Τοπικά

Μαθητές δημοτικού στον Βόλο πάνε ξενυχτισμένοι σχολείο λόγω «Survivor»

Πηγαίνουν λίγο ξενυχτισμένοι στο σχολείο, υποδύονται ρόλους των ηρώων τους, παίζουν ακόμη και παιχνίδια που βλέπουν στον αύλειο χώρο. Το survivor που η τηλεθέασή του κτυπά «κόκκινο» κάθε βράδυ στους τηλεοπτικούς δέκτες, ασκεί πλέον τη δική του επίδραση στους μαθητές του Δημοτικού δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα.

«Εσείς με ποια από τις δύο ομάδες από το survivor είσαστε;» ή «Κυρία τι έγινε στο τέλος του χθεσινού επεισοδίου» είναι ένα από τα συνήθη ερωτήματα που είτε υποβάλλουν στον δάσκαλο και στη δασκάλα οι μαθητές είτε ανταλλάσσουν μεταξύ τους τα παιδιά.

Οι λέξεις «μαχητές» και «διάσημοι» ακούγονται όλο και περισσότερο στα διαλείμματα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι μαθητές προσπαθούν να παίξουν στον αύλειο χώρο παιχνίδια που βλέπουν στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά. Μάλιστα υπήρξε περίπτωση που μαθητές ζήτησαν από τον γυμναστή τους να τους φέρει αντίστοιχα παιχνίδια μεταφέροντας προφανώς τον Άγιο Δομίνικο στον αύλειο χώρο του σχολείου τους.

Το survivor προβάλλεται στην τηλεόραση στις 9 το βράδυ και έχει διάρκεια τουλάχιστον τρεις ώρες. «Ένας μαθητής του Δημοτικού συνήθως θα πρέπει τουλάχιστον μέχρι τις 10-10.30 τι βράδυ να έχει κοιμηθεί, ώστε να έχει δυνάμεις για το πρωινό ξύπνημα. Ωστόσο βλέπουμε πως ορισμένοι μαθητές μας έρχονται λίγο ξενύχτηδες, χωρίς ιδιαίτερη διάθεση στις πρώτες πρωινές ώρες και η αιτία είναι ότι κοιμήθηκαν αργότερα για να δουν το survivor» αναφέρουν διευθυντές σχολείων.

Επίσης δάσκαλοι επισημαίνουν ότι οι μαθητές μπαίνουν νωρίς-νωρίς το πρωί στο ίντερνετ μέσω του κινητού τηλεφώνου για να δουν την εξέλιξη του επεισοδίου το προηγούμενο βράδυ, ενώ άλλοι ρωτούν με αγωνία τον δάσκαλο για το τι τελικά έγινε. Παράλληλα οι μαθητές προσπαθούν να μιμηθούν συμπεριφορές και καταστάσεις από τη σειρά έχοντας ο καθένας τον δικό του ήρωα.

«Το 90% των μαθητών παρακολουθεί το survivor, ενώ αρκετοί κοιμούνται αργότερα από την ώρα που πρέπει το βράδυ βλέποντας τη σειρά. Ένα επιπλέον ζήτημα είναι ποια μηνύματα περνά η σειρά στους μαθητές. Αυτό που ουσιαστικά βλέπουν τα παιδιά είναι η προσπάθεια ορισμένων ανθρώπων να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και μέσα σε ένα πλαίσιο σκληρού ανταγωνισμού με τον συνάνθρωπό τους. Το σχολείο όμως επιχειρεί να περάσει στους μαθητές τις αξίες της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας» τόνισε διευθυντής σχολείου.

Φώτης Σπανός

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το