Τοπικά

Μαθητές από το ΕΠΑΛ Βελεστίνου βλέπουν το μέλλον τους στη σύγχρονη γεωργία ακριβείας

Το μέλλον τους στη γεωργία βλέπουν αρκετοί μαθητές, που φοιτούν στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου, επιλέγοντας τον τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος. Το ενδιαφέρον των μαθητών είναι μεγάλο για τις σπουδές, που σχετίζονται με τη φυτική και ζωική παραγωγή, καθώς επίσης για τα νέα συστήματα εφαρμογής μεθόδων γεωργίας ακριβείας, όπου δίνεται έμφαση στην ορθολογικότερη διαχείριση των συντελεστών, με στόχο τη μείωση του κόστους, αλλά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Με δεδομένο ότι στο σχολείο λειτουργούν και άλλοι δύο τομείς, της Πληροφορικής και της Διοίκησης και Οικονομίας, υποστηρίζονται οι νέες γνώσεις σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, με τη συνεργασία των τριών τομέων, όπως αναφέρθηκε από τον διευθυντή του σχολείου Βάιο Λιαπόπουλο. Ο ίδιος ανέφερε ότι εφέτος καταγράφηκε αύξηση των μαθητών, που επιλέγουν τον τομέα «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος». Μάλιστα σε απόλυτα νούμερα, οι απόφοιτοι της φετινής Γ’ Τάξης του τομέα γεωπονίας ανέρχονται στους 10, αλλά του χρόνου θα είναι 22, καθώς τόσοι παρακολουθούν τη Β’ Τάξη. Η γεωργία τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στην πανδημία, έδειξε να αντέχει. Κατέγραψε απώλειες, αλλά δεν ήταν αυτές που σημειώθηκαν σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Η ενθαρρυντική αυτή εξέλιξη σε συνδυασμό και με την επιθυμία για παραμονή στα πάτρια εδάφη και όχι η εσωτερική μετακίνηση σε μια μεγάλη πόλη, ωθεί τους νέους της περιοχής, να επενδύσουν στο μέλλον τους, που είναι συνδεδεμένο με την αγροτική κληρονομιά του τόπου τους.

Αυτοματοποιημένος πάγκος ριζοβολίας

Από αγροτικές οικογένειες
«Μαθητές στην ευρύτερη περιοχή Βελεστίνου θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, γιατί είναι κάτι που τους αρέσει, αλλά επιπλέον, γνωρίζουν ότι έχουν και ένα, καθόλου αμελητέο, επαγγελματικό κεφάλαιο. Ειδικότερα, πολλές οικογένειες έχουν χωράφια αρκετών στρεμμάτων, μηχανολογικό εξοπλισμό, αποθήκες, υπάρχει δηλαδή ο εξοπλισμός και το κεφάλαιο, για να κάνουν το ξεκίνημα στην επαγγελματική τους πορεία», ανέφερε ο διευθυντής.
Στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου φοιτούν μαθητές από τις κωμοπόλεις και τα μεγάλα χωριά του κάμπου, ενώ εγγράφονται και έφηβοι και από άλλα γειτονικά χωριά, που διοικητικά ανήκουν στη Λάρισα. Η γεωργική και κτηνοτροφική παράδοση της περιοχής δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για την ενασχόληση των νέων με τον πλούτο της γης. Μάλιστα οι εταιρείες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, δίνουν ευκαιρίες στους απόφοιτους, να εργαστούν και να προσφέρουν. Βέβαια αρκετοί άλλοι απόφοιτοι δραστηριοποιούνται στις οικογενειακές τους επιχειρήσεις.
Τα γνωστικά εφόδια είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην εξέλιξη των μαθητών. «Σε πρώτο επίπεδο οι μαθητές μαθαίνουν μέσα από την ειδίκευση που λαμβάνουν στο ΕΠΑΛ. Μυούνται σε πολλές γνώσεις, ενώ παράλληλα ακολουθούνται και διαθεματικές προσεγγίσεις με τα γνωστικά αντικείμενα της οικονομίας και της πληροφορικής», ανέφερε ο κ. Λιαπόπουλος και πρόσθεσε πως «από το ΕΠΑΛ θα λάβουν εκτός από το απολυτήριο Λυκείου και το πτυχίο της ειδικότητάς τους, με όποια οφέλη δίνει αυτό για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα και επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, όσοι θέλουν να εξελίξουν τις γνώσεις τους, μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμιά εκπαίδευση. Οι περσυνοί απόφοιτοι του τομέα πέτυχαν την εισαγωγή τους στη Γεωπονική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και σε άλλα Πανεπιστήμια σε ποσοστό 100%».
Ο υπεύθυνος του τομέα γεωπονίας Βασίλης Χατζηθεοδώρου ανέφερε πως «το ενδιαφέρον των μαθητών για μάθηση είναι έντονο, καθώς διαπιστώνουν πως τα γνωστικά εφόδια, τα οποία θα λάβουν κατά τη φοίτησή τους στο ΕΠΑΛ, θα τους βοηθήσουν σημαντικά για τη μετέπειτα ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τη συνέχιση της οικογενειακής τους επιχείρησης».

Οι στόχοι των μαθητών
Η «Θ» συνομίλησε με δύο μαθητές του σχολείου, που διαμένουν στο Περίβλεπτο και προέρχονται από αγροτικές οικογένειες.
Ο μαθητής της Β’ Τάξης Αριστείδης Γάτος ανέφερε πως «αποφάσισα να φοιτήσω στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου, γιατί οι γνώσεις που λαμβάνω μέσα από τον τομέα γεωπονίας, θα με βοηθήσουν στη συνέχεια. Στόχος μου είναι να εισαχθώ σε στρατιωτική σχολή, ειδικότερα στην αεροπορία. Αλλά και πάλι θέλω να δραστηριοποιούμαι στον πρωτογενή τομέα, όπως κάνω και τώρα, καθώς, όποτε μπορώ, βοηθώ τον πατέρα μου στα χωράφια». Από την πλευρά του ο μαθητής Α’ Τάξης Δημοσθένης Κοντογιώργος ανέφερε πως «του χρόνου θα επιλέξω τον τομέα γεωπονίας, γιατί προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και θέλω να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα. Στην οικογένεια έχουμε διάφορα ζώα, όπως γίδια, πρόβατα, και συχνά βοηθώ τον πατέρα μου. Μάλιστα, όσα μαθαίνουμε στο σχολείο, θα μας βοηθήσουν πολύ στο μέλλον στην εργασία μας στον πρωτογενή τομέα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το