Τοπικά

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας στο εκπαιδευτικό χωριό “Ranch” – Ήλθαν σε επαφή με επαγγέλματα που χάνονται…

Τριήμερη εξόρμηση στο εκπαιδευτικό χωριό “Ranch”, που βρίσκεται στο Σοφικό Κορινθίας, πραγματοποίησαν μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου, στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής σταδιοδρομίας «Μετά το Γυμνάσιο τι;».
Σκοπός του προγράμματος είναι να ανταποκριθεί στην αγωνία των μαθητών για το μέλλον τους και, μάλιστα, σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης και κρίσης, μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις και άλλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Αποκορύφωμα της δουλειάς που έγινε και εν είδει αποζημίωσης για τους μαθητές, διοργανώθηκε η εκδρομή στο εκπαιδευτικό χωριό “Ranch”, το οποίο είναι εγκεκριμένο από του Υπουργείο Παιδείας. Συνολικά, συμμετείχαν 34 μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και 3 συνοδοί εκπαιδευτικοί. Ο συγκεκριμένος προορισμός επιλέχθηκε με σκοπό τα παιδιά να έλθουν σε επαφή με επαγγέλματα του παρελθόντος, που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου αλλά κάποια από αυτά επανακάμπτουν λόγω της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας επισκέφθηκαν τον παραδοσιακό αλευρόμυλο που λειτουργεί στο “Ranch” και είδαν από κοντά την κοσκίνα, που ξεχώριζε την πρώτη ύλη, τον κόφτη και τις μυλόπετρες που άλεθαν τα δημητριακά, ενώ περιηγήθηκαν επίσης στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο και περιεργάστηκαν τα εκθεσιακά μηχανήματα, όπως τις μυλόπετρες, που άλεθαν τον καρπό της ελιάς, τα μουτάφια, τη βίδα και τον διαχωριστήρα, με τον οποίο ξεχώριζαν το νερό από το λάδι. Ακόμη, παρακολούθησαν βήμα-βήμα τη διαδικασία τυροκόμισης τυριών στο Πρότυπο Πιλοτικό Τυροκομείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης η επίσκεψη στο τσαγκαράδικο, το κουρείο, το παντοπωλείο και το υφαντήριο. Τέλος, οι μαθητές περπάτησαν στην φάρμα και στους στάβλους, περιποιήθηκαν τα άλογα και τα πόνυ, τις αγελάδες, τα ελάφια, τα ζαρκάδια, τα παγόνια και τα υπόλοιπα ζώα του χωριού.
Στην επιστροφή από το Σοφικό, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί μια επίσκεψη στην Επίδαυρο και στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετά το Γυμνάσιο τι;» είχαν προηγηθεί δυο επισκέψεις του υπεύθυνου εκπαιδευτικού Ευθύμη Γεωργούση από το ΚΕΣΥΠ Μαγνησίας στο 2ο Γυμνάσιο, οι τελειόφοιτοι μαθητές του οποίου ενημερώθηκαν για τις διεξόδους μετά την αποφοίτησή τους. Επίσης, είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη των μαθητών στο 1ο Ε.Κ. προκειμένου να ενημερωθούν για τους τομείς και τις ειδικότητες που λειτουργούν στο σχολείο, ενώ είχε γίνει και λεπτομερής ξενάγηση στους χώρους των εργαστηρίων από τους καθηγητές ειδικοτήτων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το