Τοπικά

Οι μαθητές κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο “Σχολικό Συμβούλιο” για τις καταλήψεις- Θα σταλεί υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας

«Σχολικό συμβούλιο» μετά τις καταλήψεις λυκείων και ΕΠΑΛ στη Μαγνησία συγκλήθηκε σήμερα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι αντιδράσεις των μαθητών, ιδιαίτερα της Γ’ τάξης του Λυκείου, για την αλλαγή και μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής των Πανελληνίων τον Ιούνιο αμέσως μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Το παρόν έδωσαν καθηγητές, εκπρόσωποι του 15μελους των λυκείων που τέλεσαν υπό κατάληψη τις προηγούμενες ημέρες και τοποθετήθηκαν εξηγώντας τους λόγους που προχώρησαν σε κατάληψη ενώ μετέφεραν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολικά συγκροτήματα.


Αξιέπαινη χαρακτήρισε την πρωτοβουλία για να επιλυθούν τα προβλήματα των μαθητών μέσω του διαλόγου ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ηλίας Κουτσερής ενώ πρόσθεσε πως οι καταλήψεις πρέπει να είναι η τελευταία διέξοδος καθώς έτσι σταματά η μάθηση. «Απαιτούνται αγώνες για να υπάρξει πραγματική παιδεία για όλα τα παιδιά. Το μαθητικό κίνημα είναι αυτόνομο αλλά δεν πρέπει να οδηγούμαστε και σε ευτελισμό των αγώνων» δήλωσε στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Διαλεχτή Τσιτούμη. Η αντιδήμαρχος παιδείας Γεωργία Μποντού ανέφερε πως είναι ιδιαίτερο το χαρακτηριστικό αυτών των καταλήψεων καθώς αφορά τις πανελλαδικές.
«Όλοι ενδιαφερόμαστε για ένα καλύτερο αύριο που θα έρθει μέσα από ένα καλύτερο σχολείο. Για τον λόγο αυτό είμαστε εδώ. Μέσα από τη δημοκρατία, την πολυφωνία και τη συνεργασία μπορούν να λυθούν πολλά προβλήματα, να οικοδομήσουμε κάτι και να δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλους νομούς» ανέφερε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελλίδης.
«Δεν θέλουμε να γράφουμε ενδοσχολικές εξετάσεις πριν τις πανελλήνιες. Το σύστημα πρέπει να μείνει ως έχει» είπαν στο συμβούλιο μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας και εξήγησαν πως η μεταφορά των πανελλαδικών σημαίνει για τους ίδιους περισσότερο άγχος. «Θα γράφουμε ενδοσχολικές και θα έχουμε τις πανελλήνιες στο μυαλό μας. Έτσι δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε ένα καλό απολυτήριο λυκείου» δήλωσαν οι μαθητές. Για τη σημασία του βαθμού απολυτηρίου μίλησαν και οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Βόλου ενώ πρότεινα να σταλεί από κοινού επιστολή στο Υπ. Παιδείας για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. «Εμείς θέλουμε να δώσουμε τις πανελλαδικές πρώτα για να φύγει το βάρος που κουβαλούμε από το γυμνάσιο» σημείωσαν οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ.


Από πλευράς του οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας ανέφεραν πως πέρα από το θέμα των πανελλαδικών, η κατάληψη έγινε καθώς δεν έχουν ακόμα βιβλία σε ειδικότητες στη Β’ και Γ΄ τάξη του Λυκείου. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει γυμναστήριο ενώ ο κ. Σαβελλίδης τους απάντησε πως έχει γίνει παρέμβαση και ο υπουργός έχει υποσχεθεί ότι μέσα στον Ιανουάριο θα έρθουν στα σχολεία και τα τελευταία βιβλία.
«Δεν βάλαμε ένα λουκέτο στο σχολείο. Ο τρόπος των πανελληνίων που ίσχυε ήταν ο καλύτερος. Πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν τα χρήματα για ένα επιπλέον μήνα φροντιστηρίου» είπαν μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Ν.Ιωνίας ενώ και τα παιδιά από το 2Ο ΓΕΛ Ν.Ιωνίας τόνισαν πως η πρόταση του υπουργείου είναι ψυχοφθόρα και παρατείνει το άγχος τους. «Δεν γίνεται εν μέσω σχολικής χρονιάς να κάνουν αλλαγές. Θα το δεχόμασταν αν ενημερωνόμασταν από το Σεπτέμβριο. Το υπουργείο πρέπει να βρει μια άλλη φόρμουλα. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι πως στο σχολείο μας μοιραζόμαστε το γυμναστήριο και την αίθουσα εκδηλώσεων με άλλο σχολείο.


