Τοπικά

«Μαύρα» μαντάτα για τη φετινή ελαιοπαραγωγή στη Μαγνησία

Απογοητευτική αναμένεται πως θα είναι η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς στη Μαγνησία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας- Β. Σποράδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπεται να παραχθούν μόνο 1.100 τόνοι ελαιόλαδου και 1.600 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς στη χερσαία Μαγνησία, ενώ για τα νησιά των Σποράδων αναμένεται σχεδόν μηδενική παραγωγή ελαιολάδου και ελαιοκάρπου. Να αναφερθεί ότι κανονικά συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας, ενώ έγιναν γνωστές οι περιοχές που έχουν ενταχθεί και ποιες έμειναν «εκτός» λόγω μειωμένης ανθοφορίας.

«Η προαναφερόμενη δυσμενής πρόβλεψη της ελαιοπαραγωγής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων διαμορφώνεται από τη συνδυαστική επίδραση ποικίλων αγροπεριβαλλοντικών παραγόντων, ιδίως από το γεγονός ότι δεν επικράτησαν ευνοϊκές συνθήκες, χαμηλές θερμοκρασίες, κατά την περίοδο του χειμώνα για τη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών, ενώ και οι παγετοί που σημειώθηκαν στις αρχές της άνοιξης και οι συνθήκες που επικράτησαν κατά την επικονίαση, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, είχαν ως αποτέλεσμα το μικρό ποσοστό καρπόδεσης, της ούτως ή άλλως χαμηλής ανθοφορίας των ελαιόδεντρων» αναφέρει χαρακτηριστικά στο έγγραφό του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, γεωπόνος, δρ. Νικόλαος Λιάνος.

Η δακοκτονία
Στο μεταξύ, κανονικά συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας στις ελαιοκομικές περιοχές του Νομού. Να αναφερθεί ότι το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για τη διετία 2020- 2021 ανέρχεται σε 1.281.415 ευρώ, σύμφωνα με τους δυο διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν πέρυσι.
Σύμφωνα με τη σύμβαση του διαγωνισμού ο από εδάφους δολωματικός ψεκασμός ελαιοδέντρων σε όλη τη Μαγνησία προβλέπει την κάλυψη 975.924 δέντρων, ενώ το σύνολο των προστατευομένων δέντρων φτάνει τα 2.927.767. Η προϋπολογιζόμενη ποσότητα ψεκαζόμενων δένδρων για 9.402 επαναλήψεις ψεκασμών τη διετία 2020-2021 μεταφράζεται σε 9.175.668 δέντρα.
Να αναφερθεί ότι ο αριθμός των ψεκαζόμενων ελαιόδενδρων έχει υπολογιστεί για την εφαρμογή ψεκασμού κατά μέσο όρο σε ένα ελαιόδενδρο ανά τρία προστατευόμενα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αφενός την εγκατάσταση και την ανά πενθήμερο παρακολούθηση ενός δικτύου παγίδων δάκου τύπου Mc Phail και αφετέρου την εφαρμογή επαναλήψεων δολωματικών ψεκασμών κατά τον χρόνο και τόπο, που κρίνεται κατάλληλος για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου.
Οι ανωτέρω δυο δράσεις του προγράμματος εκτελούνται από διαφορετικούς ιδιωτικούς φορείς, που προέκυψαν από δημόσιους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και στους οποίους έχει ανατεθεί η παροχή υπηρεσιών για τις συγκεκριμένες δράσεις από στελεχωμένα συνεργεία τους, υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας.
Αναγκαία προϋπόθεση για τη διενέργεια του προγράμματος αποτελεί η εμφάνιση ποσοστού καρποφορίας ανώτερου του ελάχιστου ποσοστού 25% μιας πλήρους εσοδείας για τις ελαιοποιήσιμες και 20% για τις βρώσιμες ελιές.
Για την εξακρίβωση της εκπλήρωσης της αναγκαίας ως άνω προϋπόθεσης για τη διενέργεια του προγράμματος τη φετινή περίοδο, κλιμάκια της Ομάδας Διαχείρισης του Προγράμματος Δακοκτονίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας πραγματοποίησαν εκτενείς επιτόπιες επιθεωρήσεις κατά τα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης των ελαιοδέντρων στις ελαιοκομικές περιοχές των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, που εκδήλωσαν αρχικά θετική επιθυμία για την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Ως γενική παρατήρηση είναι ότι η φετινή παραγωγή θα είναι σημαντικά χαμηλότερη μιας πλήρους εσοδείας.

