Τοπικά

Μαθητές της Μαγνησίας δημιουργούν επιχειρήσεις

Δέκα επιχειρηματικές δράσεις που συνδυάζουν την καινοτομία με τον σεβασμό στο περιβάλλον, θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο προγράμματος Εράσμους. Μάλιστα οι έξι από αυτές αποτελούν ήδη πραγματικότητα, καθώς 20 μαθητές εργάστηκαν πέρυσι για αυτό τον σκοπό, έχοντας συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και παρήγαγαν ξεχωριστά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ οι άλλες τέσσερις «κυοφορούνται» φέτος.

Το σχολείο εισάγει τους μαθητές στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και γνωρίζουν έναν κλάδο που έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά και προκλήσεις, με κυριότερη τη γοητεία της δημιουργίας. Ο Κωνσταντίνος Μεγαγιάννης και η Δήμητρα Μαρτάκη συμμετείχαν στην ομάδα της δημιουργίας κοσμημάτων από ανακυκλώσιμα υλικά. «Από χάντρες, αλλά και κοχύλια που μαζεύαμε από τις ακτές, φτιάξαμε κοσμήματα, που τα πουλήσαμε σε πολύ μικρό κόστος. Δηλαδή ζήσαμε όλη τη διαδικασία από την παρασκευή και μεταποίηση του προϊόντος μέχρι την πώλησή του. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία», είπε ο κ. Κωνσταντίνος Μεγαγιάννης. Μάλιστα ανέφερε πως «γνωρίσαμε και μαθητές άλλων χωρών, που δημιούργησαν και αυτοί άλλες επιχειρήσεις. Επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία, να ξεφύγουμε από τον εναγκαλισμό της ψηφιακής τεχνολογίας και να κάνουμε κάτι διαφορετικό». Η Δήμητρα από την πλευρά της είπε πως «στο μυαλό μας είχαμε να επικεντρωθούμε σε κοσμήματα, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες και ακόμη να δημιουργήσουμε προϊόντα τόσο για τις μικρές, όσο και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα ενεργοποιηθήκαμε και στο θέμα της προώθησης των προϊόντων μας, δημιουργώντας social media. Μια επιχείρηση για να φέρει αποτελέσματα, απαιτεί πολλή προσπάθεια, αλλά και χρόνο, για να σε μάθουν». Ερωτηθείσα αν είναι δημοφιλής η έννοια της επιχειρηματικότητα στους μαθητές, απάντησε πως «οι έφηβοι αγοράζουν τα προϊόντα από τις επιχειρήσεις και δεν μπορούν να μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν τα διάφορα στάδια της παραγωγής, κάτι που εμείς καταφέραμε να δούμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα». Η Αντωνία Κοντοβά και ο Ζαχαρίας Λεώνης ενεργοποιήθηκαν στην ομάδα που παρήγαγε μαρμελάδες, έλαια και γλυκά του κουταλιού. «Θελήσαμε να κάνουμε κάτι πιο καινοτόμο. Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Ιωνίας μάς προμήθευσε με τις πρώτες ύλες, όπως φρούτα, λαχανικά, αρωματικά. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε τα γλυκά, τις μαρμελάδες και τα έλαια, που τα βάλαμε σε όμορφες συσκευασίες, οι οποίες τοποθετήθηκαν στο σχολικό κυλικείο, για να πουληθούν. Μάλιστα με χαρά είδαμε πως τα προϊόντα μας πουλήθηκαν», σημείωσε η μαθήτρια.