«Κάθε χρόνο βιώνουμε μεταρρυθμίσεις. Ξεκίνησε με την τράπεζα θεμάτων και συνεχίζεται τώρα με τις πανελλαδικές. Το σύστημα είναι ασταθές και οι μαθητές καλούνται κάθε χρόνο να προσαρμοστούν στις αλλαγές» σημείωσαν οι μαθητές από το 4ο ΓΕΛ Βόλου και ζήτησαν να μείνει ατάραχη η παιδεία ακόμα και αν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Παράλληλα ανέφεραν πως μόνη λύση για αυτούς ήταν η κατάληψη ή ο συμβιβασμός αφού δεν υπάρχει τρόπος να ακουστούν οι φωνές τους.
Οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βόλου ανέφεραν ωστόσο πως οι αλλαγές στις πανελλαδικές ήταν η σπίθα. «Δεν είμαστε πειραματόζωα του Υπουργείου Παιδείας» τόνισαν και ανέφεραν πως αν και στόχος του υπουργείου είναι να αποκόψει τις πανελλαδικές από το σχολείο, ενώ εξετάζονται στη σχολική ύλη. Οι μαθητές πρότεινα να γίνει κινητοποίηση και από τους καθηγητές καθώς οι επιστολές δεν θα «ταρακουνήσουν».
Την άποψη ότι με την αλλαγή του Υπουργείου Παιδείας απαξιώνονται τα μαθήματα γενικής παιδείας εξέφρασαν οι μαθητές από το 6ο ΓΕΛ Βόλου και πρόσθεσαν πως στο σχολείο τους υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση . Αυτό που πρότειναν είναι μια κοινή επιστολή καθηγητών και μαθητών ενώ σημείωσαν επίσης πως δεν πρέπει οι μαθητές να πληρώνουν τα λάθη του εκπαιδευτικού συστήματος.
Οι μαθητές από το 8ο ΓΕΛ τόνισαν ότι ζητούν σταθερότητα τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά. «Αν κάτι λειτουργούσε, αυτό ήταν το πρόγραμμα των εξετάσεων και τώρα το άλλαξαν και αυτό» είπαν οι ίδιοι και πρόσθεσαν πως στο σχολείο τους δεν υπάρχουν καθίσματα για τους μαθητές για την ώρα των διαλειμμάτων και αναγκάζονται να κάθονται στα μάρμαρα.

 

Μαθητές, καθηγητές και εκπρόσωποι συλλόγων συμφώνησαν να καταθέσουν υπόμνημα προς το Υπουργείο Παιδείας και στους πολιτικούς παράγοντες του Νομού με τις απόψεις των μαθητών ενώ αποφασίστηκε επίσης το Σχολικό Συμβούλιο να επαναληφθεί στα τέλη Ιανουαρίου παρουσία των βουλευτών του Νομού Μαγνησίας.

Παράλληλα, κοινό συμπέρασμα είναι πως με ενέργειες διαλόγου και συνεργασίας, μπορεί να αποφευχθεί η έσχατη λύση, η κατάληψη,  που επέλεγαν οι μαθητές ως μέσο αντίδρασης όπως επίσης πως θα πρέπει να δίνεται λόγος στους μαθητές να εκφράζουν τα προβλήματά τους στην πολιτεία προκειμένου αυτά να καταγράφονται και να εξετάζονται.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το