Περιοχές που εκπληρώνουν τους όρους του προγράμματος
Συνολικό ποσοστό περίπου 77% των εκτάσεων του ελαιώνα της Π.Ε. Μαγνησίας, που περιλαμβάνεται σε 25 ελαιοκομικές περιοχές Δ.Κ. εκτιμάται ότι διαθέτει σήμερα μέτρια καρποφορία ανώτερη του ελάχιστου ποσοστού 25% μιας πλήρους εσοδείας για τις ελαιοποιήσιμες και 20% για τις βρώσιμες ελιές, που αποτελεί προϋπόθεση για τη διενέργεια του προγράμματος δακοκτονίας.
Ωστόσο, η παρατηρούμενη σήμερα καρποφορία, η οποία δεν εκτείνεται σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές, ούτε είναι της ίδιας ποσοστιαίας απόδοσης σε όλα τα ελαιοκτήματα, μπορεί να μειωθεί ποσοστιαία ή χωροταξικά κατά τους επόμενους μήνες. Για τους λόγους αυτούς θα πραγματοποιούνται επανέλεγχοι, προκειμένου να διαπιστώνεται η εξακολούθηση της ισχύος των προϋποθέσεων διενέργειας του προγράμματος και στις 25 ελαιοκομικές περιοχές και σε περίπτωση διαπίστωσης καθοριστικών μεταβολών θα υπάρχει σχετική ενημέρωση των παραγωγών. Οι περιοχές, οι οποίες εκπληρώνουν επί του παρόντος τις προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας για την τρέχουσα χρονιά είναι οι εξής: Τ.Κ. Βυζίτσας, Τ.Κ. Πινακατών, Τ.Κ. Άνω Λεχωνίων, Τ.Κ. Κάτω Λεχωνίων, Τ.Κ. Αγ. Βλασίου, Τ.Κ. Δράκειας, Τ.Κ. Αγριάς, Τ.Κ. Μηλεών και Τ.Κ. Καλών Νερών, Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Τ.Κ. Αργαλαστής μόνο η περιοχή Λεφοκάστρου, Τ.Κ. Ξινόβρυσης, Τ.Κ. Συκής, Τ.Κ. Νεοχωρίου, Τ.Κ. Ξουριχτίου, Τ.Κ. Κατηχωρίου και Τ.Κ. Πορταριάς, Τ.Κ. Άλλης Μεριάς, Τ.Κ. Σέσκλου (Χρυσή Ακτή Παναγιάς), Δ.Κ. Ν. Ιωνίας, Δ.Κ. Διμηνίου, Τ.Κ. Κεραμιδίου, Δ.Κ. Σούρπης, Τ.Κ. Αμαλιάπολης, Τ.Κ. Πτελεού, Τ.Κ. Αγ. Θεοδώρων, Τ.Κ. Αχιλλείου – Αγ. Δημήτριος.
Στις προαναφερόμενες ελαιοκομικές περιοχές έχει εγκατασταθεί σταδιακά το σχεδιασμένο δίκτυο παγίδων τύπου McPhail, οι οποίες είναι κατανεμημένες σε 1.000 προεπιλεγμένες αντιπροσωπευτικές γεωχωρικές θέσεις.

Περιοχές εκτός προγράμματος
Περίπου το 23% των ελαιόδενδρων στη χερσαία Μαγνησία και 95% της Π.Ε. Σποράδων, που περιλαμβάνονται σε 16 ελαιοκομικές περιοχές, παρουσίασαν μειωμένη ανθοφορία της τάξης του 2% ως 15%, όπου μετά την καρπόδεση και τη διεξαγωγή επανελέγχων εκτιμήθηκε το ποσοστό καρποφορίας από 0% ως 10%.
Οι περιοχές αυτές, στις οποίες δεν εκπληρώνεται η αναγκαία προϋπόθεση για τη διενέργεια του προγράμματος δακοκτονίας, δηλαδή της εμφάνισης ποσοστού καρποφορίας ανώτερο του ελάχιστου ποσοστού 25% μιας πλήρους εσοδείας για τις ελαιοποιήσιμες και 20% για τις βρώσιμες ελιές και δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας κατά την τρέχουσα χρονιά, είναι οι εξής: Τ.Κ. Αγίου Λαυρεντίου, Τ.Κ. Λαύκου, Τ.Κ. Μηλίνας, Τ.Κ. Αργαλαστής εκτός της περιοχής Λεφοκάστρου, Τ.Κ. Αφετών, Τ.Κ. Τρικερίου, Δ.Κ. Σκιάθου, Δ.Κ. Αλοννήσου, Δ.Κ. Σκοπέλου, Δ.Κ. Γλώσσας, Τ.Κ. Κλήματος, Τ.Κ. Τσαγκαράδας, Τ.Κ. Μουρεσίου, Τ.Κ. Ανηλίου, Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου, Τ.Κ. Λαμπινούς.

Μη εντασσόμενες περιοχές με δημοτική απόφαση
Στις παρακάτω περιοχές δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα δακοκτονίας, σύμφωνα με αποφάσεις των οικείων δημοτικών οργάνων ήτοι: Τ.Κ. Δρυμώνα του Δήμου Αλμυρού, Τ.Κ. Σέσκλου, Τ.Κ. Βόλου, Τ.Κ. Άνω Βόλου, Τ.Κ. Αγ. Ονουφρίου, Τ.Κ. Ανακασιάς, Τ.Κ. Ν. Αγχιάλου, Τ.Κ. Αϊδινίου, Τ.Κ. Μικροθηβών, Τ.Κ. Γλαφυρών, Τ.Κ. Μακρινίτσας, Τ.Κ. Σταγιατών, Τ.Κ. Καναλίων του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Τ.Κ. Μακρυράχης του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, Τ.Κ. Πουρίου, Τ.Κ. Ζαγοράς, Τ.Κ. Προμυρίου, Τ.Κ. Πρόπαν του Δήμου Ν. Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το