Από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Λεώνης τόνισε πως «ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία αυτό που ζήσαμε, όπως να παρασκευάζουμε τα προϊόντα μας, να έρθουμε σε επικοινωνία με τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου, που ήταν πολύ φιλόξενοι, αλλά και να δούμε την ανταπόκριση των μαθητών του σχολείου μας, καθώς τα προϊόντα μας πουλήθηκαν. Πέρα από τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες, δημιουργήσαμε αρωματικά έλαια με κάρδαμο και γλυκάνισο. Μάλιστα οι συσκευασίες ήταν από ανακυκλωμένα γυάλινα βαζάκια. Στείλαμε το μήνυμα του συνδυασμού της επιχειρηματικότητας, με την καινοτομία και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Επίσης διαπιστώσαμε πως ο επιχειρηματίας πρέπει να είναι ένα ανήσυχο μυαλό, που να σκέπτεται συνεχώς πώς θα εξελιχθεί η επιχείρησή του».

Δέκα επιχειρήσεις στο σχολείο
Το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και η Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας στηρίζουν τη μαθητική επιχειρηματικότητα. Με μεγάλο ενθουσιασμό μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας υλοποιούν έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες κατά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus+ KA2, με τίτλο «Undertaking, Recycling, Creating». Στο σχολείο την σχολική χρονιά 2020-2021 ιδρύθηκαν 6 επιχειρήσεις:
– Επιχείρηση παρασκευής οικολογικού σαπουνιού, Little Flower Soap με επιβλέπουσες καθηγήτριες τις κ.κ. Δέσποινα Τσιαχρή, Μαρία Τρουμπουτζά. Οι μαθητές παρασκευάζουν σαπούνι από παλιό, χρησιμοποιημένο ελαιόλαδο.
– Επιχείρηση παρασκευής παραδοσιακών γλυκισμάτων, μαρμελάδας και αρωματισμένου ελαιόλαδου με βότανα της περιοχής, Sweet Charms με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Φωτεινή Τσιροπούλου.
– Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών σε μονογονεϊκές οικογένειες ή οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, Happy Children με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Σοφία Μεντσιβίρη.
– Επιχείρηση οργάνωσης εκδηλώσεων μικρής κλίμακας, Dreamakers με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Σοφία Μεντσιβίρη.
– Επιχείρηση κατασκευής χειροποίητων κοσμημάτων, Hollywood Jewellery με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Γεωργία Λουκίδου.
– Στούντιο ηχογράφησης, μουσικής πρόβας και παράδοση μαθημάτων μουσικής, Lyrical Vinyl Studio με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Σοφία Μεντσιβίρη.
Το πρόγραμμα είναι διετές. Την τρέχουσα σχολική χρονιά 2021-2022, οι μαθητές θα υλοποιήσουν άλλες 4 επιχειρήσεις.
– Επιχείρηση ανακύκλωσης υφασμάτων και ανακατασκευή ειδών σπιτιού από τα προς ανακύκλωση υφάσματα, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Αριστέα Τζιώρτζιου.
– Επιχείρηση δημιουργίας χρωμάτων ζωγραφικής από στεγνούς μαρκαδόρους που δεν γράφουν πια, και επανασύσταση θρυμματισμένων και πολυκαιρισμένων λαδοπαστέλ. Επιβλέπουσες καθηγήτριες οι κυρίες Δέσποινα Τσιαχρή και Μαρία Τρουμπουτζά.
– Επιχείρηση δημιουργίας έργων τέχνης από πλαστικές σακούλες. Επιβλέπουσα καθηγήτρια, η κ. Σοφία Μεντσιβίρη.
