφόρηση από τα παραπάνω και θα προσδιορίζει την ποιοτική κατάσταση των προϊόντων
Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα βοηθήσουν την Ελληνική Υδατοκαλλιέργεια, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της Ελλάδας, να μπορέσει να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική σε Διεθνές επίπεδο έτσι ώστε να συνεχίσει να συνεισφέρει όσο το δυνατό περισσότερα στην Εθνική Οικονομία.
Οι εταίροι του προγράμματος είναι :
-Το Εργαστήριο Εμπορίας και Τεχνολογίας Αλιευτικών Προϊόντων και Τροφίμων, της Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
-Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
-Ο Ομιλος Avramar
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο «Γρήγορος προσδιορισμός νωπότητας ιχθυηρών» με κωδ. ΟΠΣ 5028331, ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και Εθνικούς πόρους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το