Πολιτισμός

Μαθήματα χορού με «ζωντανή» μουσική από τη Στέλλα Πνάκα

Η Στέλλα Πνάκα, η οποία διδάσκει παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς σε ενήλικες και παιδιά, κάνει το μάθημά της πιο ενδιαφέρον συνδυάζοντας τη διδασκαλία με «ζωντανή» μουσική. Αρχής γενομένης από χθες, αποφάσισε να φέρνει οργανοπαίκτες στην τάξη, συνδυάζοντας χορό και τραγούδι στη χορευτική ομάδα «Εμμέλειαι Μούσαι» που έχει ιδρύσει εδώ και τρία χρόνια

Η Αθηναία χοροδιδασκάλισσα ζει στον Βόλο εδώ και εξίμισι περίπου χρόνια, αφού ακολούθησε τον σύζυγό της. Δραστηριοποιείται έντονα με τη διδασκαλία χορού, έχοντας αφοσιωθεί σε κάτι που αγαπάει ιδιαίτερα και τη «γεμίζει» καθημερινά: «Η μητέρα μου κατάγεται από τη Νάξο, ενώ ο πατέρας μου από τα Σέρβια Κοζάνης. Έτσι από αρκετά μικρή ηλικία ξεκίνησα να πηγαίνω για χορό σε πολλούς συλλόγους. Όταν ακόμη ζούσα στην Αθήνα, πήγα για τέσσερα χρόνια στη σχολή χορού της Δόρας Στράτου. Ήθελα να εντρυφήσω στην παράδοση, έχω μεγάλη αδυναμία στους νησιώτικους χορούς, αφού κρατάω και από Κυκλάδες. Πιο παλιά ασχολήθηκα με όλα τα είδη χορού. Πήγα και μπαλέτο, έκανα και λάτιν, από πιο πολύ ενδιαφέρομαι για τους παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς. Αφότου ήρθα στον Βόλο, συνέχισα και εδώ μαθήματα, ήμουν και στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου με δάσκαλο τον κ. Θανάση Μπέα. Παράλληλα δεν έχω πάψει να παρακολουθώ σεμινάρια, αφού με ενδιαφέρει να εξελίσσομαι πάνω στο επάγγελμά μου».

Τη φετινή σεζόν θα συνεργαστεί με τις Δέσποινα Ιωαννίδου και Ελευθερία Καρανίκα της σχολής χορού «Dance Miracle» στη Νέα Ιωνία, όπου βρήκαν στέγη οι «Εμμέλειαι Μούσαι» και για τις οποίες η κ. Πνάκα αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες: «Η ετυμολογία της λέξης «εμμέλεια» δηλώνει αυτή που έχει μελωδικότητα και αρμονία. Η ονομασία της ομάδας προέκυψε από μία ιδέα του άντρα μου. Εκείνος το πρότεινε, αφού ασχολείται με την αρχαία ελληνική γραμματεία, με το σκεπτικό ότι και οι μούσες χορεύανε. Η ομάδα υφίσταται εδώ και τρία χρόνια, ενώ έχουμε καταφέρει να έχουμε έναν πυρήνα από χορευτές που μας ακολουθούν σταθερά».
Με τη Στέλλα Πνάκα να γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι οι ελληνικοί χοροί πάνω απ’ όλα είναι ένας ζωντανός δεσμός με το παρελθόν, σκέφτηκε να εμπλουτίσει τη μέθοδο διδασκαλίας της με έναν ιδιαίτερο τρόπο και να κάνει ακόμη πιο θελκτικό το μάθημα. «Οι μουσικοί που θα μας πλαισιώσουν φέτος στα μαθήματα χορού, είναι ο Στέλιος Μαρίνος που παίζει ακορντεόν και πιάνο και ο Δημήτρης Λύκας στο μπουζούκι. Τους άρεσε η δουλειά μας στην ομάδα, μου πρότειναν συνεργασία και δέχθηκα, αφού έτσι θα γίνεται πιο «ζωντανό» το μάθημα. Η αίσθηση θα είναι διαφορετική, θα το ζεις πιο έντονα. Άλλοτε νησιώτικα, άλλοτε θρακιώτικα και ούτω καθεξής, θα έχουμε διαφορετικό πρόγραμμα, όταν θα δίνουν το «παρών» οι δύο μουσικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Στέλλα Πνάκα τα προηγούμενα χρόνια στον Βόλο δίδαξε μεταξύ άλλων στην Κοινωνική Σχολή Χορού Βόλου, στο παιδικό χορευτικό τμήμα του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων, αλλά και σε ιδιωτικά γυμναστήρια. Πέρσι με τις «Εμμέλειαι Μούσαι» βρέθηκε στη σχολή χορού «Loop». Εκεί εφάρμοσε μία πρωτοποριακή μέθοδο της σχολής που συνδύαζε την εκμάθηση χορού με τη χρήση τεχνολογίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το