Τοπικά

Μαζική η συμμετοχή των αρχαιολόγων της Μαγνησίας στην χθεσινή απεργία

Οι αρχαιολόγοι της Μαγνησίας συμμετείχαν μαζικά στη χθεσινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για την εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με το πέρασμά της στο Υπερταμείο.
Αρχαιολόγοι κι εργαζόμενοι στους αρχαιολογικούς χώρους πραγματοποίησαν χθες το πρωί συγκέντρωση έξω από το Μουσείο του Βόλου, ζητώντας την εξαίρεση όλων των ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού από την κυριότητα και διαχείριση της ΕΤΑΔ.

Οι αρχαιολόγοι θα εξετάσουν τις κινήσεις τους το επόμενο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση, επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Ευαγγελία Σταμέλου, αρχαιολόγος και μέλος του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Θεσσαλίας. «Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αντί να κάνει το αυτονόητο, να προβεί σε ΚΥΑ που να εξαιρεί ρητά όλα τα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και κτίρια που εξυπηρετούν την πολιτιστική κληρονομιά από τον κατάλογο που βγήκε με την υπουργική απόφαση Τσακαλώτου, προβαίνει σε δηλώσεις και διαβεβαιώσεις».

Η κ. Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τόνισε ότι η υπηρεσία συμμετείχε σχεδόν καθολικά στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας. «Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων ότι θα υπάρξουν διορθώσεις στην ΚΥΑ, που σύμφωνα με τον Νόμο έχουν παραχωρηθεί στην Εταιρεία Αρχαιοτήτων Δημοσίου πάρα πολλά ακίνητα, δεν έχει γίνει κάτι. Μεταξύ των ακινήτων, όπως διαπιστώθηκε πριν από τρεις εβδομάδες με αφορμή τα Χανιά, υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία και γενικότερα κτίρια που χρησιμοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού» τόνισε.

Η ίδια επισήμανε ότι «από την ενημέρωση που είχαμε από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που έστειλε μόλις προχθές μία λίστα με όλα αυτά τα ακίνητα, τα οποία περιλαμβάνονται στους κωδικούς του Εθνικού Κτηματολογίου, είδαμε μέσα σε αυτόν τον κατάλογο ότι υπάρχουν 446 ακίνητα στη Νέα Αγχίαλο, στον αρχαιολογικό χώρο των Φθιωτίδων Θηβών, όπου έχουν γίνει εκτεταμένες απαλλοτριώσεις για αρχαιολογικούς σκοπούς στο παρελθόν από το Ελληνικό Δημόσιο, και τρία στη Σκιάθο».

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας ανέφερε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο ακόμη να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε για ποια ακίνητα ακριβώς πρόκειται, λόγω της δυσκολίας προσέγγισης και διευκρίνισης όλων αυτών των στοιχείων στο Εθνικό Κτηματολόγιο» για να συμπληρώσει: «Θα γίνει προσπάθεια για να μπορέσουμε να δούμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, γιατί έχουμε μία έντονη ανησυχία και θα προσπαθήσουμε να διευκρινίσουμε τι μας αφορά και τι όχι».
Η κ. Ανθή Μπάτζιου σημείωσε τέλος ότι «είναι απολύτως αντισυνταγματικό αυτό που πάει να γίνει και υπάρχει ανάγκη άμεσης διόρθωσης του Νόμου για την εξαίρεση όλων αυτών των δημόσιων χώρων, εκτάσεων και κτιρίων που εξυπηρετούν ένα κοινωνικό αγαθό, τον πολιτισμό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το