– Επιχείρηση ανθοπωλείου με λίπασμα που θα παράγει αποκλειστικά ο κομποστοποιητής του σχολείου, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Θεοδώρα Ευσταθίου.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Undertaking, Recycling, Creating, οι καθηγητές που ανέλαβαν την υλοποίησή του, επιμορφώθηκαν από τους Ισπανούς συντονιστές για τα βήματα δημιουργίας μιας επιχείρησης, τον τρόπο σύστασης και οργάνωσής της και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Σοφία Μεντσιβίρη ανέφερε πως στο πλαίσιο του προγράμματος Εράσμους που συμμετέχει το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, θα έπρεπε οι μαθητές να στήσουν δέκα επιχειρήσεις, με προϊόντα και υπηρεσίες που να έχουν χαρακτηριστικά αειφορίας, σεβασμού στο περιβάλλον και στοιχεία ανακύκλωσης. Πέρυσι δημιουργήθηκαν έξι επιχειρήσεις από τους μαθητές και φέτος δημιουργούνται άλλες τέσσερις. Η ίδια πρόσθεσε πως «πέρυσι παρά τις δυσκολίες λόγω των κλειστών σχολείων, οι μαθητές εργάστηκαν μέσω του διαδικτύου. Συνολικά 20 μαθητές δούλεψαν πολύ όμορφα πέρυσι στις έξι επιχειρηματικές ομάδες. Στήσαμε το επιχειρηματικό πλάνο και πάνω σε αυτό εργάστηκαν μεταφέροντας τη θεωρία στην πράξη. Στις προσπάθειες των μαθητών διέκρινα στοιχεία, όπως εργατικότητα, υπευθυνότητα, διαμοιρασμό ρόλων, ανάληψη ευθυνών, κριτική σκέψη, ανοχή στη διαφορετική ιδέα και κυρίως μια ομαδική εργασία, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία». Από την πλευρά του ο φιλόλογος κ. Δημήτρης Αποστόλου σημείωσε πως στόχος του προγράμματος ήταν να υπάρξει και μια διάχυση καλών πρακτικών, που σε ένα βαθμό είχαν δοκιμαστεί ήδη στα σχολεία της Ισπανίας, που είναι και οι επικεφαλής του προγράμματος Εράσμους. Αυτή η ιδέα της επιχειρηματικής δημιουργίας από τους μαθητές ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα της Ισπανίας. Στο τοπικό μας σχήμα πέρα από το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας συμμετείχε και η ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας. Μάλιστα υπογράμμισε πως «στόχος είναι να φύγουμε από τη δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας. Οι μαθητές κατευθύνονται στα Πανεπιστήμια, ώστε να γίνουν μετά μισθωτοί, αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερο, ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στο επιχειρείν, οπότε καλό είναι να έχουν οι έφηβοι προσλαμβάνουσες από τον κλάδο αυτό, από τη σύλληψη της επιχειρηματικής ιδέας και πώς αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή». Μέσα στους στόχους του προγράμματος είναι οι μαθητές να επισκεφτούν και Τράπεζα, για να δουν, πώς γίνεται η χορήγηση ενός επιχειρηματικού δανείου, αλλά λόγω πανδημίας, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Οι μαθητές
Οι μαθητές που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις είναι οι: Little Flower Soap: Φεβρωνία Καραγκιόζη, Βένια Βελαλή, Γαλήνη Παππά, Φωτεινή Γεροντοπούλου. Sweet Charms: Αντωνία Κοντοβά, Γιώργος Καρβέλης, Ζαχαρίας Λεώνης, Παναγιώτης Γιαννακός. Happy Children: Σοφία Τασιούλα , Ευαγγελία Τασιούλα, Παναγιώτης Τζούμας, Λουκάς Τζίκα, Ελένη Τσιμπερίδη, Ελευθερία Παπαδοπούλου, Χαρά Στύλα, Εύα Τζίτζιρα. Dreamakers: Γιάννης Μπάντελης, Νίκος Μπέας, Έξαρχος Μολιός, Κωνσταντίνα Μήτσα, Κατερίνα Ντελή, Ευτυχία Μακολλάρι, Παντελής Μποζίκης, Μαρία Μακρογιάννη, Παναγιώτα Παπανδρέου. Lyrical Vinyl: Νίκος Παπαρούνας, Χρήστος Σαββίδης, Νίκος Πισιώτης, Γιώργος Πατσόπουλος, Hollywood Jewellery: Νίκος Μακαριάδης, Δημήτρης Λεμονής, Ζωή Μπίμπιλου, Κωνσταντίνος Μεγαγιάννης, Μαρία Λιβογιάννη, Μαρία Χαυδατούρη, Δημήτρης Μαρκάκης, Μαρία Παλαιού, Έμμα Ντίμπρα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το